Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σ. Τσιόδρας: Δεν υπάρχει μαγική λύση για τον κορωνοϊό
Σχεδόν δυόμιση μήνες από τότε που ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν ότι σταματά η καθημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, οι δύο βασικοί «πρωταγωνιστές» της περιόδου του lockdown επέστρεψαν και ο Σ. Τσιόδρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος.
Ο κ. Τσιόδρας στην εισήγησή του εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις, καθώς, όπως τόνισε οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού και εντόπισε τα μεγάλα προβλήματα, έως τώρα, στους γάμους και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο κατά του ιού, αν και τόνισε ότι παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, «δεν υπάρχει μαγική λύση» και για το εμβόλιο είπε ότι δεν πρέπει να το περιμένουμε στο άμεσο μέλλον, ενώ επέστησε την προσοχή των νέων, καθώς, όπως τόνισε, ο ιός και τους προσβάλλει μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά και σε πολλές περιπτώσεις αφήνει μόνιμες βλάβες.
Υπογράμμισε δε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας λέγοντας ότι την φοράμε για να προστατεύσουμε τους άλλους αλλά και εμάς, αλλά τόνισε ότι δεν φθάνει και ότι χρειάζονται και τα υπόλοιπα μέτρα. «Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση» υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.