Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να μην αυξηθούν οι μισθολογικές τριετίες (αύξηση για κάθε κλεισμένη τριετία σε ασφαλισμένους εργαζόμενους). Ο ΣΕΒ τονίζει ότι η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας είναι άκυρη καθώς, ανάμεσα σε άλλα, δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου.
Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό στην προσφυγή του ΣΕΒ.
Προσφυγή κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού όσον αφορά την προσαρμογή των θεσμοθετημένων τριετιών κατέθεσε ο ΣΕΒ μετά από πέντε μήνες καταβολής του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Η προσφυγή έφτασε στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 2 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με το σκέπτικό του ΣΕΒ, η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου, είναι άκυρη καθώς, πέρα του ότι δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με βάση την μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς και οι τριετίες δεν πρέπει να αυξηθούν έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημειώνεται ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, στα 845 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ και επτά περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι είχαν αντιδράσει έντονα και τον Φεβρουάριο μέσω ανακοίνωσης που ανέφερε ότι «με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας στις 18/2/2019, ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου».