Όταν ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγορούσε από το βήμα της Βουλής τον μέχρι πρότινος βουλευτή επικρατείας του Παύλο Σαρακη για τα 30 εκατομμύρια που εισέπραξε από τους Αμερικανούς για την υπόθεση Novartis τόσο αυτός όσο και οι πελάτες του που ήταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» που οδήγησαν στην εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα άνοιγε ένας νέος κύκλος για την περίφημη σκευωρία Novartis όπως την έχει χαρακτηρίσει τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός ζητά πλέον εκ νέου με αίτημα του στον οικονομικό εισαγγελέα τον αποχαρακτηρισμό των δύο συγκεκριμένων προσώπων ως προστατευόμενων μαρτύρων καθώς από τη στιγμή που αυτοί εισέπραξαν στο εξωτερικό μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατάθεση τους ο χαρακτηρισμός ως προστατευόμενοι μάρτυρες Ελλάδα ήταν εκτός νόμου.
Η συνέχεια όμως είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αφού μετά τον Α. Σαμαρά την ίδια αίτηση κατέθεσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο χορό μπαίνει σήμερα και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος όπως αποκάλυψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook σήμερα θα καταθέσει αίτηση για την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων δήθεν δημοσίου συμφέροντος, αίτηση που θα κοινοποίησει όπως αναφέρει στην πρόεδρο και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου,κυρίες Κλάπα και Αδειλίνη.
Η παρέμβαση όλων αυτών των σημαντικών πολιτικών και οικονομικών προσώπων οδηγεί εκ του αποτελέσματος στο άνοιγμα ξανά της υπόθεσης Novartis αφού με βάση τον νόμο 5090 του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη δίνεται η δυνατότητα να αρθεί η προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων εάν δεν συντρέχουν λόγοι για τους οποίους μπήκαν σε αυτό το καθεστώς.
Με βάση την αλλαγή «η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος δύναται οποτεδήποτε σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξη του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκληση τους όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν οι εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους»
Μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να επικροτεί την κίνηση τόσο του κ. Σαμαρά όσο και των υπολοίπων και να είναι διατεθειμένη να βοηθήσει αυτή τη φορά προς την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων θεωρώντας πως έτσι θα κατευνασθεί κατά κάποιο τρόπο και η οργή του κ. Σαμαρά απέναντι της έτσι όπως εκδηλώθηκε στην πρόσφατη ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο.
Το άνοιγμα της υπόθεσης όμως μπορεί να προκαλέσει απόνερα και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο καιρό μιλώντας στο συνέδριο της Καθημερινής μεταπολίτευση 50 χρόνια μετά είχε παραδεχτεί ότι «στην υπόθεση Novartis δόθηκε η εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας». Θα στηρίξει και η σημερινή ηγεσία του κόμματος τα όσα έγιναν τότε αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει παραδοχή Τσίπρα για λάθη ή θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διακριτικές αποστάσεις πολύ περισσότερο εάν μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και αναγκαστούν να μιλήσουν και να αποκαλύψουν πράγματα;
Ένα νέο κεφάλαιο της πολύκροτης υπόθεσης φαίνεται ότι ανοίγει και για διάφορους λόγους αναμένεται να είναι πολιτικά συναρπαστικό το επόμενο διάστημα.