Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία».
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.
Ηπιότερα συμπτώματα για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που μελετούν το ξέσπασμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον στη χώρας τους, πιστεύουν ότι τα συμπτώματά της είναι λιγότερο σοβαρά γι’ αυτούς που έχουν αναρρώσει από COVID-19 και επαναμολύνθηκαν με την Όμικρον ή προσβλήθηκαν από αυτήν ενώ έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε στο μεταξύ την Πέμπτη κορυφαία επιστήμονας της Νότιας Αφρικής.
“Πιστεύουμε και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα ότι οι επαναμολύνσεις από την (…) νόσο θα είναι λιγότερο σοβαρές“, δήλωσε η καθηγήτρια Αν Φον Γκότμπεργκ, μικροβιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής για τις Μεταδιδόμενες Ασθένειες στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
“Και αυτό είναι που προσπαθούμε να αποδείξουμε και να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά στη Νότια Αφρική. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους είναι εμβολιασμένοι“, υπογράμμισε.
Η Αν Φον Γκότμπεργκ σημείωσε επίσης ότι η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει μια αύξηση των επαναμολύνσεων από την COVID-19 σε ασθενείς που προσβλήθηκαν τώρα από την νέα μετάλλαξη Όμικρον που διαφέρει από αυτό που είχε βιώσει με προηγούμενες παραλλαγές του νέου κορωνοϊού.
“Η προηγούμενη μόλυνση συνήθιζε να προστατεύει από την Δέλτα, αλλά τώρα με την Όμικρον δεν δείχνει να ισχύει αυτό“, είπε.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα αναπτύξει ομάδα αντιμετώπισης εξάρσεων της επιδημίας στην επαρχία Γκαουτένγκ, επίκεντρο του ξεσπάσματος της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική, για να βοηθήσει στην παρακολούθηση και την ιχνηλάτηση των επαφών.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική Σάλαμ Γκέγιε σημείωσε επίσης ότι ο παγκόσμιος οργανισμός παρέχει τεχνική βοήθεια για να προωθήσει την παραγωγή και την διανομή ιατρικού οξυγόνου στην Μποτσουάνα, όπου έχει επίσης εντοπιστεί το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού.