Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για τα ανησυχητικά ευρήματα πρόσφατων ερευνών
Υπόψη της Κομισιόν φέρνει ο Μ. Τρεμόπουλος τρεις πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, που δείχνουν ότι έκθεση των εγκύων σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μειώνει τους παιδικούς δείκτες ευφυΐας. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά να μάθει αν η Κομισιόν τις έχει αξιολογήσει και αν έχει επεξεργαστεί σχετικά σχέδια δράσης.
Οι επιστήμονες εξέτασαν μεταβολίτες οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων στα ούρα εγκύων γυναικών και μετά στα παιδιά που γεννήθηκαν, καθώς μεγάλωναν. Η ουσία dialkyl phosphate, για παράδειγμα, μπορεί να προέλθει ως αποτέλεσμα της διάσπασης πάνω από το 75% των οργανοφωσφορικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Η κατηγορία αυτή των εντομοκτόνων είναι γνωστή για τις νευροτοξικές της ιδιότητες. Η οικιακή χρήση του chlorpyrifos και του diazinon, δύο από τις πιο κοινές δραστικές ουσίες οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων, έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι προστασίας για τους καταναλωτές πέρα από το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, την ελάττωση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες για διατροφή, ιδιαίτερα σε κήπους σπιτιών, και βέβαια την κατανάλωση προϊόντων από βιολογικές καλλιέργειες, που παράγονται χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων και τα οποία υπόκεινται στους καλύτερους ελέγχους στην αγορά.
«Η χημική γεωργία είναι και δαπανηρή και με πολλές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Αρκετές από αυτές, τις ανακαλύπτουμε μόλις τώρα», δήλωσε σχετικά ο Μ. Τρεμόπουλος. «Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη μια προσέγγιση βασισμένη στην αρχή της πρόληψης, με εντατικούς ελέγχους και έρευνα. Ο οικολογικός χώρος, ήδη από την εποχή της Ρέητσελ Κάρσον και του βιβλίου της «Σιωπηλή Άνοιξη» το 1960, προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις και υποστήριζε τις βιολογικές καλλιέργειες. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να υποκύπτουμε στις πιέσεις της αγοράς για χρήση χημικών σκευασμάτων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι τουλάχιστον άγνωστες».