Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, παρόλο που εισηγήθηκε να είναι δημόσια η συνεδρίαση, αρνήθηκε να μιλήσει λεπτομερώς και να δώσει την αναλυτική λίστα με τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει η χώρα μας υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνο». Ωστόσο, απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας «ελάτε να τα δείτε στο υπουργείο», καταλογίζοντας «εμμονή» στην αντιπολίτευση και καλώντας να επιδείξει «υπευθυνότητα».
Η απόφαση του υπουργού Άμυνας να μην προχωρήσει, σε ανοιχτή συνεδρίαση, στην αποκάλυψη της λίστας των πυρομαχικών έφερε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να επιμένει και να υποστηρίζει πως πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες.
Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν προχώρησε στον ακριβή αριθμό όπλων που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι έχουν σταλεί «τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα. Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές» και πρόσθεσε «είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση».
Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος εξήγησε πως «το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο-πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνα μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε».
«Διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι και άλλων συμμάχων»
Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε την ανησυχία του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη Ρώσικη εισβολή και σε άλλες συμμαχικές χώρες. «Ενεργοποιούμε σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης. Είναι διάχυτη η ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι της εδαφικής ακεραιότητας και άλλων συμμάχων και έτσι αποφασίστηκε και επεξεργάζεται η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ. Προχωράμε σε σταδιακή ανάπτυξη δυνάμεων σε αμυντική διάταξη σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης» είπε ο Νίκος Παναγιώτοπουλος.
Σημείωσε μάλιστα πως οι συνολικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ για αποστολή αμυντικού υλικού περιλαμβάνει πακέτα αξίας 2 δις ευρώ. «Όποιος στέλνει αμυντικό υλικό αποζημιώνεται. Η χώρα μας ζήτησε αποζημίωση για το υλικό που παρείχε. Στην πρώτη παρέμβαση αιτηθήκαμε 8,5 εκατ ευρώ τα οποία εκκαθαρίστηκαν και θα καταβληθούν 7,7 εκατ ευρώ. Δεν θα αποζημιωθούμε για τα κατασχεμένα καλάσνικοφ» ανέφερε.
«Σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού»
Αναφορικά με την ανταλλαγή τεθωρακισμένων ο Νίκος Παναγιώτοπουλος μίλησε για επί της αρχής συμφωνία ωστόσο σημείωσε πως πρέπει να συμφωνηθούν περαιτέρω κρίσιμες λεπτομέρειες αναφορικά με τον χρονισμό της ανταλλαγής και την κατάσταση των νέων οχημάτων. «Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός που θα παραδοθεί στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν, πρέπει να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό» είπε ο υπουργός Άμυνας.
«Επίσης είναι σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού για να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενό στην διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Αυτό θα διαπραγματευτούμε. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού σε θέμα χρήσης και επισκευών. Είναι προφανές ότι επίκειται μία επίσκεψη των επιτελών του ΓΕΣ», πρόσθεσε.