Σε… γραφεία real estate τείνουν να μετασχηματιστούν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα, καθώς η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λόγω της ενεργοποίησης της πλατφόρμας e-auction και η πώληση – και στη συνέχεια διαγραφή από τους ισολογισμούς τους – μεγάλων πακέτων «κόκκινων» δανείων αλλάζουν σε σημαντικό βαθμό τη δομή του ενεργητικού τους.
Μάλιστα το πολύ χαμηλό έως και ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα που πλειστηριάζονται έχει «αναγκάσει» τις τράπεζες να τα αγοράζουν σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες καταλήγουν να είναι οι ίδιες ιδιοκτήτριες των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό διαγράφοντας παράλληλα τα «κόκκινα» δάνεια που σχετίζονται με αυτά. Δεύτερος στόχος της πολιτικής τους να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν «στο σφυρί» είναι να πείσουν ότι το μέτρο των πλειστηριασμών θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα στους οφειλέτες και δεν πρόκειται για άσφαιρα πυρά στην όλη επιχείρηση εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των 2.270 ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, οι τράπεζες απέκτησαν τα 1.112 ακίνητα, δηλαδή το 50% αυτών που βγήκαν στο σφυρί.
Την πρακτική της αγοράς από τις τράπεζες ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων ευνοεί, όπως αναφέραμε και παραπάνω, το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά, καθώς, από το σύνολο των 2.270 ακινήτων που έχουν βγει προς εκποίηση, μόλις για τα 195 υπήρξαν τρίτοι αγοραστές. Αντιθέτως, για έναν σημαντικό αριθμό, που φθάνει τα 963 ακίνητα, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, δηλαδή δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.
Το γεγονός ωστόσο ότι από τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί οι 607 ματαιώθηκαν δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό οφειλετών, που υπολογίζεται περίπου στο 20%, πειθαναγκάζεται και δείχνει διάθεση συνεννόησης με την τράπεζα, λίγο πριν από την ημερομηνία της αναγκαστικής εκποίησης.
Ο ρυθμός ένταξης νέων πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθιστά απόλυτα εφικτή τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη διενέργεια 18.000 πλειστηριασμών εντός του 2018, καθώς ήδη και πριν από την εκπνοή του πρώτου εξαμήνου οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί φθάνουν τους 11.050.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα φτάσουν τους 40.000 από το 2019 και μετά, ενώ ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων, στόχος που αναμένεται να ξεπεραστεί.
Πουλάνε αντί να δανείζουν
Επιπροσθέτως οι τράπεζες, αντί να χορηγούν δάνεια στους πελάτες τους, που είναι και ο βασικός ρόλος τους στην οικονομία, πουλάνε πακέτα «κόκκινων» δανείων (δηλαδή στην ουσία τα ξεφορτώνονται) σε funds ή σε άλλες εταιρείες που εξειδικεύονται στη διαχείριση προβληματικών δανείων. Και τα δάνεια αυτά τα πουλάνε σε τιμές που αντιστοιχούν στο 3% έως 10% της συνολικής τους αξίας.
Οι συνολικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων των συστημικών τραπεζών αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ.
Alpha: Πωλήσεις 1,8 δισ.
Περισσότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων προτίθεται να διενεργήσει φέτος η Alpha Bank σε μια προσπάθεια να διατηρήσει αλώβητο το «μαξιλάρι» που διαθέτει έναντι των επίσημων στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας, οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν φέτος στα 1,8 δισ. ευρώ. Τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια που έχουν εξασφαλίσει επί ακινήτων (project Jupiter) και το 1 δισ. ευρώ σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο χωρίς εξασφαλίσεις. Ταυτόχρονα η Alpha έχει ξεκινήσει την προεργασία για την πώληση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις συνολικής απαίτησης περίπου 1 δισ. (σ.σ.: εντός ισολογισμού).
Από τα δύο πωλητήρια η τράπεζα θα μειώσει τα NPEs κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι εισπράξεις από πλειστηριασμούς θα συγκεντρώσει 2,1 δισ. ευρώ. Ο στόχος για τη φετινή χρονιά είναι να μειωθούν τα NPEs κατά 3,1 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του 2019 θα πρέπει να μειωθούν κατά 7,7 δισ.
Πειραιώς: NPEs στην Bain Capital
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη πώληση NPEs με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε εμπορικά ακίνητα που πραγματοποιείται στη χώρα, μια συναλλαγή την οποία η τράπεζα «προετοίμασε και υλοποίησε μεθοδικά και συμβάλλει στη δημιουργία αγοράς εξασφαλισμένων NPEs στην Ελλάδα». Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας:
«Η τράπεζα ανακοινώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Bain Capital Credit LP για την πώληση μη εξυπηρετούμενων και καταγγελμένων επιχειρηματικών πιστωτικών ανοιγμάτων (ΝPE), με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων 1,95 δισ. ευρώ μεικτής λογιστικής αξίας 1,45 δισ. ευρώ). Η συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις που απαιτούνται από τις αρμόδιες ελληνικές εποπτικές αρχές, καθώς επίσης και στη συναίνεση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Δύο νέα πακέτα η Eurobank
Την εκτίμηση ότι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2,4 δισ. ευρώ το 2018 είναι απόλυτα εφικτός εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές.
Η τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση δύο νέων πακέτων «κόκκινων» δανείων τους επόμενους μήνες: το ένα θα είναι ίδιο με το πακέτο που πούλησε το 2017 και θα περιέχει καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Το άλλο θα αποτελείται από δάνεια με εξασφαλίσεις.