22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Ο Κρητικός καθηγητής του Χάρβαρντ Π. Κουτράκης προειδοποιεί: Θα γίνουμε Μέση Ανατολή λόγω κλίματος – Πάρτε μέτρα – Δε θα συμφέρει τις εταιρίες να κάνουν εξορύξεις νότια της Κρήτης

Ημερομηνία:

Τη δυσοίωνη επιστημονική πρόβλεψη ότι η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα μοιάσει στο κλίμα με τη Μέση Ανατολή και ότι έχει αλλάξει το κλίμα που γνωρίσαμε και με το οποίο μεγαλώσαμε, εξέφρασε ο διάσημος Ηρακλειώτης καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών & Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, Δρ. Πέτρος Κουτράκης σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ζωντανά στο στούντιο του σταθμού.

Ο κ. Κουτράκης με καταγωγή από τις Αρχάνες έκρουσε “καμπανάκι κινδύνου” για διάφορα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν λόγω της κλιματικής κρίσης, με περισσότερη ένταση απ ότι τα βιώνουμε τώρα στη χώρα μας και την Κρήτη, λέγοντας ότι τα επόμενα 10 χρόνια η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη και γι αυτό θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο το οποίο θα κινείται σε τρεις άξονες. Την προστασία πολιτών και περιουσιών, την εξασφάλιση ενός τακτικού προυπολογισμού για την αλλαγή του κλίματος και να υπάρχει επάρκεια ενέργειας, νερού και τροφής.

Και επειδή, όπως είπε ο καθηγητής,  όλα αυτά είναι βασικοί παράγοντες για την επιβίωσή μας,  θα πρέπει να τα εξασφαλίσουμε αναλύοντας τους τρόπους μέσω των νέων τεχνολογιών και άλλων τρόπων καλλιεργειών αναφερόμενος και την Κρήτη.

Ο κ. Κουτράκης, επεσήμανε ότι ακόμη και τώρα να σταματήσουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να φανούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να περάσουν 150, ίσως και 200 χρόνια. Η τάση είπε είναι από τα ορυκτά καύσιμα να περάσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες είναι ολοένα και πιο προσιτές οικονομικά και προέβλεψε ότι και η Ευρώπη θα αρχίσει να εγκαταλείπει τα ορυκτά και θα στραφεί σε άλλες τεχνολογίες που ήδη αναπτύσσονται και σε 15-20 χρόνια θα δούμε άλλα πράγματα.

Ως εκ τούτου, συνέχισε,  δε θα συμφέρει τις εταιρίες να κάνουν εξορύξεις νότια της Κρήτης γιατί και στις ΗΠΑ αυτός είναι ο σχεδιασμός.

Επίσης πρόσθεσε ότι αν συνεχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία της Μεσογείου, έντονες βροχοπτώσεις θα πλήττουν ολοένα και περισσότερο περιοχές όπως η Κρήτη και δεν μπορούμε να λέμε ότι φαινόμενα όπως αυτό στο φαράγγι της Σαμαριάς ή στη Θεσσαλία συμβαίνουν κάθε 1.000 χρόνια.

“Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί και σταδιακή ερημοποίηση, είπε ο καθηγητής και αυτό το φαινόμενο από την Αφρική θα επηρεάσει και την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα που τώρα αντιστέκεται λόγω των νερών αλλά σκεφτείτε πως ζουν στο  Κουβέιτ και το Ντουμπάι και αλλού, άρα το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να προστατευθεί ο πληθυσμός από τις ακραίες ζέστες” επεσήμανε ο κ. Κουτράκης.

Για την Κρήτη είπε ότι θα επηρεαστεί η παραγωγή σταφυλιών και ελαιολάδου:

“Η ανάπτυξη καλλιεργειών που αντέχουν στην ξηρασία θα είναι αναγκαία, λοιπόν, όπως και η καλλιέργεια μέσα σε κτίρια, ως νέος τρόπος για επαρκή παραγωγή τροφίμων: με τεχνητό φωτισμό από ηλιακά πάνελ, με υδροπονικά συστήματα, με μειωμένη στο ελάχιστο τη χρήση λιπασμάτων και χωρίς φυτοφάρμακα.

Σε αυτό το νέο μοντέλο γεωργίας πρέπει να επενδύσουμε εγκαίρως ως χώρα αν δεν θέλουμε να μας προλάβουν οι εξελίξεις.

Η Κορέα, Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν ήδη επενδύσει σε τέτοιες εναλλακτικές καλλιέργειες για να παράγουν κηπευτικά” τόνισε αναφερόμενος στο νησί μας και στα εναλλακτικά σενάρια που πρέπει να εξεταστούν.

Ο καθηγητής θα είναι ομιλητής σε εσπερίδα για όλα αυτά τα θέματα, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί...

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από...