15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης – Γιατί δε συμπεριλήφθηκε η λύση των Υβριδικών;

Ημερομηνία:

Μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης

Του Γιώργου Θεοδωράκη

Ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης είχε αναφέρει ότι :

<… η υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης ξεκίνησε και δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες για την επίτευξη των στόχων του 2030 για διπλασιασμό της συμμετοχής των ΑΠΕ από 30 σε 57%. Θα λειτουργήσει το 2020 ενώ η οριστική λύση στο ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης θα έρθει με την κατασκευή της μεγάλης διασύνδεσης Ηράκλειο – Αττική που τοποθετείται το 2022…>.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 22&23/4/16, η Περιφέρεια πραγματοποίησε το συνέδριό της για τον Ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης, στο ξενοδοχείο Ατλαντίς.

Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν η υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης – Ελλάδας.

Προτάθηκαν ένα ή και δύο καλώδια, από τον καθηγητή του ΕΜΠ που ανέπτυξε την πρόταση. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης είναι:

Η εξασφάλιση ευστάθειας, επάρκειας και φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ερώτημά μας γιατί η μελέτη του ΕΜΠ, δε συμπεριέλαβε τη λύση των Υβριδικών (ταμιευτήρες σε συνδυασμό αιολικών – Φωτοβολταϊκών, κλπ); Εισπράξαμε την αμηχανία αλλά και αστήρικτες απαντήσεις των εισηγητών (ότι δεν υπάρχουν νερά διαθέσιμα, ότι το κόστος κατασκευής θα ήταν υπερβολικό, κλπ).

Αντιλέξαμε τότε (εμείς και άλλοι), ότι θα χρησιμοποιηθεί ως κάτω ταμιευτήρας η θάλασσα και άρα το κόστος θα ήταν χαμηλό, κλπ.

Αμέσως μετά ακολούθησε άρθρο μας με εκτενή αναφορά στα ελαττώματα της πρότασης της Περιφέρειας – ΕΜΠ και στα πλεονεκτήματα των ταμιευτήρων.

Μετά τα παραπάνω, ζητήσαμε από τους αρμόδιους καθηγητές του ΤΕΙ Ηρακλείου τη σύνταξη μελέτης για το κατά πόσον η λύση των <ταμιευτήρων> είναι εφικτή.

Πρόσφατα μας παρέδωσαν την εμπεριστατωμένη μελέτη τους στα αγγλικά, με τίτλο <Turning Crete into an energy independent island>.

Ελεύθερη μετάφραση τμημάτων της περίληψης της μελέτης παραθέτουμε:

<Μετατρέποντας την Κρήτη σε ενεργειακά ανεξάρτητο νησί

Κατσαπρακάκης Δημήτρης, Αντωνακάκης Ιωάννης, Ντακανάλη Ειρήνη, Χριστάκης Δημήτρης.

Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας και Ηλεκτροπαραγωγής. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα. dkatsap@staff.teicrete.gr

Περίληψη – Αυτό το άρθρο εξετάζει τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές της ενεργειακής μετάβασης του ηλεκτρικού συστήματος στην Κρήτη από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), παρά την επικείμενη διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό ηπειρωτικό δίκτυο. Η ασφαλής διείσδυση των ΑΠΕ μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υποστήριξη στρατηγικά σχεδιασμένων και εγκατεστημένων μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ταμιευτήρες), διαμορφώνοντας μαζί με τα έργα ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ (αιολικά, Φωτοβολταϊκά),τις λεγόμενες “υβριδικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής”… Δεκατέσσερις υποψήφιες θέσεις, για εγκαταστάσεις PHS (άντληση και αποταμίευση) βρίσκονταν στην περιοχή της Κρήτης… Παράλληλα, επελέγησαν δεκατέσσερις ευνοϊκές τοποθεσίες για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, με μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου μεγαλύτερη από 8,5 m / s, όπως τεκμηριώνεται με πιστοποιημένες ετήσιες μετρήσεις αιολικού δυναμικού, που λαμβάνονται από μετεωρολογικούς σταθμούς ανέμου εγκατεστημένους σε αυτούς τους συγκεκριμένους χώρους. Η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία βασίστηκε στην υπολογιστική προσομοίωση της ετήσιας λειτουργίας των εμπλεκόμενων μονάδων, χρησιμοποιώντας ετήσιες χρονοσειρές μέσων ωριαίων τιμών των εμπλεκόμενων μεγεθών… Το άρθρο αποδεικνύει ότι τα ετήσια ποσοστά διείσδυσης των ΑΠΕ άνω του 90% μπορούν εύκολα να επιτευχθούν στην Κρήτη με μεγάλη οικονομική σκοπιμότητα των απαιτούμενων έργων>. !!!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της <Κίνησης πολιτών>, τους διακεκριμένους καθηγητές του ΤΕΙ Ηρακλείου και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, για την ιδιαίτερα σημαντική τους εργασία που αφορά το μέλλον μας.

Μετά όλα τα παραπάνω η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει, να συσχετίσει τη βαρυσήμαντη μελέτη του ΤΕΙ, με εκείνη του Πολυτεχνείου Κρήτης) σε μια ενιαία και ολοκληρωμένη πρόταση αποδεκτή από όλους και στη συνέχεια να μεριμνήσει για την άμεση θεσμοθέτησή της.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ