Η πυρκαγιά στις 29 Μαΐου στην περιοχή του Βαμβακόπουλου κατέστρεψε περιουσίες, έκαψε επιχειρήσεις, έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Σήμερα, μία ενδεχόμενη νεροποντή μπορεί να προκαλέσει μία εξίσου μεγάλη καταστροφή.
Τότε, πολίτες της περιοχής είχαν επισημάνει ότι η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Μας έλεγαν ότι ο ποταμός Κλαδισσός είχε να καθαριστεί πάνω από 8 χρόνια. Οι κρουνοί που έπρεπε να βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία ποτέ δεν είχαν τοποθετηθεί. Δίχως κρουνούς σε κοντινή απόσταση, για τον ανεφοδιασμό τους με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα ταξίδευαν σε μεγάλη απόσταση. Και η πυρκαγιά φούντωνε κι όλο φούντωνε κατά αναλογία των δύο καίριων παραγόντων: του χρόνου που χανόταν σε αυτή τη διαδικασία ανεφοδιασμού από την έλλειψη κρουνών και της χρόνιας έλλειψης καθαρισμού του ποταμού από τις αρμόδιες αρχές.
Ήταν λοιπόν περίπου φυσικό η καταστροφή που έπηλθε να βαπτιστεί από τις απούσες αρχές «θεομηνία». Η πυρκαγιά – όπως και κάθε άλλο φυσικό φαινόμενο – ήταν θεομηνία επειδή οι αρχές ήταν απούσες.
Σήμερα, 6 μήνες μετά – για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια κι ίσως κι εξαιτίας της καταστροφής που προηγήθηκε – τμήματα του ποταμού καθαρίστηκαν, σύμφωνα και με τις οδηγίες που εκδίδονται κάθε χρόνο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Τα αποκαΐδια και η καμμένη βλάστηση απομακρύνθηκαν από το τμήμα που ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Το ίδιο έπραξε και η ΔΕΥΑΧ που στις αρχές Νοεμβρίου καθάρισε το μέρος του ποταμού που της αναλογεί.
Για το υπόλοιπο όμως τμήμα στο οποίο υπεύθυνος είναι ο Δήμος Χανίων και παρά τη σύσκεψη που έγινε στις 26 Νοεμβρίου από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων του νομού για την αναγκαιότητα καθαρισμού ρεμάτων, χειμάρων και ποταμών σε όλα τα Χανιά, λίγα, πολύ λίγα έχουν γίνει.
Σε τμήματα του ποταμού συνεχίζονται οι καταπατήσεις δίχως οι υπηρεσίες του δήμου να πράττουν τα δέοντα και ενώ το κονδύλι που έχει διατεθεί είναι μεγάλο (ύψους 150.000 ευρώ) η καθυστέρηση σε συγκεκριμένα αναγκαία έργα είναι χαρακτηριστική αφού ενώ προχώρησε η δημοπράτηση μελέτης εργασιών για τον καθαρισμό ρεμάτων καθώς και για επέκταση του δικτύου των πυροσβεστικών κρουνών, τα έργα θα υλοποιηθούν αφού εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις.
Τώρα, ο χειμώνας έχει μπει και οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται ότι σε μία ενδεχόμενη νεροποντή θα κινδυνεύσουν οι περιουσίες τους. Λένε ότι στο συγκεκριμένο σημείο ευθύνης του Δήμου Χανίων η βλάστηση είναι πυκνή και μαζί με τα σκουπίδια και τα αποκαϊδια της πυρκαγιάς έχει μικρύνει κατά πολύ η χωρητικότητα απορροής με κίνδυνο ο ποταμός να ξεχειλίσει.
Μόλις σήμερα και μετά τις αντιδράσεις πολιτών συνεργεία του Δήμου Χανίων βρέθηκαν στο επίμαχο σημείο. Όμως οι μπόρες έχουν ξεκινήσει και πολύ αναρωτιούνται, αν κι εφόσον συμβεί κάποια καταστροφή, θα μπορεί ο Δήμαρχος Χανίων να μιλά για θεομηνία;
Στις φωτό που ακολουθούν οι εργασίες στις οποίες προχώρησαν συνεργεία της αντιπεριφέρειας Χανίων και της ΔΕΥΑΧ και το τμήμα στο οποίο υπεύθυνος είναι ο Δήμος Χανίων όπου και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης.
Σ.Σ.: Οι σημερινές καταγγελίες από πολίτες στην Κίσσαμο επιβεβαιώνουν ότι η καταστροφή στην περιοχή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αν ποτάμια και ρέμματα είχαν καθαριστεί, αν έλειπαν οι καταπατήσεις και οι κακοτεχνίες. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις καταστροφές στην περιοχή Σταυρού Ακρωτηρίου.
21 Αυγούστου 2013: Καθαρισμός από Αντιπεριφέρεια Χανίων σε τμήμα του ποταμού Κλαδισού
6 Νοεμβρίου 2013: Καθαρισμός από ΔΕΥΑΧ τμήματος του ποταμού Κλαδισσού
6 Νοεμβρίου 2013: Τμήμα του ποταμού Κλαδισσού ευθύνης Δήμου Χανίων παραμένει ακαθάριστο
28 Νοεμβρίου 2013. Κλαδισσός ποταμός, περιμένει για καθαρισμό το Δήμο Χανίων. Πότε;
28 Νοεμβρίου 2013. Κλαδισσός ποταμός, περιμένει για καθαρισμό το Δήμο Χανίων. Πότε;