Αν πιστέψουμε τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την επικείμενη έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης – και προφανώς δεν υπάρχει λόγος να μην τα πιστέψουμε -, η αμερικανική μεγαλούπολη ετοιμάζεται να υποδεχθεί το μεγαλύτερο αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (1541 – 1614) εκτός του ισπανικού Πράδο. Ειδικά για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου δημιουργού το Μουσείο ενώνει τις δυνάμεις του με την Ισπανική Κοινότητα της Αμερικής σε μια έκθεση που αρχίζει στις 4 Νοεμβρίου και διαρκεί ώς τις αρχές του 2015.
Σε αυτήν θα εκτεθούν οι εννέα πίνακες που διαθέτει το ίδιο το μουσείο στη συλλογή του (ανάμεσά τους το «Οραμα του Αγίου Ιωάννη» και ο «Αίρων τον Σταυρό Αυτού») και έξι που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, διάσπαρτες σε όλη την Αμερική.Ηδη ο πίνακας «Αποψη του Τολέδο» – με τα σταχτόμαυρα απειλητικά σύννεφα πάνω από την πόλη όπου έζησε ο Θεοτοκόπουλος – αναπαράγεται σε κάθε παρουσίαση ή πρόταση των αμερικανικών περιοδικών. Σε μία από αυτές, στο τελευταίο τεύχος του «Νιου Γιόρκερ», προαναγγέλλεται η «ολική επαναφορά των έργων του Ελ Γκρέκο».
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια αποσπασματική μεν αλλά περιεκτική ρετροσπεκτίβα όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ζωγράφου σε όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής του διαδρομής μετά την έξοδο από την ενετική Κρήτη: την άφιξη στη Βενετία το 1567 (όταν μαθήτευσε στα εργαστήρια των Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέντο), την παραμονή στη Ρώμη το 1570 και φυσικά τη μεγάλη παρουσία στο Τολέδο, από το 1577 ώς τον θάνατό του. Στο πρόγραμμα, εξάλλου, έχουν ενταχθεί μικρές διαλέξεις που φωτίζουν την επιρροή του Θεοτοκόπουλου ως πρόδρομου του μοντερνισμού και συναυλίες εντός του μουσείου από ισπανοαμερικανούς δημιουργούς.
Παράλληλα με τη μεγάλη έκθεση τρέχει και μία μικρότερη που δεν υπολείπεται ωστόσο σε καλλιτεχνική αξία. Η συλλογή Frick εκθέτει τα τρία έργα του Ελ Γκρέκο που αγόρασε ο Χένρι Κλέι Φρικ μεταξύ 1905 και 1913, κατά το ταξίδι του στην Ισπανία. Πρόκειται για το δεύτερο αφιέρωμα της συλλογής μετά την έκθεση «Ελ Γκρέκο και Πουλτσόνε ενώπιος ενωπίω» (που ολοκληρώθηκε μόλις χθες).Η έκθεση στη Νέα Υόρκη οργανώνεται μετά τη μεγαλειώδη αντίστοιχη στο Τολέδο της Ισπανίας, για την οποία συγκεντρώθηκαν έργα του ζωγράφου από γνωστά ιδρύματα παγκοσμίως, όπως η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας, η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Αγίου Φερνάντο και το Μουσείο ντελ Πράδο.
tanea.gr