Με μία ηχηρή δήλωση, ο Γρηγόρης Μ. Σηφάκης, μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης ακαδημαϊκής Ελλάδος, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενα όργανο που θεσμοθετήθηκε το 2011 με στόχο τα πανεπιστήμια της χώρας, προσκαλώντας Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού, να αποκτήσουν διαφάνεια, λογοδοσία, εξωστρέφεια.
Η παραίτηση Σηφάκη, ύστερα από τις παλινωδίες του πρώην υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά κατά των Συμβουλίων και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου ηγετικού διδύμου στο υπουργείο, Νίκου Φίλη-Σίας Αναγνωστοπούλου, για τον ρόλο των Συμβουλίων, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέες παραιτήσεις. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπερτσιμάς εξετάζει σοβαρά να παραιτηθεί, όπως και πολλά άλλα μέλη Συμβουλίων ΑΕΙ. Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση, την Κυριακή οι πρόεδροι των Συμβουλίων και οι αναπληρωτές τους θα συνεδριάσουν εκτάκτως στην Αθήνα για να εξετάσουν τη στάση τους.
Ο κ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με μία εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ιδιαίτερο στοιχείο της σχέσης του με το Παν. Κρήτης είναι ότι ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος στις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Το πανεπιστήμιο δεν είναι για να εμφυσά την όποια ιδεολογία. Το πανεπιστήμιο είναι για να εμφυσά αριστεία», τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Σηφάκης, σχολιάζοντας τον διαχρονικό ρόλο των κομμάτων στις στρεβλώσεις των πανεπιστημίων: «Ολα τα κόμματα είναι εξίσου ένοχα, διότι αξιοποιούν τα πανεπιστήμια για να μαζεύουν ψήφους και να στρατολογούν στελέχη».