11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Μόσχα και Άγκυρα αποφασίζουν το μέλλον της Λιβύης – Ποιος ο ρόλος Γερμανίας και Ιταλίας – Απούσα η Ελλάδα από τις εξελίξεις

Ημερομηνία:

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί σε Άγκυρα και Μόσχα για το λιβυκό ζήτημα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τζουζέπε Κόντε, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι «σύντομα» θα υπογραφεί η (μόνιμη) κατάπαυση του πυρός μεταξύ του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ  ο ιταλός πρωθυπουργός επίσης ζήτησε εκεχειρία.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, σε Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με την Άγκελα Μέρκελ, τον Κόντε και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έχουμε καθοριστική συνάντηση στο Βερολίνο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι σε γερά θεμέλια» σημείωσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών θα βοηθήσουν στην επιβολή της εκεχειρίας. «Αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες συνεχίζονται στη Μόσχα», είπε. «Είχα πληροφορίες από τους φίλους μου πριν από λίγο ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται προς μια θετική κατεύθυνση». «Νομίζω ότι θα είναι η σωστή κίνηση αν ο ΟΗΕ καταστεί παρατηρητής για να διατηρήσει σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ανοίξει το δρόμο για σημαντικές ευκαιρίες για τη Λιβύη, ευελπιστώντας να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία. «Συζητήσαμε την επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί η κλιμάκωση στο έδαφος για να εξασφαλιστεί μια μόνιμη εκεχειρία» δήλωσε ο Κόντε.

«Η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να καταλήξει επισφαλής, αν δεν συμπεριληφθεί σε μια μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας με στόχο τη διασφάλιση της ενότητας, της σταθερότητας, της κυριαρχίας της Λιβύης» πρόσθεσε.

Σειρά διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν στη Μόσχα τη Δευτέρα, με στόχο να βρεθεί λύση στην κρίση της Λιβύης. Οι πλέον υψηλόβαθμοι διπλωμάτες και οι αρχηγοί Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα για να βοηθήσουν τις συνομιλίες μεταξύ του Σάρατζ και του Χαφτάρ.

Η συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων ξεκίνησε με τις συνομιλίες της ρωσικής και της τουρκικής πλευράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Σαράτζ αρνήθηκε πάντως να συναντηθεί με τονΧαλίφα Χάφταρ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι , την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι τα 2 μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα και ανυπόστατα και «λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι για την Ελλάδα αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από την ειρήνευση στη Μεσόγειο η αναγνώριση «του ανυπόστατου των δύο φαινομένων ως συμφωνιών. Η δραστηριοποίησή μας έχει αυτούς τους στόχους». Για το θέμα ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συζητήσει το επόμενο διάστημα με την ηγεσία σε Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία.

Νωρίτερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη ως «βάση» για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης.

skai.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ