10.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Μόσχα: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία, θα απαντήσουμε σκληρά – Για «κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης» μιλά η Ρωσία

Ημερομηνία:

Στη δήλωση ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην αυξανόμενη εμπλοκή της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και η άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας, προχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σήμερα, Τρίτη (11/10), μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα (10/10) η Ουκρανία έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται να ενισχύσει την αεροπορική της άμυνα μετά τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου, ως αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα στην Κριμαία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να παράσχει προηγμένα συστήματα αεράμυνας και το Πεντάγωνο δήλωσε στις 27/9 ότι θα ξεκινήσει την παράδοση του Εθνικού Προηγμένου Συστήματος Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος κατά τους επόμενους περίπου δύο μήνες. Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες της G7 θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη σήμερα για να συζητήσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης»

«Προειδοποιούμε και ελπίζουμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης από την Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες», δήλωσε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους σε όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και τραυματίζοντας 105, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καθώς έπληξαν διασταυρώσεις, πάρκα και τουριστικούς χώρους. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παρέμειναν το πρωί της Τρίτης 301 οικισμοί στις περιφέρειες Κιέβου, Λβιβ, Σούμι, Τερνοπίλ και Χμελνίτσκι.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι διέταξε να γίνουν «μεγάλες» επιδρομές μεγάλης εμβέλειας αφού κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι μίλησε με τον Μπάιντεν τη Δευτέρα και έγραψε στο Telegram ότι η αεράμυνα ήταν η «νούμερο 1 προτεραιότητα στην αμυντική μας συνεργασία». «Θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε σε ομιλία αργά τη Δευτέρα. «Θα κάνουμε το πεδίο της μάχης πιο οδυνηρό για τον εχθρό», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ, είπε ότι η περισσότερη δυτική βοήθεια στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου. «Τέτοια βοήθεια, καθώς και η παροχή πληροφοριών στο Κίεβο, εκπαιδευτών και κατευθυντήριων γραμμών μάχης, οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση και αυξάνει τους κινδύνους σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αντόνοφ στα ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σοβαρό πλήγμα στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας

Αντιμέτωπη με τις διακοπές ρεύματος, η Ουκρανία διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Μολδαβία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο που η ήπειρος αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και βάζουν εμπόδια τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Οι διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων παγίδευσαν 854 ανθρακωρύχους σε ορυχεία στο Krivyi Rih, αλλά οι διασώστες τους έβγαλαν με ασφάλεια, δήλωσε ο Oleksandr Vilkul, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

Η αποτυχία στο πεδίο της μάχης φέρνει «γκρίνια» στη Ρωσία

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας έγιναν τρεις ημέρες μετά την έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα που κατασκεύασε η Μόσχα μετά την κατάληψη της Κριμαίας το 2014. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία και χαρακτήρισε τη φονική έκρηξη ως «τρομοκρατία».

«Το να αφήσουμε τέτοιες πράξεις χωρίς απάντηση είναι απλώς αδύνατο», είπε ο Πούτιν και απείλησε με περισσότερα πλήγματα εάν η Ουκρανία χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία, η οποία θεωρεί τη γέφυρα ως στρατιωτικό στόχο που υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, πανηγύρισε την έκρηξη χωρίς να αναλάβει την ευθύνη.

Μετά από εβδομάδες αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές αρχές αντιμετωπίζουν την πρώτη συνεχή εσωτερική κριτική για τον πόλεμο, με σχολιαστές στην κρατική τηλεόραση να απαιτούν ολοένα και σκληρότερα μέτρα.

Ο Πούτιν απάντησε στις προόδους της Ουκρανίας διατάσσοντας κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, κηρύσσοντας την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών και απειλώντας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Serhiy Gaidai, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Luhansk δήλωσε στο Telegram ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν επιθέσεις γύρω από αρκετές πόλεις στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένου του Bakhmut, που ήταν βασικός στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία υπέστη επίσης διπλωματική οπισθοδρόμηση τη Δευτέρα, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε για να απορρίψει την έκκλησή της προς το όργανο των 193 μελών να διεξαγάγει μυστική ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα για το αν θα καταδικαστούν οι προσαρτήσεις από τη Μόσχα τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία. Διαβάστε περισσότερα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέλος της ομάδας παραγωγών πετρελαίου γνωστού ως OPEC+ που γύρισε την πλάτη του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας απότομες περικοπές στην παραγωγή, θα ταξιδέψει στη Ρωσία σήμερα για να συναντήσει τον Πούτιν και να πιέσει για «στρατιωτική αποκλιμάκωση», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ WAM.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ