Του Γιάννη Αλμπάνη
Αρχικά η είδηση έμοιαζε με ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο αστείο: ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Τάσος Κανελλόπουλος, αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη, προκειμένου να παρακαμφθεί η απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές. Όταν όμως ο ίδιος ο πρώην ανώτερος δικαστικός επιβεβαίωσε την είδηση, έγινε κατανοητό ότι δεν είχαμε να κάνουμε με fake news, αλλά με μια νέα τροπή στην υπόθεση Κασιδιάρη.
Υπενθυμίζεται ο Κασιδιάρης εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών για την διεύθυνση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Η τροπολογία
Το πρώτο ερώτημα σχετικά με την εμπλοκή Κανελλόπουλου είναι αν αυτή θα αποτελέσει όντως το όχημα για τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο εμφανίζεται ως πολιτικός κληρονόμος της Χρυσής Αυγής.
Στις 8 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η τροπολογία που φιλοδοξούσε να αποτρέψει τη συμμετοχή στις εκλογές των καταδικασμένων χρυσαυγιτών (αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012). Η τροπολογία προβλέπει ότι για να γίνει αποδεκτός ένας εκλογικός συνδυασμός πρέπει:
«Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα»”
Το κλειδί στην τροπολογία είναι ο όρος «πραγματική ηγεσία», στον οποίο δίνεται έμφαση, προκειμένου να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση αχυρανθρώπων. Γι’ αυτό επισημαίνεται: «Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα».
Την τελική κρίση για τη νομιμότητα των συνδυασμών εκφέρει το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου
Η παράκαμψη
Όταν η τροπολογία είχε δοθεί στη δημοσιότητα, είχε ασκηθεί σοβαρή κριτική για προχειρότητα που άφηνε παράθυρα τόσο για την παράκαμψη όσο και για την κατάχρησή της. Τώρα με τον πρώην αντεισαγγελέα Κανελλόπουλο επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ένα από αυτά τα παράθυρα. Σε συνομιλία του με την ιστοσελίδα dikastiko (η οποία έβγαλε και το θέμα) ο Κανελλόπουλος είπε πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη «διοικούσα επιτροπή» του κόμματος Κασιδιάρη, ώστε να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό του. Σύμφωνα με το σχέδιο, η «διοικούσα επιτροπή» θα αυτοκαταργηθεί, θα γίνει «συνέδριο» 70 ατόμων και ο Κανελλόπουλος θα εκλεγεί «αρχηγός».
Για να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα της «πραγματικής ηγεσίας», ο Κανελλόπουλος θα επικαλεστεί τη μακρά διαδρομή του στο δικαστικό σώμα και το (υποτιθέμενο) κύρος που αυτή συνεπάγεται. Μάλιστα για υποστηρίξει τον ισχυρισμό περί της δήθεν ανεξαρτησίας του, υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει καμία επαφή με τον Κασιδιάρη…
Όλο αυτό το σχέδιο δεν έχει βέβαια στοιχειώδη αληθοφάνεια. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Ψαρράς στην Εφημερίδα των Συντακτών, η όλη μεθόδευση «πρόκειται στην πραγματικότητα για πλήρη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι ο μόνος αρχηγός σ’ αυτή τη Χρυσή Αυγή Νο 2 είναι ο Κασιδιάρης».
Η διαπλοκή κράτους και ναζί
Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει από την εμπλοκή Κανελλόπουλου, είναι η επιβεβαίωση της διαπλοκής των ναζί με το λεγόμενο βαθύ κράτος, Αυτή η διαπλοκή ήταν καταφανής αφού επί χρόνια η Χρυσή Αυγή διέπραττε εγκλήματα χωρίς να ενοχλείται ούτε από την αστυνομία, αλλά ούτε από τη Δικαιοσύνη. Χρειάστηκε η ειδεχθής δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να κινητοποιηθεί επιτέλους ο κρατικός μηχανισμός και να βάλει τέλος στην εγκληματική δράση των ναζί.
Πέρα από την ασυλία της Χρυσής Αυγής, η διαπλοκή ναζί και τμήματος του βαθέος κράτος είχε επιβεβαιωθεί από τη συμμετοχή στα χρυσαυγίτικα ψηφοδέλτια πρώην στρατιωτικών, καθώς και από «περίεργες» δικαστικές αποφάσεις που έχουν εγείρει μεγάλα ερωτήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Τώρα όμως έχουμε ένα ποιοτικό άλμα. Ένας πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει όχι μόνο να ξεπλύνει τον καταδικασμένο ναζί, αλλά και να τον οδηγήσει στο κοινοβούλιο. Δηλαδή ο (υποτιθέμενος) κατεξοχήν θεματοφύλακας της νομιμότητας γίνεται προστάτης των καταδικασμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το γεγονός εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο γιατί πήρε τόσο χρόνο και χρειάστηκε να χυθεί τόσο αίμα, πριν εξαρθρωθεί η Χρυσή Αυγή.
Ο Κανελλόπουλος στην ιστοσελίδα του «κόμματος» ΕΑΝ που έχει δημιουργήσει (και μάλλον είναι το μόνο μέλος), αναπαράγει τη γνωστή χρυσαυγίτικη ρητορεία. Στην ιδρυτική διακήρυξη του «κόμματος» διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Η διακομματική προδοσία, δεν τελειώνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς, συνεχίζεται και με τον καλπάζοντα εποικισμό της χώρας, από μετανάστες της Ν.Α. Ασίας και της Αφρικής. Όλα τα στοιχεία μαρτυρούν, ότι σκοτεινές δυνάμεις, έχουν σχεδιάσει και οργανώσει συνωμοτικό σχέδιο Εποικισμού της χώρας. Ο Λαός δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ιθύνων νους αυτού του σχεδίου. Γνωρίζει, όμως, ποια είναι τα εκτελεστικά όργανα αυτού στην Ελλάδα. Είναι τα τέσσερα παλαιά κόμματα – ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ». Είναι προφανές γιατί ο Κανελλόπουλος αγάπησε τον Κασιδιάρη…
Ο κίνδυνος
Όταν καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή είχε λεχθεί από πολλούς-ες ότι μπορεί να ξεμπερδέψαμε με το συγκεκριμένο ναζιστικό μόρφωμα, αλλά δεν τελειώσαμε τον με τον ναζισμό.
Η ιστορία με το κόμμα Κασιδιάρη επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Ο ναζιστικός κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός και η στάση τμήματος του βαθέος κράτους τον κάνει ακόμα πιο σοβαρό.