14.8 C
Chania
Sunday, December 22, 2024

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ημερομηνία:

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς και γελοιογράφος με δουλειές του να έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος θα βρίσκεται αυτές τις μέρες στα Χανιά στα πλαίσια του Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Σε σχετική του ανάρτηση αναφέρει:

Τι θα κάνεις λοιπόν το σαββατοκυριακοδεύτερο στα Χανιά Δερβενιώτη; Let me count the ways: Αρχίζοντας από το λατρεμένο Chaniartoon – International Comic & Animation Festival, στο οποίο θα έχω τριπλή παρουσία:

Tην Κυριακή στις 7 σε πάνελ για το ΑΙ, και καπάκι στις 8 στην παρουσίαση του graphic novel “o Πόλεμος του Λούκας”, των Εκδόσεις Μικρός Ήρως – Mikros Iros Publications. Last but not least, συμμετέχω στην ανθολογία (και έκθεση) “Aνάμεσά μας”, όπου συμμετέχω με μια ιστορία τρόμου, όπου ξανασυνεργάζομαι με τον παλιότερο σεναριογράφο μου Δημήτρης Βανέλλης μετά από ένα τέταρτο του αιώνα!!!

Έργα μου επίσης θα υπάρχουν στο αφιέρωμα στο “καρέ-καρέ”, το κόμικ ένθετο της Η Εφημερίδα των Συντακτών που κλείνει μια δεκαετία ζωής. Και φυσικά, τη Δευτέρα, παρουσίαση του “Πάρε τα χνάρια μου”.

Το “Πάρε τα χνάρια που άφησα” είναι η πλήρης βιογραφία του λαϊκού συνθέτη Θόδωρου Δερβενιώτη, γραμμένη με μυθιστορηματικό τρόπο από τον γιο του, με όχημα τις αναμνήσεις, τα βιώματά του αλλά και ίχνη που άφησε ο πατέρας του στις προφορικές και γραπτές αφηγήσεις του.

Η ζωή του Δερβενιώτη όρισε και ορίστηκε από το λαϊκό μεταπολεμικό τραγούδι, ενώ τη σημάδεψαν γεγονότα, τόποι, σταθμοί και προσωπικότητες της ελληνικής δισκογραφίας. Το «μαύρο τραγούδι» της δεκαετίας του ’50. Η Columbia. Η Odeon, μετέπειτα Minos. To Μπαράκι του Μάριου, τα πάλκα όπου «δεν σταμάταγες ούτε για να αλλάξεις τη χορδή που έσπαγε». Η Ευτυχία. Ο Καζαντζίδης. Η παραγωγικότατη συνεργασία με τον Βίρβο. Η επιμονή στους βυζαντινούς δρόμους. Ο πόλεμος από τις εταιρείες. Η ΕΜΣΕ και το όνειρο της αυτοδιαχείρισης. «Παράπονα και κλάματα» και «Άλλα μου λέν’ τα μάτια σου», «Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι» και «Βάλ’ το κόκκινο φουστάνι». Οι χαρές και οι λύπες ενός λαού «που γλεντάει κλαίγοντας και κλαίει γελώντας».

Το 2022 έκλεισαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη. Το 2024 είκοσι χρόνια από τον θάνατό του. Επέτειοι-αφορμή για να ξετυλιχτεί το νήμα μιας σημαδιακής εποχής της ελληνικής δισκογραφίας, ζωντανεύοντας παράλληλα το «ταπεινό μεγαλείο» που ήταν ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Δημήτρης Μαριδάκης – Δημοσιογράφος

Μαρία Σουρουκίδου – Ραδιοφωνική Παραγωγός

και ο συγγραφέας του βιβλίου Σπύρος Δερβενιώτης

Τραγούδια του Θόδωρου Δερβενιώτης θα παίξουν οι:

Ελευθερία Μπλαζάκη

Δημήτρης Κόντης

Αλέξανδρος Χαλαβαζής

Σύντομο βιογραφικό Σπύρου Δερβενιώτη:

Πρώτη δημοσίευση τον Μάρτιο 1986 στο κόμικς περιοδικό Μικρό Παρά Πέντε. Έχει σπουδάσει σκηνογραφία στη Σχολή Σταυράκου.

Το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ του Φωτογράφου σε σχέδιο Δερβενιώτη
1986 – 1990 : Σποραδικές δημοσιεύσεις γελοιογραφιών (όντας μαθητής Λυκείου) στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Στριπ Το Ροκάκι στην εφημερίδα Πρώτη. Συνεργασίες με περιοδικά Cine-7 και Σινεμά.

1991 – 2000 : Συνεργασίες με εφημερίδες Ελλάδα Σήμερα και Αδέσμευτος του Μήτση. Κόμικς σε σενάρια Δημήτρη Βανέλλη και Δημήτρη Καλαϊτζή, στο περιοδικό Βαβέλ. Σειρές Αληθινά Ψέμματα και Έρρολ ο αιώνιος προβολατζής με κείμενα Δημήτρη Βανέλλη, στο περιοδικό Σινεμά. Στριπ Χμούρφα Κλογκ ο δεινός Λιθοσυκλετιστής, στο περιοδικό Motosport.

2001 – 2010 : Στριπ Αταίριαστοι, στην εφημερίδα Μetrorama. Καθημερινή γελοιογραφία και στριπ Το Ροκάκι και Αταίριαστοι, στην εφημερίδα City Press. Στριπ Κομμωτές χωρίς σύνορα, στο περιοδικό Hairstyle. Εικονογραφήσεις στην εφημερίδα Free Sunday. Καθημερινή γελοιογραφία στο φωτοπρακτορείο Εurokinissi. Συνεργασίες με περιοδικά Γαλέρα από την αρχή της κυκλοφορίας του (σειρά Διαρκής Ειρήνη, κ.α.) και Παρά Πέντε. Σειρές Μάνα Ρέιβερ και Του Κτηνοτρόφου, στο ένθετο 9 στην Ελευθεροτυπία.

2011 – 2016 : Καθημερινή γελοιογραφία και στριπ Εσχατόγερος, στην εφημερίδα Ελλάδα Αύριο. Σειρές Μάνα Ρέιβερ και Κροκό και Fish Eye, στην ιστοσελίδα Socomic. Σειρά Πουτάνες, στο περιοδικό UNFOLLOW. Στριπ Εφημερίδα: Οδηγίες Χρήσεως, στην Εφημερίδα των Συντακτών.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ