Koσμοσυρροή και φέτος στο ιστορικό παζάρι των Βουκολιών που πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή τα τελευταία 150 χρόνια.
Όπως κάθε χρόνο, στο επίκεντρο του παζαριού βρισκεται η ζωοπανήγυρι με τουςπολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν πρόβατα, αρνιά και κότες σε καλές τιμές. Όμως, και φέτος η κίνηση ήταν χαμηλή.
Περισσότερο δυσαρεστημένοι ήταν οι κτηνοτρόφοι που πουλούσαν αρνιά, πιο ευχαριστημένοι οι πτηνοτρόφοι, που όμως έριξαν πολύ τις τιμές.
Ο κ. Βουλγαράκης πτηνοτρόφος είπε: “Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος, έχουνε πέσει πάρα πολύ οι τιμές, έχω ρίξει τιμές 30% κάτω σε σχέση με πέρυσι για να μπορούμε να πουλήσουμε. Όταν το προϊόν είναι φτηνό και ο κόσμος αναγνωρίσει ότι το προϊόν είναι καλό, τότε ψωνίζει”
Ο κ. Μπομπολάκης, κτηνοτρόφος, είπε ότι η κίνηση ήταν λιγότερη από πέρυσι: “Οι τιμές ήταν χαμηλότερες όμως και πάλι η κατανάλωση ήταν χαμηλότερη στα αρνιά”.
Ο Κώστας, κτηνοτρόφος, είπε: “Τίποτα δεν κινείται. Οι ανθρώποι δεν έχουν λεφτά, δεν πέρνουν τίποτα. Διαλέγουν ένα μικρό αρνί. Δυστυχώς. Τις τιμές τις έχω ρίξει πολύ χαμηλότερα από πέρυσι. 5 ευρώ το δίναμε πέρυσι, 4 το δίνω φέτος. Και η κίνηση είναι πάλι μειωμένη. Είναι η πιο χειρότερη χρονιά και έρχομαι πολλά χρόνια”
Ο Γιάννης, αγρότης, είπε: “Η κίνηση φέτος είναι μειωμένη κατά 50%. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, παραπονιέται συνέχεια. Τι να κάνουμε; Προσπαθούμε κι εμείς να επιβιώσουμε.”
Στο παζάρι πέρα από τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα υπήρχαν πάγκοι με κάθε λογής παιχνίδια αλλά και ρούχα και κοσμήματα ενώ στις ταβέρνες του χωριου΄οι πολίτες απολάμβαναν νηστίσιμα φαγητά με τους χοχλιούς να έχουν την τιμητική τους.
Ανά σημεία κάτοικοι του χωριού κερνούσαν τους επισκέπτες τσικουδιά και γλυκίσματα ενώ μαθητές των σχολείωνπουλούσαν χυμό πορτοκάλι αλλά και χορτάρινα καλτσούνια.
Το παρόν έδωσαν και πολιτικοί των Χανίων και της Κρήτης. Μεταξύ άλλων, στο παζάρι των Βουκολιών βρέθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τη βουλευτίνα Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη. Εκεί ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης αλλά και οι Δήμαρχοι Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου κ.κ. Γιάννης Μαλανδράκης και Αντώνης Περάκης.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωρακης είπε για το παζάρι των Βουκολιών:
“Είναι ενθαρρυντικό να υπάρχουν στα χωριά μας τέτοιες πρωτοβουλίες. Σημασία έχει όμως τι γίνεται και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Το Πάσχα προφανώς περισσεύουν τα χαμόγελα, τις άλλες μέρες όμως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις παραγωγής. Αυτή είναι και η μόνη ελπίδα. Όλα τα άλλα οδηγούν στα μνημόνια”
Και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης δήλωσε στην εφημερίδα μας:
“Για άλλη μια φορά το παζάρι Βουκολιών, με παράδοση άνω των 150 ετών, νομίζω ότι δείχνει το λόγο γιατί διατηρειται. Όλοι οι άνθρωποι συναντιούνται, είναι ένα αντάμωμα ανθρώπων, είναι μία κοινωνική συναίθροιση. Δεν είναι τα προϊόντα που φέρουν τον κόσμο, οι πολίτες έρχονται για να διατηρήσουν τις ρίζες τους, να επανασυνδεθούν με την παράδοση. Εμείς προσπαθούμε να το διατηρήσουμε και αυτό φαίνεται και από την προσέλευση του κόσμου”
Τα παλαιότερα χρόνια σύμφωνα με μαρτυρίες μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων γινόταν κυρίως εμπόριο ζώων αλλά και λαχανικών, όμως έμποροι από τα Χανιά πούλαγαν και διάφορα άλλα είδη. Οι μέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και τη Μεγάλη Παρασκευή. Τη Μεγάλη Παρασκευή μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια, γι’ αυτό κατέβαιναν κοπέλες στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.
Το παζάρι στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών.
Το εμπόριο ζώων κυριαρχούσε από παλιά στο παζάρι των Βουκολιών. Οι βοσκοί έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί. Μάλιστα το πρώτο έργο υποδομής που έγινε στις Βουκολιές ήταν ένα κτίριο για τη σταύλιση των ζώων, που προορίζονταν για το παζάρι του Σαββάτου. Κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων και διατηρείται μέχρι σήμερα. Έχει στεγάσει κατά καιρούς διάφορες υπηρεσίες και συλλόγους, ενώ σήμερα στεγάζει το δήμο και την αστυνομία.
Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, καθώς ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να καταλύουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.
Παραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες και τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες, έψηναν κρέας, όλα με στοιχειώδη εξοπλισμό. Τη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί και πολλά σαρακοστιανά και πουλιούνταν πάνω από χίλια ζώα. Στις μέρες μας συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Είναι η εμποροπανήγυρη του νομού και η μοναδική με το λαϊκό χαρακτήρα της παλαιάς εποχής, πολλές από τις εικόνες του τότε σώζονται και σήμερα με την σύγχρονη φυσικά μορφή τους.