Διαδικτυακή Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στα πρότυπα των κορυφαίων στον κόσμο Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και το MIT, ξεκινούν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Από το «ανοικτό παράθυρο» στον κόσμο που ανοίγει η Κρήτη, κορυφαίοι επιστήμονες με διεθνή απήχηση θα διδάξουν δωρεάν σε Έλληνες και ξένους πολίτες μαθήματα ιστορίας-σύγχρονης και Ελληνιστικής εποχής, μαθήματα σύγχρονης φυσικής-κβαντικής, κοσμολογίας, οι δε φοιτητές στο τέλος των μαθημάτων θα λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Πρόκειται για μια πανελλαδική πρωτοτυπία, ανοιχτή στη κοινωνία που φέρει την «σφραγίδα» του αναγνωρισμένου Πανεπιστημιακού δασκάλου Στέφανου Τραχανά, Προέδρου της εκδοτικής επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης αλλά και ιδρυτικό στέλεχος και επί σειρά ετών διευθυντή τους.
Μάλιστα όπως ο ίδιος αναφέρει το ενδιαφέρον των υποψήφιων φοιτητών να εγγραφούν είναι ήδη τεράστιο από τις πρώτες ημέρες της ανάρτησης της ανακοίνωσης στον ιστότοπο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων http://mathesis.cup.gr/
Τα μαθήματα που έχουν βγει στον «αέρα» διαδικτυακά είναι 6 με διάρκεια σπουδών από 5 έως 10 εβδομάδες και έχουν τεχνικά την ίδια σύγχρονη πλατφόρμα “OpenEdX” του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ. Οι καθηγητές των μαθημάτων έχουν διεθνή απήχηση και έχουν στην κατοχή τους πολλές διακρίσεις-βραβεύσεις, οι δε διαλέξεις σύμφωνα με τον κ. Τραχανά «γυρίζονται σε πολλά μικρά βίντεο, διάρκειας λίγων λεπτών το καθένα, και με διαδραστικές ερωτήσεις κατανόησης εστιάζουν την προσοχή του διαδικτυακού φοιτητή στα ουσιώδη και διευκολύνουν σημαντικά την κατανόηση του μαθήματος. Όλα τα μαθήματα του mathesis πέρα από φοιτητές και επαγγελματίες επιστήμονες απευθύνονται σε κάθε πολίτη με επιστημονικά ενδιαφέροντα και πνευματικές ανησυχίες».
Το μάθημα «Η μακρά Ελληνιστική εποχή. Ο Ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Ανδριανό» θα διδάξει ο Άγγελος Χανιώτης (Institute for Advanced Study, Princeton) που θεωρείται από τους σημαντικότερους κλασικούς ιστορικούς στον κόσμο με προηγούμενη θητεία στην Οξφόρδη, στην Χαιδελβέργη (που θήτευσε ως αντιπρύτανης) κ.α. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 5 εβδομάδες με ημερομηνία έναρξης στις 25/1/2016.
Η Μαρία Ευθυμίου, (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), ιδιαίτερα γνωστή για τις διαλέξεις της ανά την Ελλάδα θα διδάξει δυο μαθήματα, το πρώτο με θέμα «Ένα τέλος, μια αρχή: Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 11ος – 18ος αιώνας» με διάρκεια 6 εβδομάδες με έναρξη στις 16/11/2015. Το δεύτερο μάθημα με θέμα «Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας» με διάρκεια 5 εβδομάδες με έναρξη 14/3/2016.
Το μάθημα «Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία» θα διδάξει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Θεόδωρος Τομαράς με διακρίσεις στον τομέα των «Στοιχειωδών Σωματιδίων». Η διάρκεια μαθημάτων 7 εβδομάδες και έναρξη στις 1/2/2016.
Ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος και «ψυχή» των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Στέφανος Τραχανάς θα διδάξει δυο μαθήματα και συγκεκριμένα: «Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική – 1: Οι βασικές αρχές» με διάρκεια 6 εβδομάδες, με έναρξη 16/11/2015. Το δεύτερο μάθημα «Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική – 1: Άτομα και μόρια» με διάρκεια 10 εβδομάδες και έναρξη στις 1/2/2016.
«Η ποιότητα στην εκπαίδευση είναι η βασική αξία μας και η αποστολή του νέου τμήματος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων «mathesis». Στοχεύουμε πάντα στην ποιότητα και όχι στο κέρδος» δηλώνει στο ΄΄Εθνος΄΄ ο κ. Τραχανάς. Μόνο η υψηλή ποιότητα, όπως εξηγεί, «είναι συμβατή με την ευγένεια που εμπεριέχει η έννοια του δωρεάν και πιστεύουμε ότι η εξίσωση των ευκαιριών στην εκπαίδευση και στη μάθηση είναι από τους ευγενέστερους – και συνάμα τους πιο «κερδο»φόρους-στόχους που μια κοινωνία αξίζει να θέτει στον εαυτό της». Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης λειτουργούν ως ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στα πλαίσια του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης και από το 2011 είναι κατά 100% αυτοχρηματοδοτούμενες από τις πωλήσεις των εκδόσεων τους καθώς μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 500 τίτλοι βιβλίων στις βασικές θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ – ethnos.gr