Οι θεωρίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ και πεποίθησή του ότι θα μπορούσε να ελέγξει τη Χαμάς, υπονόμευσαν την ασφάλεια της χώρας και προκάλεσαν τον αιματηρό πόλεμο που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες σύμφωνα με βετεράνο των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, ο οποίος μιλώντας στον έγκριτο αμερικανό δημοσιογράφο Σέϊμορ Χερς έκανε έναν απολογισμό των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Οι μέρες του Μπένζατζμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία είναι μετρημένες και ο ίδιος «έχει τελειώσει. Είναι ένας ζωντανός νεκρός που θα παραμείνει στο αξίωμα μέχρι να παύσουν τα πυρά, ίσως ένα ή δύο μήνες ακόμη» είπε ο ισραηλινός βετεράνος στον Χερς. Ο Νετανιάχου διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1996 έως το 1999, επανήλθε στην πρωθυπουργία ως ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, από το 2009 έως το 2021, και επέστρεψε για μια τρίτη θητεία στα τέλη του 2022.

Η θεωρία του «Μπίμπι»

Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος σύμφωνα με τον Χερς έχει πληροφορίες εκ των έσω, τόνισε πως ο «Μπίμπι» όπως τον αποκαλούν αρκετοί συμπατριώτες του, «ήταν πάντα αντίθετος με τις συμφωνίες του Όσλο του 1993, οι οποίες αρχικά έδωσαν στην Παλαιστινιακή Αρχή τον τυπικό έλεγχο τόσο της Δυτικής Όχθης όσο και της Λωρίδας της Γάζας. Όταν επέστρεψε στο αξίωμα το 2009 επέλεξε να υποστηρίξει τη Χαμάς ως εναλλακτική λύση στην Παλαιστινιακή Αρχή. Τους έδωσε χρήματα και τους εγκατέστησε στη Γάζα».

Με την έγκριση του Ισραήλ έγινε μια συμφωνία με το Κατάρ, το οποίο άρχισε να στέλνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ηγεσία της Χαμάς. «Πεισμένος ότι με τα χρήματα του Κατάρ θα ασκούσε μεγαλύτερο έλεγχο στη Χαμάς από ό,τι στην Παλαιστινιακή Αρχή, ο Νετανιάχου πήρε αυτό το ρίσκο, αφήνοντάς τους να εκτοξεύουν περιστασιακά ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας εντός του Ισραήλ» είπε στον Χερς ο Ισραηλινός.

«Αυτό που συνέβη αυτή την εβδομάδα ήταν αποτέλεσμα της θεωρίας του Μπίμπι ότι μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα τέρας και να το έχει υπό έλεγχο». Η επίθεση της Χαμάς ήταν άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης που έλαβε ο Νετανιάχου, παρά την αντίθεση της στρατιωτικής ηγεσίας, «να επιτρέψει σε ορθόδοξους έποικους να γιορτάσουν το Σουκότ στη Δυτική Όχθη». Το Σουκότ, γιορτάζεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο  και τιμά το προγονικό ταξίδι των Εβραίων στα βάθη της ερήμου. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών που κρατούν μία εβδομάδα, σε μια υπαίθρια πρόχειρη κατασκευή, που ονομάζεται σουκά, μοιράζεται φαγητό στους συμμετέχοντες.

Το παραπάνω γεγονός ήρθε σε μια περίοδο ακραίας έντασης που δημιουργήθηκε εξαιτίας ενός άλλου περιστατικού στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το  Associated Press (AP) στις 6 Οκτωβρίου εβραίοι έποικοι «αφήνιασαν σε μια πόλη η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο» σκοτώνοντας έναν 19χρονο Άραβα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του AP, ο θάνατος του νεαρού ήταν το τελευταίο θλιβερό συμβάν σε μια έκρηξη των συγκρούσεων ανάμεσα ισραηλινούς και παλαιστίνιους φέτος, όπου σχεδόν 200 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών μέσα σε ένα χρόνο των τελευταίων δύο δεκαετιών».

Ο εορτασμός του Σουκότ, που πραγματοποιήθηκε κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό, γνωστό στα εβραϊκά ως Haware, απαιτούσε έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των συμμετεχόντων. Λόγω της έντασης, που είχε δημιουργηθεί από τα τελευταία βίαια επεισόδια, η τοπική στρατιωτική διοίκηση των Ισραηλινών με την έγκριση του Νετανιάχου, έδωσε την εντολή δύο από τα τρία τάγματα, το καθένα με περίπου 800 στρατιώτες, που προστάτευαν τα σύνορα με τη Γάζα να στρέψουν την προσοχή τους στη γιορτή του Σουκότ.

«Έτσι έμειναν μόνο οκτακόσιοι στρατιώτες» είπε ο ειδικός ισραηλινός βετεράνος «στη φύλαξη των 51 χιλιομέτρων των συνόρων που χωρίζουν τη Λωρίδα της Γάζας και το νότιο Ισραήλ. Αυτό σήμαινε ότι οι ισραηλινοί πολίτες στο νότο θα έμεναν χωρίς την προστασία του ισραηλινού στρατού για δέκα με δώδεκα ώρες. Αφέθηκαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Και αυτός είναι ο λόγος που ο «Μπίμπι» έχει τελειώσει. Μπορεί να πάρει μερικούς μήνες, αλλά έχει τελειώσει» δήλωσε στον Χερς.

Ο πρώην ειδικός των μυστικών υπηρεσιών θεωρεί την επίθεση στο νότιο Ισραήλ ως «τη μεγαλύτερη στρατιωτική αποτυχία στην ισραηλινή ιστορία» και επεσήμανε ότι «στον πόλεμο του ’73, όταν η Αίγυπτος και η Συρία επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στο Γιομ Κιπούρ, κατακλύζοντας για λίγες μέρες το Ισραήλ, τα θύματα ήταν μόνο στρατιώτες και όχι άμαχοι.  «Το περασμένο Σάββατο είκοσι δύο οικισμοί στον νότο ήταν υπό τον έλεγχο της Χαμάς για αρκετές ώρες. Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι σφάζοντας γυναίκες και παιδιά».

Τα αντίποινα

Θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση είπε ο ειδικός, σημειώνοντας ότι 360.000 έφεδροι έχουν κληθεί. «Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική. Οι ειδικές δυνάμεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, αλλά τόσο ο Νετανιάχου όσο και η στρατιωτική ηγεσία πάντα προτιμούσαν τις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Ο τακτικός στρατός έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την περιφρούρηση της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη… Στην πραγματικότητα οι χερσαίες δυνάμεις δεν είναι εκπαιδευμένες για μάχη».  Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, «υπάρχει εμπιστοσύνη στο στράτευμα, αλλά όχι στην ικανότητά τους να επιτύχουν στις ειδικές συνθήκες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες σε μια χερσαία επίθεση στα ερείπια μιας ισοπεδωμένης σχεδόν από τους βομβαρδισμούς πόλης της Γάζας».

Τώρα οι έφεδροι περνούν από ειδική εκπαίδευση και η απόφαση για το τι θα γίνει μπορεί να ληφθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ο ισραηλινός στον Χερς. Εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων -διαμερισμάτων, νοσοκομείων και τζαμιών- δεν περιλαμβάνουν πλέον ούτε μια υποτυπώδη εγγύηση ασφάλειας για τους πολίτες. Σε προηγούμενες επιθέσεις στην πόλη της Γάζας όπως είπε ο πρώην ειδικός των υπηρεσιών ασφαλείας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έριχνε συνήθως μια μικρή βόμβα στην οροφή του κτιρίου που επρόκειτο να στοχοποιηθεί. Το «χτύπημα στην οροφή» όπως αποκαλούνταν, θεωρητικά προειδοποιούσε τους άμαχους να εγκαταλείψουν το κτίριο, πράγμα που δεν συμβαίνει στους τωρινούς βομβαρδισμούς.

Όσον αφορά την χερσαία επίθεση, ο ισραηλινός βετεράνος δήλωσε ότι εξετάζεται μια βίαιη εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να περιγραφεί ως η «προσέγγιση του Λένινγκραντ, αναφερόμενος στην περίφημη προσπάθεια των γερμανών Ναζί να λιμοκτονήσει η Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Η πολιορκία των Ναζί διήρκεσε σχεδόν 900 ημέρες και ο απολογισμός των νεκρών ήταν τουλάχιστον 800.000 και πιθανώς πολύ περισσότεροι. Είναι γνωστό ότι η ηγεσία της Χαμάς και μεγάλο μέρος των ανθρώπων της «ζουν υπογείως» και στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτού του ανθρώπινου δυναμικού «χωρίς να επιχειρήσει μια κλασική επίθεση από σπίτι σε σπίτι».

Πρόσθεσε δε ότι υπήρξε «ανησυχία» στο Ισραήλ από τις αρχικές δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι οποίοι δήλωσαν την πλήρη υποστήριξή τους σε μια άμεση απάντηση, η οποία όμως θα ήταν σύμφωνη με τους κανόνες του δικαίου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενίσχυσε τη θέση αυτή όταν εμφανίστηκε σε σύσκεψη εβραίων ηγετών στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα τόνισε στον Νετανιάχου ότι «είναι πραγματικά σημαντικό το Ισραήλ να λειτουργεί με το δίκαιο του πολέμου, παρά τον θυμό και την απογοήτευση. Και υπάρχουν κανόνες πολέμου».

Η επιλογή που εξετάζεται τώρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδικό είναι να συνεχιστεί η απομόνωση της πόλης της Γάζας όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, την παράδοση τροφίμων και άλλων ζωτικών αγαθών. «Προς το παρόν η Χαμάς παίρνει καθαρό νερό μόνο κάθε δύο ή τρεις μέρες. Αυτό μαζί με την έλλειψη τροφίμων» όπως είπαν «μπορεί να είναι αρκετό για να ξεκάνει όλη τη Χαμάς». Κάποια στιγμή το Ισραήλ ίσως να  μπορέσει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση κάποιων ομήρων -γυναικών και παιδιών- με αντάλλαγμα τρόφιμα και νερό σημείωσε.

Λιμοκτονία ή εκατόμβες νεκρών

«Σήμερα το θέμα είναι της συζήτησης είναι αν θα λιμοκτονήσουμε τη Χαμάς ή αν θα σκοτώσουμε έως και 100.000 ανθρώπους στη Γάζα. Αυτό που υποθέτουν οι ισραηλινοί είναι ότι η Χαμάς, η οποία από το 2014 έχει λάβει σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ, επιδιώκει να φαίνεται ως η κυρίαρχος που φροντίζει τον λαό της» είπε στον Χερς ο Ισραηλινός. «Τώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Χαμάς ως τρομοκρατική,  αυτή μπορεί να θελήσει να δείξει ένα λιγότερο εχθρικό προφίλ και ίσως να υπάρχει μια ευκαιρία για μια ήρεμη και λογική συζήτηση για τους ομήρους -και για την απελευθέρωση κάποιων αυτούς, ξεκινώντας από τις γυναίκες και τα παιδιά». Οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου και η απελευθέρωσή τους θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ωστόσο όπως πρόσθεσε «ο χρόνος λιγοστεύει όσο περισσότερο βλέπουμε την κτηνωδία της Χαμάς στην τηλεόραση και όσο η Χαμάς αντιμετωπίζεται ως ένα άλλο ISIS».

Στην πραγματικότητα, είπε, η Χαμάς δεν είναι ορθολογική και είναι ανίκανη για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είπε ο ισραηλινός βετεράνος στον Χερς. Επίσης το Κατάρ δεν πρόκειται να παρέμβει. Αν δεν υπάρξει κάποια διεθνής ή τρίτη παρέμβαση, μπορεί να ξεκινήσει μια ολοκληρωτική χερσαία εισβολή με εκατόμβες νεκρών σε όλες τις πλευρές και σε όλους τους αιχμαλώτους. Η απόφαση για εισβολή με πλήρη ισχύ είναι του Ισραήλ και δεν έχει ληφθεί ακόμη.

tvxs.gr