13.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Οι τέσσερις όροι του Πούτιν στον Τραμπ

Ημερομηνία:

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν πραγματοποιηθεί, θα διαμορφώσει τις διεθνείς σχέσεις, σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Λιουκ Χάρντινγκ στην εφημερίδα «Guardian». Είτε θα καθησυχάσει είτε θα τρομάξει περισσότερο το δυτικό κατεστημένο σε θέματα ασφαλείας, το οποίο είναι ήδη εμβρόντητο από τους επαίνους του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ προς τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας.

Είναι εύκολο να φανταστούμε τι θα επιθυμούσε ο Πούτιν από τον Τραμπ, εκτιμά ο αρθρογράφος. Πρώτον, το Κρεμλίνο επιθυμεί την άρση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Δεύτερον, ο Πούτιν επιθυμεί να αναγνωρίσει ο Τραμπ ότι η Κριμαία ανήκει, όχι μόνο de facto αλλά και επισήμως, στη Ρωσία – καμία σημαντική χώρα δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Τρίτον, όσον αφορά τη Συρία, ο Πούτιν επιθυμεί οι Αμερικανοί να αποσύρουν την απαίτησή τους για την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Παράλληλα, θα επιδιώξει τη συνεργασία του Τραμπ σε έναν διεθνή πόλεμο κατά των «τρομοκρατών» – δηλαδή κατά όποιου αντιτίθεται στον Ασαντ.

Τέταρτον, υπάρχει το ζήτημα του πώς διαιρείται ο κόσμος στη νέα, μετα-φιλελεύθερη εποχή. Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι δικαιούται να έχει μια μεγάλη σφαίρα επιρροής. Αυτή, θεωρητικά, περιλαμβάνει τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης και χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, πολλές από τις οποίες σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ, από την Εσθονία στον Βορρά μέχρι τη Βουλγαρία στον Νότο.

Ακατάλληλη εποχή για νέα Γιάλτα

Ιδανικά, ο Πούτιν θα επιθυμούσε μια νέα εκδοχή της συνθήκης της Γιάλτας, αλλά μάλλον θα συμβιβαστεί με μια συμφωνία στην οποία ο Τραμπ θα παραδεχθεί ανοιχτά ότι η Ρωσία έχει «νόμιμα συμφέροντα» στην πρώην πίσω αυλή της.Δεν είναι περίεργο που οι χώρες της Βαλτικής ανησυχούν, επειδή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συναντήθηκαν εκτάκτως μετά τη νίκη του Τραμπ και που οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία φοβούνται ότι «σφαίρα επιρροής» σημαίνει υπονόμευση ή επίθεση ή ανάμειξη σε εκλογές υπέρ φιλοκρεμλινικών υποψηφίων.

Από την άλλη πλευρά όμως, τι ζητεί ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Πούτιν; διερωτάται ο Χάρντινγκ. Αγνωστο, προς το παρόν. Ως ειδικός στις συμφωνίες, σκληρός διαπραγματευτής και συχνά μπλοφαδόρος, ο νέος αμερικανός πρόεδρος είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει ανταλλάγματα από τη Ρωσία. Ωστόσο, κατά τον βρετανό αναλυτή, η Μόσχα δεν έχει πολλά να προσφέρει στις ΗΠΑ, εκτός από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Μια παραχώρηση που θα μπορούσε να κάνει ο Πούτιν αφορά τον Εντουαρντ Σνόουντεν, που έλαβε άσυλο στη Ρωσία το 2013. Η άδεια παραμονής του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Είναι πιθανό ότι δεν θα ανανεωθεί και ότι ο Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το γιγαντιαίο μυστικό δίκτυο παρακολουθήσεων εκατομμυρίων ανθρώπων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μπορεί  να εκδοθεί στην Αμερική.

Η πιθανή έκδοσή του όμως δεν εξηγεί τη δημόσια υποστήριξη του Τραμπ προς τον Πούτιν. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν επί μήνες να ανακαλύψουν ποιον μοχλό πίεσης διαθέτει ο Πούτιν προς τον Τραμπ, αν διαθέτει. Πώς να εξηγήσουν την αιφνίδια υπόκλιση του Τραμπ προς έναν πρώην πράκτορα της KGB, του οποίου η καριέρα στηρίχτηκε στο μίσος για την Αμερική; Το προφανές σημείο εκκίνησης είναι ο Πολ Μάναφορτ, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ως την περασμένη άνοιξη. Ο προηγούμενος πελάτης του Μάναφορτ ήταν ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, που κατέφυγε στη Ρωσία το 2014, μετά την αντικυβερνητική εξέγερση.

Ρωσικό χρήμα στα ακίνητα του Τραμπ

Ο Μάναφορτ ανέπτυξε σχέσεις με ισχυρούς ολιγάρχες, όπως ο Ολεγκ Ντερίπασκα και ο Ντμίτρι Φίρτας, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε επιχειρήσεις του Μάναφορτ. Ο ένας τους αναμείχθηκε με ακίνητα στη Νέα Υόρκη. Δεν είναι σαφές πόσο ρωσικό χρήμα στηρίζει τα ακίνητα του Τραμπ. Οσο και αν ερεύνησαν, οι δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να απαντήσουν στο αποκαλούμενο «ερώτημα του Φράνσις Φουκουγιάμα». Σε άρθρο του στους «Financial Times», ο ιστορικός αναρωτήθηκε «γιατί ο Τραμπ δεν έχει εκστομίσει ποτέ ούτε μία επικριτική λέξη προς τον Πούτιν;» και αν ο Πούτιν «έχει κρυφούς μοχλούς πίεσης, ίσως με τη μορφή χρεών προς ρωσικές πηγές που κρατούν στην επιφάνεια την επιχειρηματική του αυτοκρατορία».

Κανείς δεν ξέρει. Επί μήνες κυκλοφορούν θεωρίες για το ποιες ενοχοποιητικές πληροφορίες έχουν οι ρωσικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες για τον Τραμπ. Η FSB – που διαδέχτηκε την KGB και της οποίας επικεφαλής κάποτε ήταν ο Πούτιν – ειδικεύεται στη συλλογή υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκβιασμό μέσω κοριών, κρυφών βιντεοσκοπήσεων και άλλων μεθόδων.

Τι έγινε στη σουίτα του ξενοδοχείου «Ritz Carlton»

Η τελευταία επίσκεψη του Τραμπ στη Μόσχα ήταν τον Νοέμβριο του 2013 για… σοβαρό σκοπό: τον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος. Ο Τραμπ ήταν προσκαλεσμένος του Αράς Αγαλάροφ, του ρωσοαζέρου μεγιστάνα των ακινήτων. Εμεινε στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Ritz Carlton», στη σουίτα που είχε μείνει και ο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η FSB ενδεχομένως κατέγραψε σε βίντεο τον Τραμπ μέσα στη σουίτα. Ενδεχομένως το περιεχόμενό του να είναι «ροζ» ή κάποιες συνομιλίες να τον εκθέτουν.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για ένα τέτοιο βίντεο. Αλλά είναι βέβαιο ότι η FSB θα ενδιαφερόταν να τον βιντεοσκοπήσει. Είναι μέρος της «εργασίας» της.

Η επόμενη επίσκεψη του Τραμπ στη Ρωσία θα είναι πανηγυρική. Ολα δείχνουν ότι οι δύο πρόεδροι θα αναπτύξουν γρήγορα στενές σχέσεις, παρόμοιες με εκείνες που είχε ο Πούτιν με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επισφραγισμένες με μερικά άσεμνα ανέκδοτα και βασισμένες όχι σε αρχές αλλά σε αμοιβαία ιδιοτέλεια, καταλήγει ο αρθρογράφος του «Guardian».

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκο Ανδρουλάκη! Περιμένουμε…

Πρώτα απ’ όλα περιόρισε τις αρμοδιότητες της γηραιάς κυρίας....

Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών ευχαριστεί τους χορηγούς εκδήλωσής του

Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών σε συνεργασία με την...

Τα πρώτα κάλαντα των Θεοφανείων του μικρού Δημήτρη

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Θεοφάνεια που έμελε να περάσει...