15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Μνημόνιο στο «Ριζοσπάστη»

Ημερομηνία:

Επικαλούμενη τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της εφημερίδας, η διοίκηση του «Ριζοσπάστη» προχωρά τους τελευταίους μήνες σε μαζικές απολύσεις. Αποφεύγει όμως να κάνει χρήση του όρου «απόλυση» και μιλά για «μείωση προσωπικού», σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί το γεγονός ότι η πολιτική αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα διακηρρύσει το ΚΚΕ. Πάντως, εργαζόμενοι που είδαν τις δουλειές τους να χάνονται ακόμη και μετά από δεκαετίες, βλέπουν μια επιχείρηση «εκκαθάρισης» της εφημερίδας από τους μη αρεστούς και τους «υψηλόμισθους». Στα μέσα Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους πως λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων θα γίνουν μαζικές απολύσεις στην εφημερίδα. Μέχρι στιγμής, 14 άνθρωποι έχουν απολυθεί σε τρία κύματα – το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Αρχές Φεβρουαρίου, 14 δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη» έστειλαν επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ, ζητώντας από το διοικητικό της συμβούλιο «να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους». Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως από το Δεκέμβριο ξεκίνησε στο «Ριζοσπάστη» πρόγραμμα μαζικών απολύσεων, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα έξι μηνών. Λίγες ημέρες αργότερα, η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε πως κατήγγειλε την εφημερίδα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Εμφανώς ενοχλημένη, η εφημερίδα απάντησε στις 14 Φεβρουαρίου, επικρίνοντας την απόφαση των δημοσιογράφων να στείλουν την επιστολή και δημοσιεύοντας τα ονόματά τους, για να ξεκαθαρίσει ότι δεν εστάλη από «όλους τους εργαζόμενους του Ριζοσπάστη». Έκανε επίσης λόγο για αναγκαστική απόφαση να συρρικνωθεί το προσωπικό λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά της εφημερίδας.

Διώχνουν «υψηλόμισθους» και μη αρεστούς

Στις 27 Φεβρουαρίου, τρείς από τους δημοσιογράφους που υπέγραφαν την επιστολή απολύθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι θα δουν την έξοδο στα επόμενα κύματα. Ένας από τους δημοσιογράφους που απολύθηκε είναι ο Κυριάκος Ζηλάκος. Το πρωί της ίδια ημέρας, ο κ. Ζηλάκος δημοσιοποίησε μέσω Facebook την ομιλία του στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» για τις απολύσεις στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Το βράδυ του ανακοινώθηκε ότι απολύεται.

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο κ. Ζηλάκος εκτιμά πως οι μαζικές απολύσεις δεν οφείλονται σε στενά οικονομικούς λόγους. «Εκτίμησή μας είναι πως απολύονται όσοι δεν είναι μέλη του ΚΚΕ και όσοι είναι μεν μέλη του ΚΚΕ, αλλά δεν είναι αρεστοί στην ηγεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει ο επί 25 χρόνια δημοσιογράφος της εφημερίδας, «αντικειμενικός σκοπός είναι να μειωθεί το προσωπικό του Ριζοσπάστη, να απαλλαγούν από τους παλιότερους και πιο υψηλόμισθους που πληρώνονται σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση και να προσλάβουν μικρά παιδιά κάτω των 25 ετών που θα παίρνουν το μισθό που προβλέπει το τελευταίο μνημόνιο, 426 ευρώ καθαρά το μήνα. Με πρόσχημα ότι είναι εθελοντική δουλειά, ότι είναι προσφορά στο κόμμα κτλ».

«Έκθετο» το ΚΚΕ

Για τους εργαζόμενους, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντίφαση ανάμεσα σε όσα διακηρύσσει και σε όσα πράττει το ΚΚΕ η οποία εκθέτει το ίδιο το κόμμα και την ιστορία του. Μάλιστα, σε επιστολή τους προς τη διεύθυνση της εφημερίδας στις 4 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι τόνιζαν: «Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με κάθε μορφή αγώνα, όπως γράφουμε καθημερινά στην εφημερίδα και διακηρύσσει το Κόμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζηλάκο, με την πολιτική του αυτή το ΚΚΕ «ουσιαστικά δίνει λαβές σε οποιονδήποτε εργοδότη να έχει αντίστοιχη συμπεριφορά με το πρόσχημα ότι αφού το κάνει το ΚΚΕ, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, εμείς τι να κάνουμε; Αυτό είναι το πιο τραγικό της όλης ιστορίας. Το θέμα είναι τι μήνυμα περνάει… μήνυμα δηλαδή απαξίωσης της ίδιας της πολιτικής και απογοήτευσης του κόσμου».

Στις επιστολές τους προς τη διεύθυνση της εφημερίδας, αλλά και προς την ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης πως έχουν απορριφθεί εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Επισημαίνουν ακόμη ότι η διεύθυνση έχει διαφωνήσει με την πρόταση για διεξαγωγή γενικής συνέλευσης όλων των εργαζομένων για να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Η διεύθυνση επιμένει να απαντά: δεν υπάρχουν λεφτά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

«Ο δικός μας αντίλογος ήταν ότι υπάρχουν λεφτά από την κυκλοφορία του Ριζοσπάστη, που έχει έσοδα γύρω στις 300.000 ευρώ το μήνα. Θα μπορούσε έστω κάτι να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και όχι να παραμένουν έξι προς επτά μήνες τελείς απλήρωτοι. Άρα δεν είναι στενά οικονομικοί λόγοι. Οικονομικά προβλήματα έχουν όλοι. Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός εκκαθάρισης ουσιαστικά της εφημερίδας από τους μη αρεστούς και από τους «υψηλόβαθμους», που πληρώνονται σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση», τονίζει ο κ. Ζηλάκος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Λίγα λόγια με φιλοσοφικές σκέψεις και φυσιολογικό συναίσθημα

Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ). Στο πλαίσιο μιας διεθνούς...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι,...

Τα SYN.KA σκορπίζουν ξανά δώρα και χαρά, με τον μεγάλο διαγωνισμό Santa SYNKA

Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα...