10.8 C
Chania
Monday, January 20, 2025

Οι Ουκρανοί που έρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να σταλούν στη Ρουάντα, λέει ο Τζόνσον

Ημερομηνία:

Ο Πρωθυπουργός είχε πει προηγουμένως ότι οι απελάσεις «απλώς δεν πρόκειται να γίνουν», αλλά τώρα παραδέχεται ότι θα μπορούσαν…

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τον κινδυνο αποστολής στη Ρουάντα εάν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς άδεια, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε μια κλιμάκωση των κυβερνητικών σχεδίων για απέλαση όσων ταξιδεύουν στη Μάγχη αναζητώντας καταφύγιο.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, ο πρωθυπουργός προέτρεψε επίσης τις χώρες του ΝΑΤΟ και της G7 να μην συμβιβαστούν με μια «κακή ειρήνη» στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι θα οδηγούσε σε κλιμάκωση από την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προηγουμένως, ο Τζόνσον είχε πει ότι η προοπτική να σταλούν Ουκρανοί πρόσφυγες στη Ρουάντα στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού σχεδίου που αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο «απλά δεν πρόκειται να συμβεί» .

Ωστόσο, ερωτηθείς ενώπιον της συνεδρίασης των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (Chogm) εάν οι Ουκρανοί που φτάνουν με σκάφος θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απέλαση στην ανατολική Αφρική , είπε:

«Οι μόνες συνθήκες υπό τις οποίες θα σταλούν άνθρωποι στη Ρουάντα θα ήταν εάν έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παράνομα, και υπονομεύουν έτσι τις ασφαλείς και νόμιμες οδούς που έχουμε. Νομίζω ότι δίνουμε 130.000 βίζες στους Ουκρανούς και έχουν τουλάχιστον δύο πολύ καλές διαδρομές για να έρθουν σε αυτή τη χώρα.

«Αλλά αν έρχεστε εδώ παράνομα, υπονομεύετε όλους εκείνους που έρχονται εδώ νόμιμα. Και είναι τρελό. Οπότε φοβάμαι ότι η απάντηση είναι, υποθέτω, ναι, θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο».

Οι παρατηρήσεις του Τζόνσον ήταν ως εξής:

  • Πολιτικοί από 11 ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν το σχέδιο Ρουάντα-ΗΒ. Ωστόσο, προέκυψε ότι ο Τζόνσον δεν έθεσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν συνάντησε τον πρόεδρο της χώρας, Πολ Κάγκαμε, την Πέμπτη, παρά τις προηγούμενες ενδείξεις ότι θα το έκανε.
  • Πριν από μια συνάντηση με τον Πρίγκιπα Κάρολο την Παρασκευή, ο Τζόνσον ήταν θετικός λέγοντας ότι θα υπερασπιστεί την πολιτική αφού ο διάδοχος του θρόνου φέρεται να την αποκάλεσε «αποκρουστική» – αλλά πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ και του Κλάρενς Χάουζ πρότειναν ότι το θέμα δεν θα τεθεί.
  • Η κυβέρνηση της Ρουάντα επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη λάβει 120 εκατομμύρια λίρες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να στεγάσει αιτούντες άσυλο που δεν έχουν φτάσει ακόμη και έχει ξοδέψει ένα μέρος των χρημάτων.
  • Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε βοήθεια 372 εκατομμυρίων λιρών για να παράσχει βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Οι επικριτές της απάντησης της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν επισημάνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δέχεται λιγότερους Ουκρανούς κατά κεφαλήν από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Ο Enver Solomon, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δήλωσε: «Σε πλήρη αντίθεση με το βρετανικό κοινό που άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους Ουκρανούς σε απεγνωσμένη αναζήτηση ασφάλειας, ο πρωθυπουργός μας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τους μεταχειριστεί ως ανθρώπινο φορτίο. να μεταφερθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα .»

Σε σχόλια που παραδόθηκαν ημέρες πριν από την ένταξη του στους ηγέτες της G7 στη Γερμανία και στη συνέχεια στο ΝΑΤΟ στην Ισπανία, ο Τζόνσον προειδοποίησε επίσης ότι η «κόπωση της Ουκρανίας» μπορεί να έχει επηρεάσει ορισμένες από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις.

«Το μήνυμά μου προς τους συναδέλφους της G7 και ειδικότερα στο ΝΑΤΟ θα είναι «τώρα δεν είναι η ώρα να διευθετηθούν και να ενθαρρύνουμε τους Ουκρανούς να συμβιβαστούν με μια κακή ειρήνη, για μια ειρήνη για την οποία καλούνται να εγκαταλείψουν κομμάτια από το έδαφος τους σε αντάλλαγμα για κατάπαυση του πυρός. Νομίζω ότι θα ήταν καταστροφή. Θα ήταν ένα έναυσμα για περαιτέρω κλιμάκωση από τον Πούτιν», είπε.

Η κυβέρνηση στο Κιγκάλι επιβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει να δαπανά την προκαταβολή των 120 εκατομμυρίων λιρών για το πρόγραμμα ασύλου, το οποίο υπογράφηκε ως μέρος μιας κοινής συμφωνίας τον Απρίλιο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος της Ρουάντα, Yolande Makolo, δήλωσε: «Επειδή αυτό είχε σκοπό να προετοιμαστεί για όλα τα καταλύματα και όλα τα άλλα ιδρύματα για να ενισχύσουν τις διαδικασίες – οπότε αυτό έγινε».

Πιέζοντας αν κάποιο από αυτά είχε ήδη δαπανηθεί, είπε: «Μέρος του γιατί έπρεπε να ετοιμαστούμε και ήμασταν έτοιμοι να δεχθούμε τους πρώτους μετανάστες στις 14».

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε να αρχίσει να στέλνει χιλιάδες αιτούντες άσυλο 4.000 μίλια μακριά τον Μάιο, μετά την έντονη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό μικρών σκαφών που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στη Μάγχη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εναρκτήρια πτήση εγκαταλείφθηκε μετά από μια δραματική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Εν μέσω ισχυρισμών ότι ο Τσαρλς θα μπορούσε να θίξει τη μεταναστευτική πολιτική στη συνάντησή τους, ο Τζόνσον ήταν θετικός όταν ρωτήθηκε πώς θα απαντούσε. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε σχολείο στο Κιγκάλι, ο πρωθυπουργός είπε: «Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό για την πολιτική, οι επικριτές πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό για την πολιτική. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να δουν τα προφανή πλεονεκτήματά του. Λοιπόν, ναι, φυσικά, αν δω τον πρίγκιπα αύριο, θα το πω αυτό».

Ώρες αργότερα, τόσο η Ντάουνινγκ Στριτ όσο και ο Κλάρενς Χάουζ υποβάθμισαν την πιθανότητα σύγκρουσης. Πηγές και από τις δύο πλευρές είπαν ότι δεν θα θίξουν το θέμα όταν συναντηθούν.

Μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης , από χώρες όπως η Αρμενία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιταλία και η Τουρκία καταδικάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο για τη αποφαση για μεταφορά προσφύγων στη Ρουάντα την Πέμπτη.

Ο Γερμανός Frank Schwabe δήλωσε: «Η Ρουάντα δεν μπορεί να είναι εταίρος για κανενός είδους μεταναστευτική συμφωνία. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι το ΗΒ είναι διατεθειμένο να βλάψει τον σεβασμό για [την ΕΣΔΑ) εξαιτίας μιας και μόνο απόφασης που δεν του αρέσει. Το νομοσχέδιο [των δικαιωμάτων] θα δημιουργήσει μια αποδεκτή κατηγορία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε: «Είστε μέρος της αμφισβήτησης και τελικά της καταστροφής αυτής της οργάνωσης και των αξιών της. Αστο ήσυχο.”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ