Λίγοι αφρικανοί αρχηγοί κρατών συντονίστηκαν για να ακούσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky καθώς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατά την ήπειρό τους «όμηρο», εν μέσω συνεχιζόμενων δυτικών προσπαθειών να ρίξουν την ευθύνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση αποκλειστικά στη Μόσχα.
Λίγες λεπτομέρειες προέκυψαν από την εικονική συνάντηση του Ζελένσκι με την Αφρικανική Ένωση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα, περισσότερους από δύο μήνες αφότου ο Ουκρανός ηγέτης προσπάθησε για πρώτη φορά να κανονίσει μια διάσκεψη με τους ηγέτες της ηπείρου. Από 55 έθνη μόνο τέσσερα εκπροσωπήθηκαν από αρχηγούς κρατών, ενώ τα υπόλοιπα έστειλαν υφισταμένους, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, το Le Journal de l’Afrique ισχυρίστηκε ότι μόνο λίγοι πρεσβευτές και υπουργοί ήταν πραγματικά παρόντες.
«Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εσάς και τα δεινά του λαού για να ασκήσουν πίεση στις δημοκρατίες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι στους εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης, προσθέτοντας ότι «η Αφρική είναι στην πραγματικότητα όμηρος… όσων εξαπέλυσαν τον πόλεμο ενάντια στο κράτος μας».
Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης και Πρόεδρος της ΑΕ, Macky Sall, ανέφερε ότι η θέση της Αφρικής περί ουδετερότητας στη σύγκρουση παραμένει αμετάβλητη. Περίπου τα μισά αφρικανικά κράτη αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, και καμία χώρα στην ήπειρο δεν έχει ενταχθεί μέχρι στιγμής στις κυρώσεις.
«Η Αφρική παραμένει προσηλωμένη στον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και την ελευθερία του εμπορίου» , είπε σε tweet, ευχαριστώντας τον Ζελένσκι «για τη φιλική του ομιλία στην εικονική συνάντηση του Διευρυμένου Γραφείου της ΑΕ».
Κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πρόεδρος Σαλ είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας απειλούν την Αφρική με κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ότι ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από τα διεθνή συστήματα πληρωμών δυσκολεύει τα αφρικανικά κράτη να πληρώσουν για σιτηρά, ενώ τα κράτη της ΕΕ έκαναν εξαιρέσεις για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που χρειάζονται. Αυτή την Παρασκευή, συμμετείχε σε μια τηλεδιάσκεψη BRICS+, όπου ο Πούτιν επέκρινε επίσης τη Δύση για την «κυνική της στάση» απέναντι στον εφοδιασμό τροφίμων των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την προοπτική μιας επισιτιστικής κρίσης εάν τα ουκρανικά σιτηρά δεν μπορούν να φτάσουν στις παραδοσιακές αγορές της.