Σε μία σημαντική παρέμβαση προκειμένου να αποσαφηνίσει τα διαδικαστικά ζητήματα και το “τετελεσμένο” της απόφασης Κασσελάκη να δείξει την έξοδο στους κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα (αλλά και Τζουμάκα που προηγήθηκε) προχώρησε ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς.
Ο κ. Κοτσακάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, σημείωσε: “Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και θέλω αυτό να είναι σαφές. Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον οποιουδήποτε είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει προδικασία, δηλαδή μιλάει με τον καταγγέλλοντα, με τον καταγγελλόμενο, ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο ή τρεις μάρτυρες και όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδικασία, το τριμελές γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής”, ανέφερε αρχικά ο κ. Κοτσακάς για να προσθέσει σχετικά με τις αναγγελθείσες διαγραφές:
“Στην προκειμένη περίπτωση, καλώς ή κακώς, έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε. Το επόμενο βήμα είναι σχετικά σύντομα να οριστεί τριμελές γραφείο που ορίζεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής και να επιληφθεί της απόφασης. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης”.
Όσο για το προαπαιτούμενο της απόφασης, ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, δηλαδή πρέπει τα δύο τρίτα να συμφωνήσουν.
Εν συνεχεία σημείωσε πως “αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη”, για να τονίσει σχετικά με την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη:
“Είναι μια πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές και από πολλούς προέδρους. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό αλλά είναι εθιμικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος είναι αξιολογική κρίση”
Όταν ρωτήθηκε, τέλος, αν αυτή η κρίση δεσμεύει κάποιον, ο κ. Κοτσακάς απάντησε: “Όχι βέβαια”.
Η επιτροπή δεοντολογίας και τα μέλη
Η επιτροπή δεοντολογίας μπορεί να επιβάλει αναστολή της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφή με αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών της.
Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας, όπως προέκυψαν από το 3ο συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2022, είναι τα εξής:
- Βαρτζελή Ρεγγίνα
- Βεντούρας Ερρίκος
- Γιαννακίδου Χαρίκλεια
- Θεοδωρακοπούλου Αναστασία
- Κακουλάκης Γεώργιος
- Καλογήρου Μιχαήλ
- Καπράνας Ζήσης
- Κοτσακάς Αντώνης
- Κουντούρη Κυριακή
- Μπαλαούρας Γεράσιμος
- Πορτάλιου Αμαλία
- Σακελλίων Σταμάτης
- Σπουρδαλάκης Μιχαήλ
- Σταματάκη Ελένη
- Χρήστου – Διαούρτα Λίνα
Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιτροπή δεοντολογίας:
Άρθρο 19 – Επιτροπή Δεοντολογίας
1. Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη, με τους/τις αναπληρωματικούς τους, που εκλέγονται από το συνέδριο του κόμματος, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων. Προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για την Επιτροπή είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον πέντε (5) ετών ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα.
2. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συντάσσει Κανονισμό Λειτουργίας και Κώδικα Δεοντολογίας, τους οποίους υποβάλει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.
3. Η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:
(α) Σύσταση,
(β) Επίπληξη,
(γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,
(δ)Διαγραφή.
Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.
4. Η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:
(α) αυτεπαγγέλτως,
(β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό,
(γ) μετά από παραπομπή από:
– την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
– την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
– την ΚΕ, τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος.
5. Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.
6. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας εκλέγονται για μία θητεία.