ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΓ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Στις 13 Μαρτίου 2013 οι εργαζόμενοι της ΚΓ ΕΠΚΑ, αφού συζητήσαμε για τα νέα προτεινόμενα οργανογράμματα που συρρικνώνουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη συνένωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων, που έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση και υποτίμηση του αρχαιολογικού έργου που επιτελούμε.Θεωρούμε ότι το προτεινόμενο σχήμα της συνένωσης δεν μπορεί να είναι λειτουργικό, καθώς υπάρχουν Εφορείες Αρχ/των με πολλούς επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς ακτινοβολίας, που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, η Κνωσός, η Φαιστός, τα Μάλια, η Γόρτυνα, η Σπιναλόγκα, αποτελούν βασικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, ενώ η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία, ο Μυστράς από τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, έχουν αντίστοιχο χαρακτήρα. Η ιδιαιτερότητα των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης προφανώς λήφθηκε υπόψη στα προτεινόμενα οργανογράμματα, αφού προβλέπονται δύο επιμέρους Εφορείες στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα η ΚΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχ/των, που είναι υπεύθυνη, εκτός των άλλων, για την προστασία των τριών μεγαλύτερων μινωικών ανακτόρων (Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων), τα οποία λόγω της εξαιρετικά υψηλής επισκεψιμότητας, συνεισφέρουν σημαντικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με οριζόντια κριτήρια συνενώσεων, αλλά να ενισχυθεί ο ρόλος της στην ανάδειξη και προβολή του πρώτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του Μινωικού.
Η μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς μας, -σημειώνεται ότι η Κνωσός αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας- δημιουργεί διαρκείς ανάγκες προστασίας των μνημείων και ποιοτικής αναβάθμισης των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.
Η συνένωσή μας σε τοπικό επίπεδο θεωρούμε ότι θα υποβαθμίσει την προβολή των μνημείων και ιδιαιτέρως εκείνων του Μινωικού Πολιτισμού, καθώς ο προτεινόμενος σχεδιασμός θα επιφέρει περαιτέρω υποστελέχωση των Υπηρεσιών και μείωση των κονδυλίων για τα μνημεία, που, εκτός των άλλων, συνεισφέρουν τα μέγιστα στο δημόσιο ταμείο και γενικότερα στην ανάπτυξη της χώρας.
Οι εργαζόμενοι της ΚΓ ΕΠΚΑ, αισθανόμενοι το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, διεκδικούμε την αυτοτέλεια του φορέα που υπηρετούμε και την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου μας στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 13 Μαρτίου 2013
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
Για τα νέα μέτρα και πιθανή νομοθετική παρέμβαση στο λειτουργικό πλαίσιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Η Γενική Συνέλευση των αρχαιολόγων του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης στις 15- 10- 2012 συζήτησε και τοποθετήθηκε ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα για περικοπή μισθών, κατάργηση δώρων, μείωση Εφάπαξ, αυξήσεις τελών, κατάργηση ή και δραματική μείωση φοροαπαλλαγών και μειώσεις στις κοινωνικές παροχές. Τα “μέτρα” αυτά που θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του ενός άρθρου που θα κατατεθεί στη Βουλή θα εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς, την ποιότητα της εργασίας και της ζωής μας.
Οι εργαζόμενοι στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες της Κρήτης αντιτίθενται στην νέα μορφή εργασιακής εφεδρείας που επιδιώκεται να εφαρμοστεί στις ήδη υποστελεχωμένες Υπηρεσίες είτε με το καθεστώς της αξιολόγησης είτε με απευθείας απολύσεις. Η οργανωμένη δυσφήμιση που δέχονται καθημερινά οι Υπηρεσίες έχει ως στόχο ουσιαστικά την αποδυνάμωση των κοινωνικών παροχών, την διάνοιξη του δρόμου για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και στον Τομέα του Πολιτισμού και εντέλει τη μείωση των δικαιωμάτων του Πολίτη από το Κράτος.
Για την παρέμβαση στο λειτουργικό πλαίσιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που προτίθεται να κατατεθεί με τη μορφή Νέου Οργανογράμματος για τις Υπηρεσίες η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων θεωρεί καταρχάς ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να επιστρέψει στην αρχική του αυτοτελή και ανεξάρτητη μορφή και όχι υπό τη μορφή της Γενικής Γραμματείας σε άλλο Υπουργείο. Ο Πολιτισμός θα πρέπει να γίνει από τις πρώτες προτεραιότητες του Κράτους γιατί συμβάλει τα μέγιστα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας (οικονομική ενίσχυση της χώρας μέσω των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αναβάθμιση της Παιδείας και στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης)! Το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης εκτιμά ότι με τις παρούσες συνθήκες της υποστελέχωσης δεν είναι εφικτή η πρόταση για συνένωση των Υπηρεσιών ανά Νομό γιατί μπορεί να περικλείει κινδύνους στην προστασία των αρχαιοτήτων στην περίπτωση που υπάρξουν αναγκαστικές μετακινήσεις, απολύσεις και δυσλειτουργίες των Υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι το σχήμα που προτείνεται μπορεί να μην λειτουργήσει ικανοποιητικά σε κάθε Νομό της χώρας, διότι υπάρχουν Εφορείες με πολλούς επισκέψιμους χώρους και μεγάλες ανάγκες των αρχαιοτήτων. Το προτεινόμενο σχήμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων σήμερα μπορεί να λειτουργήσει μόνο κατά τόπους στις περιοχές στις οποίες υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας (λίγο προσωπικό, περιορισμένες αρμοδιότητες, ενοικιαζόμενοι χώροι κ.λ.π.). Η Γενική Συνέλευση θεωρεί ότι στα πλαίσια του ενιαίου φορέα προστασίας θα πρέπει τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα οργανωμένα απαραίτητα τμήματα, οι εξειδικεύσεις, το καθηκοντολόγιο και οι θεσμοθετημένες αρμοδιότητες. Σημειώνουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών έχουν συνεργαστεί και θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην διευκόλυνση των πολιτών με την επιτάχυνση διεκπεραίωσης των υποθέσεων (με περιπτώσεις προθεσμιών κ. α.) πολλές φορές αντιστρόφως ανάλογη ως προς τον φόρτο εργασίας που δέχονται.
Οι αρχαιολόγοι του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε όλο το δημόσιο τομέα για να αποτραπούν τα νέα μέτρα και γίνουν δεκτά τα αιτήματά για αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας. Στον αγώνα αυτό ζητάμε τη στήριξη όλων και αποστέλλουμε την παραπάνω ανακοίνωση σε όλους τους αρμόδιους και Πολίτες στην Κρήτη.
Οκτώβριος 2012
Γενική Συνέλευση Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Πρόεδρος: Μαρία Μαρή
Γραμματέας: Μαρία Μαυράκη – Μπαλάνου
Μέλος: Χρύσα Σοφιανού