13.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Ο νέος κορωνοϊός και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία – Απαντήσεις σε ερωτήματα του ελληνορθόδοξου πολίτη

Ημερομηνία:

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ειδικής Παθολόγου

Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια.

Σε πρόσφατη μελέτη https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130 που θεωρείται η μεγαλύτερη σε περιπτώσεις COVID-19 έως σήμερα, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις 24/02/2020 και περιέλαβε 72 314 περιπτώσεις ασθενών (Κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, Zunyou Wu και συν.) σοβαρές επιπλοκές παρουσίασε το 14% των ασθενών ενώ το 2,3% κατέληξε.

Οι θανατηφόρες επιπλοκές ήταν συχνότερες στους άντρες 2.8% έναντι 1.7% στις γυναίκες ενώ το ποσοστό ήταν 15% σε ανθρώπους άνω των 80 ετών και 10% περίπου σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Κανείς θάνατος δεν σημειώθηκε σε παιδιά κάτω από 9 ετών, γεγονός που υποδηλώνει μια φυσική ανθεκτικότητα των παιδιών έναντι του ιού, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μέσο διασποράς του ιού.

Στα πλαίσια αυτά πληθώρα μέτρων με απολυμάνσεις, απαγόρευση συναθροίσεων έχουν ληφθεί σε πολλά μέρη του κόσμου με αυξανόμενη διασπορά του ιού. Όσο νωρίτερα μάλιστα λαμβάνονται αυτά τα μέτρα, τόσο πιο αποτελεσματικά ελέγχεται η διασπορά του ιού όπως έχει δείξει το παράδειγμα της Κίνας και άλλων χωρών.

Κατά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μια τεχνητή αντιπαράθεση μερίδας κλήρου-μερίδας πολιτών ενώ υπάρχει από ορισμένους «επιστημονικούς» φορείς μία αντιεπιστημονική σιγή ιχθύος ή αντιεπιστημονικά επιχειρήματα με στόχο να μην ενοχληθούν ορισμένα μέλη της εκκλησίας. Το αποτέλεσμα είναι ο ιός να κινδυνεύει να διασπαρθεί ανεξέλεγκτα με σημαντικές συνέπειες για την δημόσια υγεία.

Ελληνορθοδοξία: Είναι ένας όρος κενού περιεχομένου ή ισοδυναμεί με συγκεκριμένο σύστημα αξιών;

O ελληνικός τρόπος του σκέπτεσθαι, πριν την έλευση του χριστιανισμού, χαρακτηρίζονταν από ένα σύστημα αξιών που αφορούσε την προσπέλαση του φυσικού κόσμου και είχε ως βασικό άξονα την επιστημονική-κριτική προσπέλαση των φυσικών φαινομένων με εργαλεία την παρατήρηση το πείραμα και τον ορθολογισμό, μακριά από θρησκευτικές προκαταλήψεις ή δόγματα. Η ορθοδοξία, μετά την έλευση του χριστιανισμού, στη συνέχεια έδωσε στον άνθρωπο μία υπερβατική χριστιανική ερμηνεία του κόσμου που αφορούσε τον μη προσιτό στις αισθήσεις του κόσμο, ο οποίος δεν μπορούσε να μελετηθεί με τα επιστημονικά εργαλεία του ελληνικού τρόπου του σκέπτεσθαι. Όσοι ιερείς αμφισβητούν και αναιρούν επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τον φυσικό κόσμο ή εμποδίζουν την απρόσκοπτη επιστημονική έρευνα του φυσικού κόσμου ή αμφισβητούν τα δεδομένα της επιστήμης ή δεν συμμορφώνονται με τις επιστημονικές οδηγίες δεν μπορούν να αυτοχαρακτηρίζονται ελληνοορθόδοξοι.

Ιατρική: Μία επιστήμη του φυσικού κόσμου που έχει χρέος να δρα αμερόληπτα

Η Ιατρική είναι επιστήμη του φυσικού κόσμου που έχει ως αποστολή τη μέγιστη δυνατή παράταση του «φυσικού» σώματος του ανθρώπου και τον εφοδιασμό του με την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Τα εργαλεία της Ιατρικής όπως θεμελιώθηκαν από τον Ιπποκράτη στηρίζονται στον ορθό λόγο και στα επιστημονικά εργαλεία προσπέλασης του φυσικού κόσμου. Ο ιατρός δεν δικαιούται να αφήνει τα πολιτικά θρησκευτικά ή ιδεολογικά του πιστεύω να τον επηρεάζουν κατά τη μελέτη των φυσικών φαινομένων και κατά την ίαση του ανθρώπινου σώματος, αλλά να δρα αμερόληπτα.

Απαντήσεις σε ερωτήματα του ελληνορθόδοξου πολίτη

Πόσο κινδυνεύω να νοσήσω κατά την θεία λειτουργία;

Εάν μέλος των παραβρισκόμενων έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, είσαι άνω των 65 ετών, έχεις χρόνια νοσήματα και προσβληθείς από τον ιό έχεις 15% πιθανότητα να πεθάνεις. Το εάν θα είσαι στο 85% που θα γίνει καλά ή στο 15% που θα καλέσει ο Θεός κοντά του, είναι «άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου» και αυτό το ξέρει μόνο ο Θεός. Εάν είσαι νέος και υγιής, πιθανότατα να πάθεις μια απλή ίωση από τις πολλές ιώσεις που κυκλοφορούν ή να μην αρρωστήσεις καθόλου.

Θέλω να πηγαίνω στην θεία λειτουργία και να μεταλαμβάνω ανεξάρτητα από τους κινδύνους γιατί για εμένα αποτελούν υπέρτατες πνευματικές εμπειρίες. Πώς θα περιορίσω τον κίνδυνο;

Α. Αύξησε τις αποστάσεις σου. Αυξανόμενη μετάδοση έχει ο ιός όταν η απόστασή σου από το προσβεβλημένο άνθρωπο είναι έως δύο μέτρα σε κλειστό χώρο.

Β. Χρησιμοποίησε προστατευτική μάσκα μιας χρήσης που θα αγοράσεις από φαρμακείο. Τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά και με επιμέλεια πριν την τοποθέτηση της μάσκας, πριν και μετά την αφαίρεσή της τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να παραλείπονται οι καρποί, οι περιοχές κάτω από νύχια και οι πτυχές των δακτύλων.

Κάλυψε το στόμα και τη μύτη με τη μάσκα και βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου σας και της μάσκας. Εάν η μάσκα φέρει μεταλλικό έλασμα για τη μύτη πρέπει να το τοποθετείς σωστά στην ράχη της μύτης. Απόφυγε να αγγίζεις τη μάσκα κατά τη χρήση της. Εάν το κάνεις, καθάρισε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό και σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση στο σαπούνι, με αλκοολούχο διάλυμα 70%. Αντικατάστησε τη μάσκα με μια νέα όταν είναι υγρή και μην επαναχρησιμοποιείς μάσκες μίας χρήσης. Πέταξε τη μάσκα όταν επιστρέψεις στο σπίτι. Για να αφαιρέσεις τη μάσκα αφαιρέστε την από πίσω τραβώντας τα κορδόνια χωρίς να αγγίξεις το μπροστινό μέρος της μάσκας. Καθάρισε άμεσα τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά την απόρριψη της μάσκας και σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση σε σαπούνι, με αλκοολούχο διάλυμα 70%. Άλλαξε άμεσα ρούχα μετά την επιστροφή σου στο σπίτι και κάνε μπάνιο.

Γ. Εάν έχεις πυρετό βήχα ή μπούκωμα μείνε σπίτι σου και παρακολούθησε την λειτουργία από το σπίτι. Ανάβαλλε την θεία μετάληψη κατόπιν συνεννοήσεως με τον πνευματικό σου. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεις τους συνανθρώπους σου.

3. Κινδυνεύω κατά την θεία μετάληψη;

Με βάση τα δεδομένα από τα φυσικά χαρακτηριστικά του ιού ναι. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η μικρή ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης στην θεία μετάληψη σε συνδυασμό με την χρήση χρυσού στα σκεύη είναι αρκετά για την παροχή αντισηψίας. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό.

4. Η επιστήμη τι λέει; Αυτοί που πιστεύουν πραγματικά σώζονται από τον Χριστό; Πάντως εγώ είμαι σίγουρος ότι θα σωθώ γιατί με προστατεύει η Παναγία. Κινδυνεύω εάν προσβληθώ να μεταφέρω τον ιό στον άθεο γιο μου;

Από τα μέχρι τώρα παγκόσμια δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με τις θρησκευτικές αντιλήψεις των πολιτών. Ο βαθμός της πίστης ωστόσο δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος κατά την επιστημονική έρευνα. Για τη μετά θάνατον εν Χριστώ ζωή, η επιστήμη δεν μπορεί να την προσπελάσει με μελέτες.
Όσον αφορά τέλος την τελευταία ερώτηση, εάν προσβληθείς μπορείς να μεταφέρεις τον ιό σε άλλα άτομα του οικογενειακού και επαγγελματικού περιβάλλοντος.

5. Είμαι σε ενορία με αυξανόμενα κρούσματα. Τα σχολεία έχουν κλείσει και απολυμανθεί, όλες οι συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί. Να πηγαίνω στην Εκκλησία;

Βεβαιώσου ότι οι εκκλησιαστικές αρχές έχουν συνεργαστεί με την Πολιτεία και έχουν γίνει επιβαλλόμενες απολυμάνσεις κ.λπ. Πίεσε προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων. Συζήτησε με τον ΕΟΔΥ γιατί δεν έχει λάβει ανάλογα μέτρα σε εκκλησιαστικούς χώρους λατρείας. Προτίμησε για ένα διάστημα να εκκλησιάζεσαι σε άλλη ενορία.

Προτίμησε εκκλησίες με καλό εξαερισμό χωρίς πολύ κόσμο.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΛΗΡΟΥ

Πόσο κινδυνεύω να νοσήσω;

Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί ήδη.

Με ανησυχεί γιατί ενώ έχουν ληφθεί επιθετικά μέτρα προστασίας στην ενορία μου για σχολεία γήπεδα και άλλους χώρους συναθροίσεων, σε εκκλησιαστικούς χώρους νομίζω ότι το κράτος κινείται σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Επικοινώνησε με τις κρατικές αρχές και ζήτησέ τους να σου δώσουν επίσημες οδηγίες για θέματα απολύμανσης.

Συζήτησε μαζί τους γιατί δεν λαμβάνουν πιο επιθετικά μέτρα προστασίας για τους λατρευτικούς χώρους. Συζήτησε την κατάσταση και με τους επικεφαλής της Εκκλησίας.

Τι συμπληρωματικά ατομικά μέτρα πρέπει να λάβω για να προστατεύσω εμένα και το εκκλησίασμα;

Φρόντισε για τον καλό αερισμό των χώρων λατρείας. Ζήτησε οι άρρωστοι από λοιμώξεις να παρακολουθούν την λειτουργία προσωρινά από το σπίτι τους. Τοποθέτησε αντισηπτικά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη 70% στις εισόδους και εξόδους της εκκλησίας και παρακίνησε το εκκλησίασμα να τα χρησιμοποιεί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...