Απίστευτα μεγάλος είναι ο θησαυρός της Κρήτης, ο οποίος βρίσκεται στα βότανα και τα δεκάδες είδη χόρτων, με τις ευεργετικές ιδιότητες, λένε όσοι ασχολούνται με τον τομέα, αλλά και ευρύτερα την Κρητική διατροφή.
Ενδεικτικό είναι ότι γνωστά στη χώρα παραμένουν πάνω 100 είδη χόρτων, για τα οποία η γνώση περνά από γενιά σε γενιά και συνεχίζουν να έχουν σημαντική συμβολή στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Άλλα περισσότερο, και άλλα λιγότερο γνωστά…
Όπως σύμφωνα με την ερευνήτρια του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, οι πετροκαρές χόρτο άγνωστο σε πολλούς Κρητικούς. Μάλιστα η βιοποικιλότητα πολλών ειδών είναι πιο έντονη στην ανατολική Κρήτη λόγω της λιγότερο έντονης οικιστικής ανάπτυξης.
Η άυλη κληρονομιά από την κρητική μαντινάδα και την μουσική, μέχρι την κρητική διατροφή και τα βότανα του νησιού όπως τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, θα πρέπει να περάσουν από γενιά σε γενιά για να μην περάσουν στη λήθη.
Τη δική του προσπάθεια κάνει εδώ και χρόνια το μουσείο παραδοσιακής ζωής και λαϊκού πολιτισμού Κρήτης «Λυχνοστάτης» και μάλιστα όπως τονίστηκε χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από την πολιτεία.
Η ανάγκη προβολής και στήριξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ανδρόγεω με την παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Πολιτισμού και με την στήριξη του δήμου, Περιφέρειας και φορέων.