Οι Chania Aerial Creations συνεχίζουν να καταγράφουν τοποθεσίες της Κρήτης από γωνίες και ύψη που δεν έχουν ξανακαταγραφεί.
Ο Κωνσταντίνος Γδοντάκης είναι ο Χανιώτης πίσω από το έργο αυτό ο οποίος χρησιμοποιώντας ειδικό τηλεμεταχειριζόμενο ελικόπτερο τύπου droneκαταγράφει από ψηλά, χρησιμοποιώντας μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας, αυτά που συμβαίνουν.
Εδώ και κάποιους μήνες ο κ. Γδοντάκης έχει δημοσιοποιήσει μία σχετικά μεγάλη γκάμα φωτογραφιών και βίντεο από τοποθεσίες της Κρήτης αλλά και από εκδηλώσεις. Τελευταία δουλειά του οι δύο λίμνες της περιοχής μας, η λίμνη Αγυιάς και η λίμνη Κουρνά. Όπως πάντα, συνοδεύει τις φωτό και τα βίντεο με κείμενα.
Δείτε λοιπόν τις φωτογραφίες και απολαύστε σε βίντεο και αυτές τις αγαπημένες μας τοποθεσίες, μέσα από τα σύννεφα.
Λίμνη Αγιάς
Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό, 9 km δυτικά των Χανίων. Είναι μια μικρή λίμνη έκτασης 450 στρεμμάτων, η οποία επικοινωνεί νότια με την κοιλάδα του Φασά. Η κοιλάδα αυτή θεωρείται ως η πιο υγρή της Κρήτης. Η λίμνη δέχεται νερό από υπόγειες πηγές και από τον ποταμό Ξεκωλωμένο.
Η λίμνη ήταν βάλτος πριν η ΔΕΗ την μετατρέψει σε τεχνητή, για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον, το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν λειτουργεί, αλλά ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να δει τις παλιές εγκαταστάσεις του.
Η μικρή αυτή λίμνη φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία υδροχαρών φυτών στην Κρήτη, αλλά και πολύ σημαντικά είδης πανίδας, όπως σπάνια είδη φτέρης και βατράχων. Επίσης, στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά, και μη, πουλιά. Η οικολογική σημασία της λίμνης της Αγιάς αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η λίμνη προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.
Τα τελευταία χρόνια, τα αρδευτικά έργα της περιοχής έχουν μειώσει το μέγεθος της λίμνης, η οποία έχει γίνει βάλτος σε πολλά σημεία. Επίσης, σοβαρή θεωρείται η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε ένας ανεγκέφαλος ντόπιος, όταν απελευθέρωσε αμερικανικούς βουβαλοβάτραχους στην λίμνη πριν από χρόνια. Οι βάτραχοι πολλαπλασιάστηκαν ανεξέλεγκτα, αφανίζοντας τον ενδημικό βάτραχο της Κρήτης. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του λατινοαμερικάνικου ζιζανίου Papsalum distichum που έχει καλύψει τη λίμνη, αποτελούν τους κυριότερους λόγους της αλλοίωσης της βιοποικιλότητας της λίμνης. Προσπάθειες γίνονται ώστε να μην εξαπλωθούν αυτά τα ξενόφερτα είδη σε άλλους υδροβιότοπους της Κρήτης.
[vimeo id=”108652077″ width=”620″ height=”360″]
Λίμνη Κουρνα
Η λίμνη έχει σκοτεινά νερά, που προκαλούν δέος σε όσους τα βλέπουν. Έτσι, παλιά δημιουργήθηκε ο μύθος ότι η λίμνη είναι άπατη, δηλαδή χωρίςπυθμένα. Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί, καθώς το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22.5m.
Ένας δεύτερος μύθος αναφέρει ότι στη θέση της λίμνης βρισκόταν ένα χωριό, όπου ζούσε μια όμορφη κοπέλα με τον πατέρα της. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν να ξεκουραστούν. Η κόρη άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της και ο πατέρας της την καμάρωνε. Ωστόσο, η ομορφιά της ξαφνικά τον έκανε να την ερωτευτεί και της ρίχτηκε. Η απελπισμένη κόρη τότε πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!». Η περιοχή αμέσως βούλιαξε και κατακλύστηκε με νερό, δημιουργώντας τη λίμνη. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει αρκετές φορές την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Λένε ότι η νεράιδα προστατεύει τα ζώα της λίμνης.
Ένας δευτερεύων μύθος για την νεράιδα αναφέρει ότι ο θεός θύμωσε για την κολασμένη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής και προκάλεσε κατακλυσμό για να τους τιμωρήσει. Οι κάτοικοι όλοι πνίγηκαν, εκτός την κόρη του παπά, η οποία είναι και η νεράϊδα που βλέπουν αρκετοί να χτενίζει τα μαλλιά της.
Τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι στην λίμνη προκαλούνται παραφυσικά φαινόμενα, με ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούν είτε αναστάτωση σε πολλούς, είτε θετική διάθεση.
[vimeo id=”108754527″ width=”620″ height=”360″]
Για όποιον το επιθυμεί, υπάρχει και σχετική σελίδα στο fb από την οποία μπορεί να ακολουθείτε τη δουλειά της Chania Aerial Creations.