17.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

Μικρός ο αντίκτυπος των καταλήψεων – Μόλις 111 σχολεία υπό κατάληψη σε σύνολο 3.455 – Μικρή η συμμετοχή από Κρήτη

Ημερομηνία:

Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των καταλήψεων για τη Μακεδονία δεν ήταν ο αναμενόμενος.

Σε σύνολο 3.455 Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ σχολείων σε κατάληψη βρίσκονται μόλις 111 σχολεία. Στα περισσότερα εξ αυτών οι καταλήψεις υποστηρίζονται από μικρές ομάδες μαθητών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μεγάλο κίνημα των καταλήψεων ενάντια στο νόμο Αρσένη το 1999, υπό κατάληψη βρισκόταν περίπου 2.000 Λύκεια και Γυμνάσια.

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Αρσένη το 1999

40 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη εκ των οποίων τα 13 στα Χανιά ενάντια στο νέο νομοσχέδιο Γαβρόγλου πριν λίγες ημέρες, στα τέλη του Οκτώβρη, και με αιτήματα για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία. 20 μόλις σχολεία τελούν υπό κατάληψη για τη Μακεδονία στην Κρήτη σήμερα, απ’ αυτά μόλις 5 στα Χανιά όταν στην Κρήτη έχουμε 234 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (117 γυμνάσια, 74 λύκεια, 43 επαγγελματικές σχολές).

Η ανταπόκριση των μαθητών δεν ήταν απλά πολύ μικρότερη από το κίνημα καταλήψεων του νόμου Αρσένη αλλά μικρότερη ακόμη και από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Ο αντίκτυπος λοιπόν και το μέγεθος της συζήτησης που άνοιξε οφείλεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του θέματος για τον οποίο πραγματοποιήθηκαν.

Δεν υπήρξαν όμως μεγάλες κινητοποιήσεις ούτε και στις πορείες που είχαν ανακοινωθεί. Στη Θεσσαλονίκη όπου ένας αρκετά μεγαλύτερος αριθμός σχολείων τελούσαν υπό κατάληψη η πορεία δε συγκέντρωσε πάνω από 1.000 άτομα.

Σε αυτό το κύμα καταλήψεων, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η πλειοψηφία των μαθητών ήταν ακροδεξιών τάσεων. Ένας μεγάλος αριθμός τους ήταν νέοι άνθρωποι, προβληματισμένοι από τις εξελίξεις με πατριωτικές ευαισθησίες. Όμως αποτελεί καθαρή εθελοτυφλία η μη αναγνώριση της εμπλοκής του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Στη μαθητική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, που ήταν και η πιο μαζική πανελλαδικά, ακούστηκε το ανατριχιαστικό σύνθημα “μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφασίστα”.

Χαρακτηριστικό είναι και το πανό που αναρτήθηκε σε αρκετά σχολεία στο οποίο αναγραφόταν ότι “η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Πανό με αυτά τα λόγια εμφανίστηκε, δυστυχώς, και στην Κρήτη, σε Λύκειο στα Μάλλια. Οι φασίστες και οι χούντικοι επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η Δημοκρατία  έφερε την ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα όταν με τη Χούντα όλα ήταν καλά. Τώρα, “η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Η Μακεδονία λοιπόν “χάθηκε” όχι εξαιτίας των αποφάσεων κάποιας κυβέρνησης ή των διεθνών συσχετισμών αλλά επειδή είχαμε “Δημοκρατία” που φταίει για όσα βιώνουμε.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μετά τον αρχικό ενθουσιασμό εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για τις κινητοποιήσεις που εκφράστηκε μέσω του γνωστού για το φιλοχουντικό παρελθόν του κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος μίλησε για την “πατριωτική ευαισθησία των μαθητών”, δεν πέρασε πολύ ώρα μέχρι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει στάση με στέλεχος της Πειραιώς να παραδέχεται ότι:

«Τις τελευταίες μέρες κάποιοι πατριδοκάπηλοι που παριστάνουν τους Πατριώτες καλούν τα παιδιά σε καταλήψεις των σχολείων τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση το Μακεδονικό και άλλα εθνικά θέματα»

Η συγκεκριμένη θέση επαναλήφθηκε και από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος με σημερινές δηλώσεις του τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις για τη Μακεδονία.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ