11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Ο Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα για τον Πτωχευτικό Κώδικα

Ημερομηνία:

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ότι καταθέτει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το πτωχευτικό δίκαιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας επικαλέστηκε το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής και ζήτησε να αρχίσει αμέσως η τριήμερη συζήτηση.
Προηγουμένως, αφού εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών, κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Ειδικότερα είπε: «Σας ζητώ να το αποσύρετε έστω και τώρα. Ή μάλλον σας δίδω μια ευκαιρία να μην εγγράψετέ το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου».
Εκτιμώντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιμένει συνέχισε: «Στο βαθμό όμως που επιμένετε – και από ότι βλέπω επιμένετε- είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα.
Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα».

Πιο συγκεκριμένα στο σκέλος της ομιλίας του για το νομοσχέδιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Κατήγγειλε τη συγκεκριμένη νομοθέτηση σε μια συγκυρία που όπως είπε η ελληνική κοινωνία βιώνει ανασφάλεια από την πανδημία και από τη νέα οικονομική κρίση. «Την ώρα που η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να σταθεί στα δύσκολα και να προχωρήσει» τόνισε, «εσείς έρχεστε στα μουλωχτά να εκτελέσετε ένα άλλο συμβόλαιο, το συμβόλαιό σας με τους τραπεζίτες» και ο κ. Μητσοτάκης απεργάζεται «το πως θα τους πάρει και το σπίτι και τη περιουσία», πώς θα οδηγήσει «όσους περισσότερους γίνεται στην πτώχευση».

-Υπογράμμισε ότι η λογική που διαπνέει το νομοσχέδιο είναι η λογική που διαπνέει γενικότερα την πολιτική της κυβέρνησης δηλαδή ότι φταίει ο πολίτης, εν προκειμένω ο δανειολήπτης.

-Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έρχεται και νομοθετεί ό,τι ούτε τα μνημόνια δεν κατάφεραν να επιβάλουν, χωρίς να έχουμε μνημόνια. Σημείωσε ότι υπήρξαν ώρες διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων με την τρόικα, αλλά τελικώς η προστασία της πρώτης κατοικίας διατηρήθηκε. «Ούτε ο Σαμαράς δεν την ήρε, ούτε ο Παπαδήμος. Καμία κυβέρνηση – όχι μόνο η δική μας. Καμία κυβέρνηση σε συνθήκες ακραίων εξωτερικών πιέσεων δεν έκανε αυτό που κάνει σήμερα ο κος Μητσοτάκης».

-Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και νέας οικονομικής κρίσης που «ήδη δημιουργεί λουκέτα σε επιχειρήσεις, νέες στρατιές ανέργων και νέες γενιές κόκκινων δανείων». Περαιτέρω υπογράμμισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να χτυπήσει και όσους άντεξαν τα προηγούμενα χρόνια, που δεν είναι οι ευάλωτοι αλλά μεσαίοι επιχειρηματίες «Είναι από τους μέχρι χθες μεσαίους επιχειρηματίες. Είναι μεσαία τάξη που πίστεψε την απάτη σας. Που πίστεψε ότι θα τη στηρίξετε. Και έρχεστε τώρα όχι μόνο να την αφήσετε απροστάτευτη στη κρίση αλλά να της πάρετε και τη περιουσία».

-Χαρακτήρισε «προκλητικό» το κυβερνητικό επιχείρημα περί στρατηγικών κακοπληρωτών, λέγοντας ότι οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι συνήθως «μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες καζίνο, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού».

Είναι, συνέχισε, «γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση».

«Ερχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι θα πτωχεύετε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μεροκαματιάρηδες για 50 και 100 χιλιάρικα, που μπλέξανε στη κρίση και στη νέα κρίση και δε μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, και τους λέτε και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ενώ οι μπαταχτσήδες εφοπλιστές, ως γνωστόν είναι ευεργέτες και όχι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

-Μάλιστα, κλείνοντας αυτή την ενότητα της ομιλίας του είπε ότι «ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα που μας κυβερνάει. Είναι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης προσωπικά».

Κορωνοϊός: Εικονική πραγματικότητα και ενοχοποίηση των πολιτών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα μέτρα για τον κορωνοϊό, κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να πιστώνεται τα θετικά ενώ την ίδια ώρα καταφεύγει στην ενοχοποίηση των πολιτών για να δικαιολογήσει κάθε αρνητική εξέλιξη.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αντιφάσεις της κυβέρνησης όπως ότι ενώ τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, η κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στις συμπεριφορές των πολιτών οι οποίοι στοχοποιούνται ως «ανεύθυνοι».

Φταίνε, είπε ειρωνικά «οι ανεύθυνοι νέοι που πηγαίνουν το βράδυ στις πλατείες και είναι πάνω από εννιά. Αλλά την ίδια στιγμή οι μαθητές πρέπει να πηγαίνουν το πρωί στις τάξεις τους και να είναι πάνω από 25».

Παραπέμποντας σε δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης σημείωσεότι ενοχοποιούνται οι αντιφασίστες διαδηλωτές και η συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, «αλλά την ίδια στιγμή που σας φταίει η συγκέντρωση δε σας φταίει το ότι επί έξι μήνες μετά το λοκνταουν, κάθε πρωί, αφήνετε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συνωστίζονται στα ΜΜΜ».

Περαιτέρω κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί έξι μήνες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δε βρήκε λύση για την αύξηση των δρομολογίων με τον υπουργό Ανάπτυξης να αναρωτιέται προκλητικά «τι να τα κάνουμε τα 1.000 επιπλέον λεωφορεία» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σήμερα να επικαλείται «γελοία επιχειρήματα, ότι στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό δεν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας».

«Κολλάει μόνο εκεί όπου την ευθύνη έχουν οι πολίτες. Όπου έχει την ευθύνη η Πολιτεία δε κολλάει» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Αλέξη Τσίπρα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοινωνικό αυτοματισμό» φέρνοντας το παράδειγμα της Κοζάνης που κατηγορήθηκαν για το ότι η πόλη οδηγήθηκε σε λοκντάουν κάποιοι ιδιοκτήτες καφετεριών και σουβλατζίδικων την ώρα που ασκούνταν πιέσεις στην Επιτροπή των Επιστημόνων να δώσουν το πράσινο φως για την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα.

Τέλος, χαρακτήρισε «Υενεδεοποίηση» της ενημέρωσης τον έλεγχο στα ΜΜΕ που σύμφωνα με τον ίδιο ασκεί η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάζει μια εξιδανικευμένη εικόνα, αλλά προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ γιατί η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί από τους πολίτες που την βιώνουν.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ