Υπερβολική χαλάρωση επικρατεί ιδιαίτερα στην Κρήτη σχετικά με την τήρηση των μέτρων. Και είναι και λογικό, μετά από μια μακρά περίοδο ακραίων περιοριστικών μέτρων αλλά και του γεγονότος ότι το νησί παρουσιάζεται “καθαρό” από κορωνοϊό. Αυτό όμως μπορεί να μην κρατήσει πολύ…
Βλέπετε, η τουριστική περίοδος σύντομα θα ξεκινήσει.
Και σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη η «απελεύθερωση» των επισκεπτών από όλα τα αεροδρόμια από 1ης Ιουλίου θα γίνει από όλες τις χώρες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με επιδημιολογικά κριτήρια.
«Απελευθέρωση», όπως εξήγησε, σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα (αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ).
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει αυξημένες πιθανότητες εισόδου ανθρώπων που θα έχουν τον ιό. Και σε ένα νησί όπου όλοι νοιώθουμε ασφαλείς και ότι έχουμε ξεμπερδέψει, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Με άλλα λόγια, καλό θα είναι να τηρούμε έστω τα προσχήματα, γιατί όποιος νομίζει ότι ξεμπερδέψαμε κάνει μεγάλο λάθος.
Και ας ελπίσουμε το λάθος αυτό να μη γίνει σε τέτοια κλίμακα ώστε να οδηγήσει σε νέα κύκλο περιοριστικών μέτρων. Ας ελπίσουμε ότι και η κυβέρνηση δε θα ρισκάρει σε τέτοιο βαθμό το μέλλον της χώρας και θα αλλάξει στάση, επιβάλλοντας την πραγματοποίηση τεστ σε κάθε ένα πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τη χώρα μας. Γιατί μετά οι συνέπειες για την οικονομία που ήδη έχει υποστεί τεράστια ζημιά, θα είναι απολύτως καταστροφικές.
Και πολύ φοβόμαστε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, οι αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε θα είναι πολύ δύσκολες για συνέχιση της λειτουργίας της οικονομίας παρά του όποιου κόστους σε ανθρώπινες ζωές ή για επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα έχουν τεράστιες συνέπειες και θα οδηγήσουν σε απόγνωση και στην απελπισία χιλιάδες συμπολίτες μας.
Γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το μοντέλο Σουηδίας “πρότυπο για το μέλλον”. Γιατί στο μέλλον, ίσως το κόστος από το κλείσιμο των οικονομιών να είναι πιο μεγάλο από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές της πανδημίας.