8.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Οι αρουραίοι κατέλαβαν τη Ντία

Ημερομηνία:

Τα τρωκτικά ζουν και βασιλεύουν στη Ντία, στο νησάκι που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, για το οποίο υπάρχει ζωηρό αρχαιολογικό ενδιαφέρον και το οποίο, είναι βέβαιο, θα μας απασχολήσει μελλοντικά με την πολυδιάστατη αξιοποίησή του…

Προς το παρόν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του νησιού, ακούν στο όνομα αρουραίοι, με την επιστημονική ονομασία rattus-rattus, και τον υπερπληθυσμό τους εκεί όπου συγκεντρώνεται η ανθρώπινη παρουσία στο νησί, άρα και υπολείμματα τροφής. Και τα σημεία αυτά είναι στον κόλπο της Παναγιάς και στον Άη Γιώργη.

Το συγκεκριμένο είδος, όπως σημειώνει στο ekriti.gr, o ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης, έχει συνεχή παρουσία στο νησί από τα μινωικά χρόνια, οπότε και έφθασε ως “λαθρεπιβάτης” με τα καράβια. Ωστόσο, όπως εξηγεί, η αυξημένη παρουσία τους, την τελευταία περίοδο, συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν ελαττωθεί οι θηρευτές τους, τα αρπαχτικά όπως γεράκια, αητοί και κουκουβάγιες. Οι αρουραίοι όπως και τα κουνέλια, που επίσης έχουν ισχυρή παρουσία στη νήσο Ντία, επιδεικνύουν εξαιρετική αναπαραγωγικότητα στα σημεία εκείνα όπου εντοπίζουν διαθέσιμο φαγητό…

Ωστόσο, η όρεξη τους αποδεικνύεται ακόρεστη.. Καταβροχθίζουν τα πάντα, από μέταλλα έως καλώδια και αναδεικνύονται σε δεινούς κολυμβητές και αναρριχητές εισβάλλοντας ακόμη και στα αγκυροβολημένα σκάφη.

«Δε γλιτώνει τίποτε από τα δόντια τους. Ροκανίζουν ότι υπάρχει στο νησί. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για να κοιμηθεί κανείς στην ύπαιθρο. Μόνον το καταφύγιο στον Άγιο Γεώργιο προσφέρει μια σχετική προστασία» λέει στο ekriti.gr o Μανώλης Καλοκύρης που υπηρετεί στη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και είναι εδώ και 9 χρόνια υπεύθυνος στο νησί με τακτική παρουσία σε αυτό.

Οι λαστιχώσεις, οι εγκαταστάσεις του Δασαρχείου, το καταφύγιο, το εκκλησάκι της Αναλήψεως, και κάθε είδους υλικό υποκύπτουν στην κοφτερή οδοντοστοιχία τους. Αποκαλυπτική είναι η φωτογραφία με το κουτάκι αναψυκτικού μετά τη «συνάντησή» του με τα τρωκτικά!

Οι αρουραίοι αυτοί, που απέχουν πολύ από τον καρτουνίστικο τρισχαριτωμένο χαρακτήρα του ratatouille, πρωταγωνιστούν σε παραγωγές θρίλερ με… οργανωμένες επιθέσεις σε αγκυροβολημένα σκάφη. Κολυμπάνε κατά ομάδες από το νησί και με γέφυρα τις άγκυρες, σαλτάρουν στα σκάφη εξαφανίζοντας ότι βρουν πάνω σε αυτά, προκαλώντας τους και ζημιές. Αρκετοί επισκέπτες της Ντίας έχουν αποθαρρυνθεί από το ξαναπάνε εξαιτίας αυτών των εισβολών.

Πάντως, έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί επίθεση τους σε άνθρωπο, σημειώνει ο κ. Καλοκύρης. Ωστόσο, από τη μεριά του θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να εφαρμοστεί πρόγραμμα δολωματικού ψεκασμού για τη συγκράτηση και ελάττωση του πληθυσμού τους.

Η θέση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι ότι δε θα πρέπει να γίνουν αποσπασματικές κινήσεις στο νησάκι, παρόμοιες με εκείνες που κατά το παρελθόν«κόστισαν» στο τοπικό οικοσύστημα, όπως για παράδειγμα το «ξεγύμνωμα» του νησιού από τους πυκνούς θάμνους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για να τροφοδοτηθούν τα ασβεστοκάμινα. Μεγάλο χτύπημα στην τοπική χλωρίδα επέφεραν και τα κατσίκια και οι αίγαγροι που μεταφέρθηκαν σε αυτό.

(Στο βίντεο που ακολουθεί μαζί με τα κουνέλια διακρίνεται ένας από τους πολλούς τεράστιους αρουραίους που κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στη νήσο Ντία.)

«Βρίσκονται σε εξέλιξη ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για την ανατολική Κρήτη, ώστε να ακολουθήσουν συγκεκριμένες δράσεις» σημειώνει ο κ. Λυμπεράκης συμπληρώνοντας «αυτές οι μελέτες θα μας υποδείξουν με επιστημονική ακρίβεια ποια είναι τα προστατευτέα είδη και πώς θα εξασφαλιστεί η προστασία τους. Όπως λέει με έμφαση « η αναδιάταξη ξεκινά από τη βλάστηση, για την οποία είτε θα περιμένουμε τη φύση με την ανάκαμψη να έρχεται μετά από 200 χρόνια είτε θα εκπονήσουμε μελέτες και πάνω σε αυτές θα δουλέψουμε.»

Να σημειωθεί ότι το νησάκι της Ντίας ανήκει διοικητικά στον δήμο Χερσονήσου, στην τοπική κοινότητα της Ελιάς Ηρακλείου.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ