Μέσω του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν την επικυριαρχία τους στο Αιγαίο οι ΗΠΑ και η Γερμανία, η οποία ως χώρα – δανειστής θέλει πολιτική κανονιοφόρων, να έχει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή και να φέρει Γερμανούς συνοριοφύλακες, διότι ξέρει ότι αργά ή γρήγορα ο Ελληνικός λαός θα αμφισβητήσει το χρέος και όλη την ιστορία του μνημονίου είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, με αφορμή την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι οι προσφυγικές ροές θα ενταθούν από την ώρα που υπάρχει πόλεμος με τρομερές συγκρούσεις και βομβαρδισμούς στη Συρία. Το ζητούμενο είναι με ποιο τρόπο η πατρίδα μας θα πάψει να αποτελεί μαγνήτη για τους δύσμοιρους πρόσφυγες είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μαριάς και υποστήριξε την άποψη ότι η αποχώρηση της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν θα μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.
Ο Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι από τη στιγμή που έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλείται θέματα εθνικής ασφάλειας, η Ελλάδα μπορεί να επικαλεστεί τη ρήτρα παρέκκλισης του άρθρου 72 και της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστείλει τις διατάξεις της Ε.Ε. για το Δουβλίνο 3, τη Σένγκεν, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ώστε «να περάσει το μήνυμα ότι αν οι πρόσφυγες έρθουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να πάρουν χαρτιά τύπου Σένγκεν».
Επίσης, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι τα hotspots είναι χαμηλής δυναμικότητας και δεν θα αντέξουν τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές. Θα αρχίσουν τότε διάφοροι Ευρωπαίοι να λένε ότι πάλι δήθεν δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, και θα δώσουν το δικαίωμα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία επί δύο έτη να κλείσουν τα σύνορά. Τότε όμως θα έχουμε 400.000 – 500.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα είπε ο Νότης Μαριάς.
Παράλληλα, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής χαρακτήρισε «κοροϊδία» τη διαδικασία μετεγκατάστασης καθώς μόλις 292 πρόσφυγες έχουν μπει στη διαδικασία από τους 66.400 που υποτίθεται τα άλλα κράτη της Ε.Ε. θα έπαιρναν από την Ελλάδα και τόνισε ότι «η όλη διαδικασία μετεγκατάστασης είναι στον αέρα γιατί έχει προσβληθεί δικαστικά από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και επομένως το Δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να την ακυρώσει».
Τέλος, ο Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να διεκδικήσει το δικαίωμα εξαίρεσης (opt out) σε θέματα Σένγκεν, Δουβλίνου, προσφυγικού και μεταναστευτικού όπως η Μεγάλη Βρετανία. «Θα αποκτήσουμε μόνιμη εξαίρεση και άρα θα πάψουμε να είμαστε μαγνήτης για τους πρόσφυγες» είπε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε την συγκυβέρνηση να μην αποδεχτεί τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων που απεργάζονται οι Βρετανοί και οι Γερμανοί και αφορά 400.000 Έλληνες που διαμένουν και εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.