Καναδάς, Βέγλιο και Ολλανδία στέλνουν βαριά όπλα στην Ουκρανία.
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Ζελένσκι από την αρχή (σ.σ. της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου) και ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα», διαβεβαίωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιου Μπράνσγουικ.
«Το πιο πρόσφατο ουκρανικό αίτημα στον Καναδά είναι να τους στείλουμε βαρύ πυροβολικό, εξαιτίας της φάσης στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή» και η καναδική κυβέρνηση θα το ικανοποιήσει, συνέχισε.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι 18 βαριά πυροβόλα θα παραδοθούν στην Ουκρανία, «πάρα πολύ σύντομα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, τον Τζον Κέρμπι.
Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο ακόμη 14 πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων δυο κορών του. Τυχόν πόροι τους στην καναδική δικαιοδοσία θα παγώσουν και δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία στη χώρα. ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πανομοιότυπα τιμωρητικά μέτρα προ ημερών.
Παράλληλα, Βέλγιο και Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, όπως ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους.
Ο κ. Ντε Κρο χαρακτήρισε την κλιμάκωση της βίας στο Ντονμπάς «απόλυτο ναδίρ» για την Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα καταστούν ακόμη πιο αυστηρές και ότι θα έχουν αντίκτυπο. «Αλλά αυτό θα πάρει κι άλλο χρόνο», πρόσθεσε.
Πάντως τόσο ο κ. Ντε Κρο όσο και ο κ. Ρούτε φάνηκαν να είναι επιφυλακτικοί ως προς την ταχεία εισδοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσαν ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ έκριναν πως η ΕΕ πρέπει να προσφέρει εκτενή βοήθεια γι’ αυτή.