Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης μίλησε το Σάββατο στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.
Κατά την ομιλία του τόνισε, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων τελούν υπό καθεστώς ομηρίας επί τέσσερα συνεχή χρόνια. Πρόκειται για 450.000 νοικοκυριά που δανείστηκαν 72 δις Ευρώ και άλλα 300.000 που έχουν υποθηκεύσει το σπίτι τους για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς.
Καταγεγραμμένη αδυναμία πληρωμής υπάρχει για το 30-33% του συνόλου των δανείων. Τα «κόκκινα» αυτά δάνεια συνιστούν μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο έχει αναδείξει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήδη από την περίοδο της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χωρίς τον διακανονισμό των δανείων αυτών το τραπεζικό σύστημα δεν είναι δυνατό να σταθεροποιηθεί και να συμβάλει στην ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Επομένως, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και θα θέτει τους όρους αναδιάρθρωσης για τους ενήμερους δανειολήπτες.
Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ορισμένες ρυθμίσεις. Πρώτη, την εισαγωγή ενός συστήματος σεισάχθειας με σαφή κοινωνικά κριτήρια, με το οποίο θα αντιμετωπιζόταν το σύνολο των στεγαστικών δανείων. Δεύτερη, τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων σε έναν δημόσιο φορέα διαχείρισης και την απαγόρευση πώλησής τους στα distress funds. Τρίτη, την εφαρμογή μιας μεθόδου αναδιάρθρωσης των δανείων και προσδιορισμού του ανώτατου ορίου πληρωμής, με υπολογισμό όλων των παραμέτρων όπως η μείωση της αξίας των ακινήτων και του εισοδήματος των δανειοληπτών. Μάλιστα, πριν από δυο εβδομάδες, επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζήτησε να ανασταλεί οποιαδήποτε συζήτηση για έναν χρόνο, προκειμένου να φτιαχτεί το κανονιστικό πλαίσιο.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωρά στη δημιουργία του πλαισίου αυτού και αρκείται στην ψήφιση νόμων για την «προστασία» της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς. Αντίστοιχα, οι τράπεζες δεν αξιοποιούν τον «νόμο Κατσέλη» και δεν προχωρούν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τους δανειολήπτες, όπως θα έπρεπε.
Φτάνουμε έτσι στο παρόν νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί μεταξύ άλλων να καθορίσει τους φορείς και τη διαδικασία δημιουργίας του κανονιστικού πλαισίου. Προτείνει αυτοί να είναι μια Διυπουργική Επιτροπή, η Τράπεζα της Ελλάδας και ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Επιμένει δηλαδή, να προσπαθεί να λύσει σύνθετα οικονομικά, κοινωνικά και τεχνικά ζητήματα με υπουργικές αποφάσεις, όπως δε γίνεται πουθενά στην Ευρώπη, εμπλέκοντας φορείς που δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα, δυνατότητα, ή εμπειρία, τόνισε ο κ. Σταθάκης. Στον αντίποδα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί πως αυτό το δύσκολο έργο πρέπει να το αναλάβει ένας φορέας δημόσιου συμφέροντος, με διασφαλισμένη ικανότητα να χειριστεί ένα τόσο σημαντικό θέμα με αξιόπιστο τρόπο.
Αλλά και για τη διαδικασία δημιουργίας του κανονιστικού πλαισίου, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει αν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για εφαρμογή κάποιου συγκεκριμένου μοντέλου και απλά ζητά από τους «κόκκινους» δανειολήπτες να συμφωνήσουν στη διαχείριση των δανείων τους μέσα από μια διαδικασία στενότερη από του «νόμου Κατσέλη» σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Η ουσία όμως του ζητήματος παραμένει, κατέληξε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά μεταφέρει το πρόβλημα, κρατάει σε ομηρία το σύνολο των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων όπως έκανε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και εισάγει μια διαδικασία με την οποία διαφωνούμε επί της ουσίας. Για τον λόγο αυτόν καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.