Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις μνήμης και κινητοποιήσεις για την 16η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, η δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, αποτέλεσε σημείο καμπής για την ελληνική κοινωνία. Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει το περιστατικό ως “κρατική δολοφονία”, που πυροδότησε τη συσσωρευμένη κοινωνική οργή ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την αστυνομική βία και την έλλειψη προοπτικής για τους νέους, εν μέσω της επικείμενης οικονομικής κρίσης.
Η ιστορική εξέγερση του 2008 και η σημερινή πραγματικότητα
Ο Δεκέμβριος του 2008 χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη, με τη νεολαία να πρωταγωνιστεί σε διαδηλώσεις που ανέδειξαν το ζήτημα της κρατικής καταστολής. Ο Σύλλογος αναφέρει πως, παρά τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης και της αστυνομίας να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις, η κοινωνική αντίδραση αποκάλυψε, όπως αναφέρει, το “πραγματικό πρόσωπο της αστυνομίας” και την εντεινόμενη κρίση της εποχής.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η σημερινή συγκυρία, 16 χρόνια μετά, παραμένει κρίσιμη, με αυξημένα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως των Βασίλη Μάγγου, Νίκου Σαμπάνη, Κώστα Φραγκούλη, Κώστα Μανιουδάκη και Χρήστου Μιχαλόπουλου, να αναφέρονται ως ενδεικτικές της κατάστασης.
Κριτική στον κυβερνητικό αυταρχισμό και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις
Ο Σύλλογος αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για αυταρχική θωράκιση του κρατικού μηχανισμού και ενίσχυση της καταστολής. Παράλληλα, εστιάζει στην εκπαιδευτική πολιτική, καταγγέλλοντας μέτρα όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα όρια φοίτησης, τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα οδηγήσουν σε μαζικές διαγραφές φοιτητών και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει αφήσει κενές θέσεις εισακτέων, ενώ η εφαρμογή του νόμου για τα όρια φοίτησης απειλεί με διαγραφή το 40% των φοιτητών του ιδρύματος. Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι απαιτητικοί ρυθμοί σπουδών, η αυξημένη διδακτική ύλη και η οικονομική πίεση στους φοιτητές επιτείνουν τα προβλήματα, καθιστώντας δύσκολη τη λήψη πτυχίου εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Κάλεσμα για δράση και αγώνα
Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος καλεί τη νεολαία να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει ότι οι απειλές για διαγραφές φοιτητών και η υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων συνιστούν επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και της κοινωνίας συνολικά.
Οι κινητοποιήσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου αποτελούν, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, έναν σημαντικό σταθμό στον αγώνα ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας παιδείας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.