11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ολόκληρη η ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν “για την κατάσταση του έθνους της Ρωσίας” παραμονές της συμπλήρωσης ενός έτους του πολέμου στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου του 2023 ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφώνησε την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την κατάσταση του έθνους, παραμονές της συμπλήρωσης ενός έτους από τον πόλεμο, τον επονομαζόμενο από τον Πούτιν ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, παρά τις προσπάθειες της Δύσης, όπως είπε, να καταστρέψει τη Ρωσία. Ανακοίνωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη New START. «Επαναλαμβάνω, δεν αποχωρούμε από τη Συνθήκη, αλλά απλώς αναστέλλουμε τη συμμετοχή μας».

Για να έχουν οι αναγνώστες μια συνολική εικόνα της ομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν προς το έθνος της Ρωσίας, αποφασίσαμε να τη δημοσιεύσουμε ολόκληρη μεταφρασμένη στα ελληνικά.

[μετάφραση από τα Ρωσικά: Δημήτρης Χρονόπουλος]

Αξιότιμοι βουλευτές του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γερουσιαστές, βουλευτές της Κρατικής Δούμας, αξιότιμοι πολίτες της Ρωσίας.

Με το σημερινό μου διάγγελμα τοποθετούμαι σε μια δύσκολη (αυτό όλοι το ξέρουμε καλά), οριακή για την χώρα μας στιγμή, σε μια περίοδο ραγδαίων, τελεσίδικων αλλαγών σε ολόκληρο τον κόσμο και εξαιρετικά σημαντικών ιστορικών γεγονότων, τα οποία ορίζουν το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας, καθώς στον καθένα από εμάς εναπόκειται μια τεράστια ευθύνη. Ένα χρόνο πριν, χάριν της προστασίας των ανθρώπων των ιστορικών μας εδαφών, για την εξασφάλιση της προστασίας της χώρας μας, για τον αφανισμό του κινδύνου που εκπορευόταν από το ναζιστικό καθεστώς, το οποίο διαμορφώθηκε στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014, ελήφθη η απόφαση για την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (ΕΣΕ). Βήμα προς βήμα, με προσοχή και συνέπεια θα επιλύουμε κάθε πρόβλημα που στέκεται μπροστά μας.

Για την Eιδική Στρατιωτική Επιχείρηση

Ξεκινώντας από το 2014, ο λαός του Ντονμπάς μάχεται, υπερασπίζεται το δικαίωμά του να ζει στην πατρίδα του, να μιλά στη μητρική του γλώσσα, πολεμάει και δεν παραδόθηκε υπό συνθήκες πολιορκίας και συνεχών βομβαρδισμών, ανοικτού μίσους από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου. Πίστευε και περίμενε, ότι η Ρωσία θα έρθει προς βοήθεια. Εν τω μεταξύ (και αυτό το γνωρίζετε καλά) κάναμε ό,τι είναι δυνατό, πραγματικά ό,τι είναι δυνατό, για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα με ειρηνικά μέσα, με υπομονή διεξήγαμε διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση αυτής της επίπονης σύγκρουσης, αλλά πίσω από την πλάτη μας γραφόταν ένα τελείως διαφορετικό σενάριο. Η υπόσχεση των δυτικών ηγετών, οι διαβεβαιώσεις τους για μια προσπάθεια ειρήνευσης στο Ντονμπάς εξελίχθηκαν, όπως τώρα βλέπουμε, σε ένα πρόσχημα, σε ένα απύθμενο ψέμα. Απλώς κέρδιζαν χρόνο, μηχανοραφούσαν, έκλειναν τα μάτια μπροστά σε πολιτικές δολοφονίας, στην καταπίεση του καθεστώτος του Κιέβου, στην κακοποίηση πιστών. Όλο και πιο έντονα ενθάρρυναν τους Ουκρανούς νεοναζί σε τρομοκρατικές πράξεις στο Ντονμπάς. Στις δυτικές πολεμικές ακαδημίες και τα κέντρα εκπαίδευσης μετέφεραν το διοικητικό προσωπικό των νεοναζιστικών ταγμάτων, τους παρέδωσαν οπλισμό.

Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω, πως ήδη πριν την έναρξη της ΕΣΕ διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Δύσης για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, για μαχητικά αεροπλάνα και λοιπό βαρύ εξοπλισμό. Θυμόμαστε και τις δόλιες προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, καθώς μιλούσαν δημόσια για αυτό. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τάχιστα άπλωσαν κατά μήκος των συνόρων της χώρας μας τις πολεμικές τους βάσεις, τα μυστικά τους βιοεργαστήρια. Μέσω ελιγμών απέκτησαν πρόσβαση στο θέατρο των μελλοντικών πολεμικών επιχειρήσεων, ετοίμασαν το υπάκουο σε αυτούς καθεστώς του Κιέβου και την υποταγμένη σε αυτούς Ουκρανία για έναν μεγάλο πόλεμο. Και σήμερα το παραδέχονται. Και μάλιστα το παραδέχονται δημόσια, ανοικτά, χωρίς αισχύνη. Σαν να υπερηφανεύονται, επιχαίρουν με την εξαπάτηση, ονομάζοντας και τις συμφωνίες του Μινσκ και το «Σχήμα της Νορμανδίας» διπλωματική παράσταση, μπλόφα.

Γίνεται εμφανές, πως όλο αυτόν τον καιρό, που το Ντονμπάς βρισκόταν στις φλόγες, που χυνόταν αίμα, που η Ρωσία ειλικρινά (θέλω να το υπογραμμίσω, εντελώς ειλικρινά) προσπαθούσε για την ειρηνική επίλυση, αυτοί έπαιζαν με τις ζωές των ανθρώπων, έπαιζαν στην ουσία, όπως λένε σε ορισμένους κύκλους, με σημαδεμένες τράπουλες. Αυτή η αποκρουστική μέθοδος εξαπάτησης ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δικαιολογηθεί. Τόσο ασυνείδητα, τόσο διπρόσωπα φέρθηκαν, καταστρέφοντας τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία. Από αυτή τη ντροπή δε θα ξεπλυθούν ποτέ. Η έννοια της συνείδησης, της εμπιστοσύνης, της τάξης τους είναι ξένη. Συνήθισαν στους μακρούς αιώνες της αποικιοκρατίας, των προτεκτοράτων και της ηγεμονίας τους, που τους ήταν όλα επιτρεπτά, συνήθισαν να φτύνουν στο πρόσωπο του υπόλοιπου κόσμου. Φάνηκε πως το ίδιο υποτιμητικά, το ίδιο κυριαρχικά φέρονται και με τους λαούς των ίδιων τους των χωρών, καθώς και αυτούς το ίδιο κυνικά κορόιδευαν με παραμύθια για δήθεν προσπάθειες ειρήνευσης, για την υιοθέτηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ντονμπάς.

Οπωσδήποτε, οι δυτικές ελίτ εξελίχθηκαν σε σύμβολο απόλυτου, ανήθικου ψεύδους. Προστατεύουμε επίμονα όχι μόνο τα συμφέροντά μας αλλά και την θέση μας, ότι στον σύγχρονο κόσμο δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των λεγόμενων πολιτισμένων χωρών και των υπόλοιπων, πως χρειάζεται έντιμη συνεργασία, που να μην βασίζεται σε αποκλεισμούς, πολύ περισσότερο στην επιθετικότητα. Ήμασταν ανοιχτοί, ειλικρινά έτοιμοι για εποικοδομητικό διάλογο με τη Δύση, υποστηρίζαμε και επιμέναμε πως η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος χρειάζονται ένα ενιαίο, δίκαιο για όλα τα κράτη σύστημα ασφαλείας και για πολλά χρόνια προτείναμε στους εταίρους μας να συζητήσουμε από κοινού αυτή την ιδέα, να δουλέψουμε για την υλοποίησή της. Αλλά ως απάντηση λάβαμε ακατανόητες είτε υποκριτικές αντιδράσεις.

Αυτό αφορά τα λόγια, αλλά υπήρξαν και συγκεκριμένες πράξεις: Η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας, η δημιουργία νέων ζωνών αντιπυραυλικής προστασίας στην Ευρώπη και την Ασία. Με μια ομπρέλα αποφάσισαν να κρυφτούν από εμάς. Αυτό αποτελεί εξάπλωση πολεμικών συστάδων και όχι μόνο στα σύνορα της Ρωσίας. Θέλω να τονίσω πως, ναι, μιλώντας συγκεκριμένα, όλοι γνωρίζουν ότι καμία χώρα του κόσμου δεν διαθέτει τον αριθμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκτός συνόρων που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Είναι εκατοντάδες, θέλω να το υπογραμμίσω, εκατοντάδες σε ολόκληρο τον κόσμο, όλος ο πλανήτης είναι καλυμμένος, αρκεί να κοιτάξει κανείς στον χάρτη. Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της απόφασής τους να εγκαταλείψουν θεμελιώδεις συμφωνίες για τους εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για τους πυραύλους μέσης και μικρής απόστασης, μονομερώς ακύρωσαν βασικές συμφωνίες, που υποστήριζαν την ειρήνη στον κόσμο. Όμως για κάποιο λόγο το έκαναν. Τίποτα, όπως γνωρίζουμε, δεν κάνουν τυχαία.

Και, τελικά, τον Δεκέμβριο του 2021 επισήμως στείλαμε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ένα σχέδιο συνομιλιών για την εξασφάλιση εγγυήσεων. Αλλά σε όλα τα κύρια, ζωτικά για εμάς σημεία λάβαμε στην ουσία ευθεία άρνηση. Τότε έγινε ολοκληρωτικά σαφές, πως δόθηκε το σήμα για την εκπλήρωση επιθετικών πλάνων. Και ακόμη και τώρα δεν επιχειρούν να σταματήσουν.

Η απειλή μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Οι πληροφορίες που λαμβάναμε δεν άφηναν περιθώριο αμφιβολίας πως τον Φεβρουάριο του 2022 όλα ήταν έτοιμα για μία ακόμη αιματηρή πράξη εκδίκησης προς το Ντονμπάς, εναντίον του οποίου, υπενθυμίζω, το 2014 το καθεστώς του Κιέβου κινητοποίησε πυροβολικό, τανκς, αεροπλάνα. Θυμόμαστε πολύ καλά τις εικόνες, όταν από αέρος χτυπούσαν το Ντονιέτσκ. Έγιναν αεροβομβαρδισμοί όχι μόνο στο Ντονμπάς, αλλά και εναντίον άλλων πόλεων. Το 2015 ξανά επιχείρησαν μια ευθεία επίθεση στο Ντονμπάς. Και μάλιστα, συνεχίζοντας την πολιορκία, τους βομβαρδισμούς, την τρομοκρατία των αμάχων πολιτών. Όλες αυτές οι πράξεις, υπενθυμίζω, έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις ειλημμένες αποφάσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πλήρως! Όλοι υποκρίνονταν, πως τίποτα δεν συμβαίνει. Θέλω να το επαναλάβω: Αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο. Και εμείς χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε τη δύναμη της ισχύος για να τον σταματήσουμε.

Αυτοί που σχεδίαζαν νέα επίθεση στο Ντονέτσκ, στο Ντονμπάς, στο Λουγκάνσκ, καταλάβαιναν πλήρως, πως ο επόμενος στόχος θα ήταν η Κριμαία και η Σεβαστούπολη. Και αυτό το γνωρίζαμε και το καταλαβαίναμε. Αλλά και τώρα στο Κίεβο εκφράζονται τέτοια μακρόπνοα σχέδια. Αποκαλύφθηκαν — αποκάλυψαν αυτό που και εμείς τόσο καλά γνωρίζαμε.

Προστατεύουμε τη ζωή των ανθρώπων, το πατρικό μας σπίτι. Αλλά ο στόχος της Δύσης είναι η απεριόριστη εξουσία. Ήδη ξόδεψαν 150 δισ. δολάρια στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό του καθεστώτος του Κιέβου. Για σύγκριση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για την βοήθεια των πιο φτωχών κρατών του κόσμου οι «Επτά» ξόδεψαν το 2020-2021 60 δισ. δολάρια. Κατανοητό; Για τον πόλεμο 150, αλλά για τις φτωχές χώρες, για τις οποίες δήθεν συνεχώς ενδιαφέρονται, 60. Και βεβαίως με τους γνωστούς όρους υποταγής από την πλευρά χωρών – δεκτών της οικονομικής βοήθειας. Και πού είναι όλες αυτές οι συζητήσεις για τον πόλεμο κατά της φτώχειας, για την αειφόρο ανάπτυξη, για την οικολογία; Πού εξαφανίστηκαν όλα αυτά; Μάλιστα, τα χρήματα για τον πόλεμο δεν μειώνονται. Επίσης δεν φείδονται μέσων και για την ενθάρρυνση αναταραχών και πραξικοπημάτων σε άλλες χώρες, για ακόμη μια φορά, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου, ακούστηκαν ατελείωτες κατηγορίες κατά της Ρωσίας. Έχει κανείς την εντύπωση ότι αυτό έγινε μόνο και μόνο για να ξεχάσουν όλοι τι έχει κάνει η λεγόμενη Δύση την τελευταία δεκαετία. Και άφησαν το τζίνι να βγει από το μπουκάλι. Ολόκληρες περιοχές έχουν βυθιστεί στο χάος. Σύμφωνα με τους ίδιους τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, ως αποτέλεσμα των πολέμων (θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό, δεν έχουμε επινοήσει εμείς αυτά τα στοιχεία, τα δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί) ως αποτέλεσμα των πολέμων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ από το 2001, σχεδόν 900 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, πάνω από 38 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες. Απλά θέλουν να τα σβήσουν όλα αυτά από τη μνήμη της ανθρωπότητας. Προσποιούνται ότι τίποτα δεν συνέβη. Αλλά κανείς στον κόσμο δεν έχει ξεχάσει. Και δεν πρόκειται να ξεχάσει.

Κανείς τους δεν λαμβάνει υπόψιν τις ανθρώπινες απώλειες και τραγωδίες. Διότι, φυσικά, διακυβεύονται τρισεκατομμύρια δολάρια. Μπορούν να συνεχίσουν να κλέβουν τους πάντες με το πρόσχημα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, να επιβάλλουν νεοφιλελεύθερες, ολοκληρωτικές αξίες, να κολλούν ταμπέλες σε ολόκληρες χώρες και λαούς, να προσβάλλουν δημόσια τους ηγέτες τους. Να καταστέλλουν τη διαφωνία στις ίδιες τους τις χώρες, δημιουργώντας την εικόνα του εχθρού, να αποσπούν την προσοχή των ανθρώπων από τα σκάνδαλα διαφθοράς. Αν και αυτό δεν βγαίνει από τις οθόνες, όλοι το βλέπουμε, από τα αυξανόμενα εσωτερικά οικονομικά, κοινωνικά, εθνοτικά προβλήματα και αντιθέσεις.

Υπενθυμίζω ότι τη δεκαετία του 1930, επί της ουσίας η Δύση άνοιξε το δρόμο στους Ναζί για να πάρουν την εξουσία στη Γερμανία. Και σήμερα έχουν αρχίσει να μετατρέπουν την Ουκρανία σε «Αντι-Ρωσία». Το σχέδιο δεν είναι πραγματικά καινούργιο. Οι άνθρωποι, που γνωρίζουν έστω και λίγο την ιστορία, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό το σχέδιο ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Καλλιεργήθηκε στην Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία, καθώς και στην Πολωνία και σε άλλες χώρες, με έναν στόχο – να αποσπάσει αυτά τα ιστορικά εδάφη, που σήμερα ονομάζονται Ουκρανία, από τη χώρα μας. Αυτός είναι ο σκοπός. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Δεν υπάρχει καμία καινοτομία. Όλα επαναλαμβάνονται.

Η Δύση επέβαλε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου σήμερα, υποστηρίζοντας το πραξικόπημα του 2014. Παρά το γεγονός ότι το πραξικόπημα ήταν αιματηρό, αντισυνταγματικό, έκαναν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Σαν να έπρεπε να συμβεί. Ανέφεραν μάλιστα πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για αυτό. Έθεσαν τη ρωσοφοβία και τον εξαιρετικά επιθετικό εθνικισμό ως ιδεολογική βάση. Πρόσφατα, σε μια από τις ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (ντροπή και να το αναφέρουμε) δόθηκε το όνομα “Edelweiss”, όπως της μεραρχίας του Χίτλερ που συμμετείχε σε εκτοπίσεις Εβραίων, σε εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου, σε τιμωρητικές επιχειρήσεις εναντίον παρτιζάνων της Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Ελλάδας. Στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά χρησιμοποιούνται ευρέως τα διακριτικά των «Νεκροκεφαλών», της «Γαλικίας» και άλλων μονάδων των SS, οι οποίες επίσης έχουν αίμα μέχρι τον αγκώνα στα χέρια τους. Τα ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα φέρουν τα διακριτικά της Βέρμαχτ της ναζιστικής Γερμανίας. Οι νεοναζί δεν κρύβουν ποιοι είναι εκείνοι, των οποίων θεωρούν τους εαυτούς τους κληρονόμους.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κανείς από τους κυβερνώντες στη Δύση δεν το παρατηρεί αυτό. Γιατί; Επειδή δεν δίνουν δεκάρα, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Δεν τους νοιάζει σε ποιον ποντάρουν στη μάχη εναντίον μας. Στη μάχη εναντίον της Ρωσίας.

Το κύριο πράγμα είναι να πολεμήσουν εναντίον μας, εναντίον της χώρας μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καθένας (και το έχουμε δει να συμβαίνει) τρομοκράτες, νεοναζί, ακόμη και ένας φαλακρός διάβολος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ο Θεός να με συγχωρέσει, αρκεί να κάνουν τις εντολές τους και να φανούν χρήσιμοι ως όπλο εναντίον της Ρωσίας. Το σχέδιο “Αντι-Ρωσία”, στην πραγματικότητα, είναι μέρος της ρεβανσιστικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας, για τη δημιουργία εστιών αστάθειας και συγκρούσεων ακριβώς κοντά στα σύνορά μας. Τόσο τότε, στη δεκαετία του 1930, όσο και τώρα, η πρόθεση είναι η ίδια: να κατευθύνουμε την επιθετικότητα προς τα ανατολικά, να πυροδοτήσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, να εξοντώσουμε τους αντιπάλους μας με τα χέρια άλλων. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τον λαό της Ουκρανίας, το έχω πει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν. Ο ίδιος ο λαός της Ουκρανίας έγινε όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών αφεντικών του, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά καταλάβει αυτή τη χώρα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Επί δεκαετίες κατέστρεψαν την ουκρανική βιομηχανία και λεηλάτησαν τους φυσικούς της πόρους. Το λογικό αποτέλεσμα ήταν η κοινωνική παρακμή, η τεράστια αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας. Και σε τέτοιες συνθήκες, φυσικά, είναι εύκολο να αντλήσει κανείς υλικό για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κανείς δεν σκέφτηκε τον λαό – ήταν ετοιμασμένος για σφαγή. Και στο τέλος μετατράπηκε σε αναλώσιμο υλικό. Είναι λυπηρό. Λοιπόν, είναι απλά τρομακτικό να μιλάμε γι’ αυτό. Αλλά είναι γεγονός. Η ευθύνη για την υποκίνηση της ουκρανικής σύγκρουσης, για την κλιμάκωσή της και για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων ανήκει εξ ολοκλήρου στις δυτικές ελίτ και, φυσικά, στο σημερινό καθεστώς στο Κίεβο, για το οποίο ο ουκρανικός λαός είναι ουσιαστικά ξένος. Το σημερινό καθεστώς της Ουκρανίας δεν εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα τρίτων χωρών. Η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία τόσο ως πολιορκητικό κριό κατά της Ρωσίας, όσο και ως πεδίο εκπαίδευσης. Δεν θα σταθώ τώρα στις προσπάθειες της Δύσης να αντιστρέψει την πορεία των εχθροπραξιών σχετικά με τα σχέδιά της να αυξήσει τις στρατιωτικές προμήθειες, όλοι το γνωρίζουν καλά αυτό, αλλά ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Όσο περισσότερα δυτικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς φτάνουν στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκαστούμε να απομακρύνουμε την απειλή από τα σύνορά μας. Αυτό είναι αυτονόητο.

Οι δυτικές ελίτ δεν κρύβουν τον στόχο τους να επιφέρουν, όπως λένε ευθέως, μια “στρατηγική ήττα της Ρωσίας”. Τι σημαίνει αυτό; Για εμάς, τι σημαίνει; Σημαίνει να μας τελειώσουν μια για πάντα. Δηλαδή σκοπεύουν να μετατρέψουν μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια αντιπαράθεση. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας και θα αντιδράσουμε ανάλογα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μιλάμε ήδη για την ύπαρξη της χώρας μας. Αλλά δεν μπορούν επίσης να μην αναγνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Ως εκ τούτου, διεξάγουν όλο και πιο επιθετικές επιθέσεις πληροφοριών εναντίον μας. Στοχεύουν, πρώτα απ’ όλα, φυσικά, τους νέους ανθρώπους, τις νέες γενιές. Και εδώ πάλι, λένε συνεχώς ψέματα, διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα και δεν σταματούν να επιτίθενται στον πολιτισμό μας, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε άλλες παραδοσιακές θρησκευτικές οργανώσεις της χώρας μας. Κοιτάξτε τι κάνουν στους δικούς τους λαούς. Η διάλυση της οικογένειας, της πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας, η διαστροφή, η κακοποίηση των παιδιών μέχρι και η παιδοφιλία, δικαιολογούνται ως κανόνας, ως κανόνας της ζωής τους! Και οι κληρικοί, οι ιερείς αναγκάζονται να ευλογούν γάμους ομοφυλοφίλων. Ναι, ο Θεός μαζί τους, αφήστε τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Τι θέλουμε σε αυτό το σημείο να πούμε; Οι ενήλικες έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως επιθυμούν – έτσι το αντιμετωπίσαμε στη Ρωσία και έτσι θα το αντιμετωπίζουμε πάντα. Κανείς δεν εισβάλλει στην ιδιωτική τους ζωή και δεν έχουμε καμία διάθεση να το κάνουμε. Αλλά θα ήθελα να τους πω – κοιτάξτε, με συγχωρείτε, οι Άγιες Γραφές, τα κύρια βιβλία όλων των άλλων παγκόσμιων θρησκειών – εκεί όλα είναι γραμμένα. Συμπεριλαμβανομένου ότι η οικογένεια είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Αλλά ακόμη και αυτά τα ιερά κείμενα τίθενται υπό αμφισβήτηση τώρα. Όπως έγινε γνωστό, η Αγγλικανική Εκκλησία, για παράδειγμα, σχεδιάζει, αν και μόνο σχέδια είναι ακόμη, να εξετάσει την ιδέα ενός ουδέτερου ως προς το φύλο Θεού. Τι μπορεί κανείς να πει για αυτό; Ου γαρ οίδασι…

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση συνειδητοποιούν ότι οδηγούνται σε μια πραγματική πνευματική καταστροφή. Οι ελίτ, πρέπει να ειπωθεί ευθέως, απλώς τρελαίνονται και δεν φαίνεται να υπάρχει θεραπεία. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, όπως είπα, και εμείς έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Και θα το κάνουμε. Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την παρακμή και τον εκφυλισμό.

Είναι προφανές ότι η Δύση θα προσπαθήσει να κλυδωνίσει και να διχάσει την κοινωνία μας, να ποντάρει σε εθνικούς προδότες, οι οποίοι ανέκαθεν, θέλω να το τονίσω αυτό, διατηρούν δηλητήριο της περιφρόνησης για την ίδια τους την πατρίδα και την επιθυμία να βγάλουν χρήματα πουλώντας αυτό το δηλητήριο σε όσους είναι πρόθυμοι να το πληρώσουν. Όπως συνέβαινε πάντα. Όσοι έχουν πάρει το δρόμο της άμεσης προδοσίας, όσοι διαπράττουν τρομοκρατικά και άλλα εγκλήματα κατά της ασφάλειας της κοινωνίας μας, κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί από τον νόμο. Αλλά ποτέ δεν θα μοιάσουμε με το καθεστώς του Κιέβου και τις δυτικές ελίτ που επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών. Δεν θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με όσους έκαναν ένα βήμα στην άκρη και αποστάτησαν από την πατρίδα. Ας μείνει στη συνείδησή τους, ας ζήσουν με αυτό. Θα πρέπει να ζήσουν με αυτό. Το κυριότερο είναι ότι οι άνθρωποι, οι πολίτες της Ρωσίας, τους έδωσαν μια ηθική αξιολόγηση. Είμαι περήφανος, πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε περήφανοι.

Πιστεύω ότι είμαστε όλοι υπερήφανοι που ο πολυεθνοτικός λαός μας, η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών, πήρε θέση αρχής σχετικά με την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση, κατανόησε το νόημα των ενεργειών που αναλάβαμε, υποστήριξε τις ενέργειές μας για την προστασία του Ντονμπάς. Σε αυτή την υποστήριξη, πάνω απ’ όλα, εκδηλώθηκε ο πραγματικός πατριωτισμός, ένα συναίσθημα που είναι ιστορικά εγγενές στο λαό μας, συγκλονίζει με την αξιοπρέπειά του, με την βαθιά επίγνωση του αναπόσταστου της μοίρας του καθενός (τονίζω, του καθενός) με τη μοίρα της πατρίδας.

Ευγνωμοσύνη προς τους συμμετέχοντες στην ΕΣΕ και τους κατοίκους της Ρωσίας

Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, ολόκληρο τον λαό της Ρωσίας για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, να πω ευχαριστώ στους ήρωές μας, τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του στρατού και του ναυτικού, της Εθνικής Φρουράς, τα μέλη των ειδικών υπηρεσιών και όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, τους μαχητές των σωμάτων του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τους εθελοντές, τους πατριώτες που πολεμούν στις τάξεις του εφεδρικού στρατού. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, λυπάμαι που κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας δεν θα μπορέσω να αναφέρω τους πάντες. Ξέρετε, όταν προετοίμαζα αυτή την ομιλία, έγραψα έναν μακρύ, μακρύ κατάλογο αυτών των ηρωικών μονάδων. Στη συνέχεια την αφαίρεσα από τη σημερινή ομιλία, διότι, όπως είπα, είναι αδύνατο να τους κατονομάσω όλους. Απλώς φοβήθηκα μήπως προσβάλω εκείνους που δεν θα ονόμαζα. Μια βαθιά υπόκλιση στους γονείς, τις συζύγους, τις οικογένειες των υπερασπιστών μας, τους γιατρούς και τους τραυματιοφορείς, τους νοσηλευτές που σώζουν τους τραυματίες. Στους σιδηροδρομικούς και τους μηχανοδηγούς που εφοδιάζουν το μέτωπο, στους οικοδόμους που ανεγείρουν οχυρώσεις, ξαναχτίζουν σπίτια, δρόμους και αστικά αντικείμενα. Στους εργάτες και τους μηχανικούς στα αμυντικά εργοστάσια, οι οποίοι εργάζονται τώρα σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο, σε πολλές βάρδιες. Στους εργάτες γης, οι οποίοι εξασφαλίζουν αξιόπιστα την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Ευχαριστώ τους δασκάλους που νοιάζονται πραγματικά για τις νεότερες γενιές της Ρωσίας, ιδίως εκείνους που εργάζονται σε δύσκολες ουσιαστικά συνθήκες πρώτης γραμμής. Τους εκπροσώπους του πολιτισμού που ταξιδεύουν στην εμπόλεμη ζώνη, στα νοσοκομεία, για να υποστηρίξουν στρατιώτες και αξιωματικούς. Τους εθελοντές που βοηθούν τους εμπόλεμους και τους πολίτες. Τους δημοσιογράφους, πάνω απ’ όλα βέβαια τους πολεμικούς ανταποκριτές, που ρισκάρουν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για να πουν σε όλο τον κόσμο την αλήθεια. Τους κληρικούς των ρωσικών παραδοσιακών θρησκειών, τους ιερείς του στρατού, των οποίων τα σοφά λόγια στηρίζουν και εμπνέουν τους ανθρώπους. Τους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιχειρηματίες, όλους όσοι επιτελούν το επαγγελματικό, πολιτικό και απλώς ανθρώπινο καθήκον τους.

Λίγα ιδιαίτερα λόγια για τους κατοίκους των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αγαπητοί φίλοι, καθορίσατε το μέλλον σας στα δημοψηφίσματα και κάνατε μια σταθερή επιλογή παρά τις απειλές και την τρομοκρατία των νεοναζί σε συνθήκες που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν πολύ κοντά. Αλλά δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την αποφασιστικότητά σας να είστε με τη Ρωσία, με την πατρίδα σας.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε [χειροκρότημα]… Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η αντίδραση της αίθουσας στους κατοίκους των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, της Ζαπορόζιε και της Χερσώνας. Για άλλη μια φορά, βαθμιά υπόκλιση σε όλους αυτούς [χειροκροτήματα].

Βοήθεια σε ένοπλους και βετεράνους

Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την κοινωνικοοικονομική αποκατάσταση και ανάπτυξη αυτών των νέων συστατικών οντοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει την αναβίωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας, η οποία έχει γίνει και πάλι μια εσωτερική θάλασσα της Ρωσίας, και την κατασκευή νέων σύγχρονων δρόμων, όπως κάναμε στην Κριμαία, η οποία έχει πλέον μια αξιόπιστη χερσαία σύνδεση με ολόκληρη τη Ρωσία. Θα υλοποιήσουμε οπωσδήποτε όλα αυτά τα σχέδια με τις κοινές μας προσπάθειες. Σήμερα, οι περιφέρειες της χώρας παρέχουν άμεση υποστήριξη στις πόλεις, τις περιφέρειες και τις κωμοπόλεις των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, της Ζαπορόζιε και της περιοχής της Χερσώνας. Το κάνουν ειλικρινά, σαν πραγματικοί αδελφοί και αδελφές. Τώρα είμαστε και πάλι μαζί, αυτό σημαίνει ότι γίναμε ακόμα πιο δυνατοί και θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η πολυπόθητη ειρήνη σε αυτή τη γη μας, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας. Γι’ αυτό, για τους προγόνους μας, για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας, για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, για την επανένωση του έθνους μας, οι ήρωές μας αγωνίζονται σήμερα.

Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να τιμήσετε τη μνήμη των συμπολεμιστών μας που έδωσαν τη ζωή τους για τη Ρωσία, των αμάχων, των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών που πέθαναν κάτω από τα πυρά των νεοναζί και των εκδικητών.

[Ενός λεπτού σιγή]

Όλοι αντιλαμβανόμαστε και καταλαβαίνω πόσο αφόρητα δύσκολο είναι τώρα για τις συζύγους, τους γιους, τις κόρες των πεσόντων στρατιωτών, τους γονείς τους που μεγάλωσαν άξιους υπερασπιστές της πατρίδας, όπως οι νεαροί φρουροί του Κρασνοντόν, όπως οι νέοι άνδρες και γυναίκες που κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου πολέμησαν κατά του ναζισμού, υπερασπίστηκαν το Ντονμπάς. Το θάρρος, η σταθερότητα, το μεγάλο σθένος και η θυσία τους μνημονεύονται ακόμη και σήμερα από όλη τη Ρωσία. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, να τους βοηθήσουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τους δώσουμε εκπαίδευση και επάγγελμα. Η οικογένεια κάθε συμμετέχοντα σε μια Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση πρέπει να βρίσκεται στη ζώνη συνεχούς προσοχής, να περιβάλλεται από φροντίδα και τιμή, οι ανάγκες της πρέπει να ικανοποιούνται άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές χρονοτριβές.

Προτείνω τη δημιουργία ενός ειδικού κρατικού ταμείου. Έργο του θα είναι η παροχή στοχευμένης προσωπικής βοήθειας στις οικογένειες πεσόντων μαχητών και βετεράνων της ΕΣΕ. Θα συντονίζει την παροχή κοινωνικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, θα επιλύει τα ζητήματα της ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης, θα βοηθά στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την επαγγελματική ανάπτυξη και την απόκτηση ενός νέου επαγγέλματος.

Ένα ξεχωριστό, σημαντικότατο έργο για το ίδρυμα είναι η οργάνωση της μακροχρόνιας φροντίδας στο σπίτι, της προσθετικής υψηλής τεχνολογίας για όλους όσοι την έχουν ανάγκη. Ζητώ από την κυβέρνηση, μαζί με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις περιφέρειες, να επιλύσουν όλα τα οργανωτικά ζητήματα το συντομότερο δυνατό. Το έργο του Κρατικού Ταμείου θα πρέπει να είναι ανοικτό και η διαδικασία παροχής βοήθειας θα πρέπει να είναι απλή, με βάση την αρχή “ένα γκισέ για όλες τις υπηρεσίες”, χωρίς περιττές τυπικότητες και γραφειοκρατία.

Σε κάθε οικογένεια, τονίζω, σε κάθε οικογένεια θανόντος, σε κάθε βετεράνο θα πρέπει να ανατεθεί ένας προσωπικός κοινωνικός λειτουργός, ένας συντονιστής, ο οποίος θα επιλύει τα ζητήματα που προκύπτουν μέσω προσωπικής επικοινωνίας, σε πραγματικό χρόνο. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι δομές του ταμείου θα αναπτυχθούν σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήδη από φέτος.

Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για την υποστήριξη των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, των βετεράνων μάχης και όσων εμπλέκονται σε τοπικές συγκρούσεις. Νομίζω ότι στο μέλλον το κρατικό ταμείο που ανέφερα θα μπορούσε να ασχοληθεί και με αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να επεξεργαστούμε αυτό το σχέδιο. Ζητώ από την κυβέρνηση να το κάνει αυτό. Θα ήθελα να τονίσω ότι η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου δεν απαλλάσσει άλλες δομές και επίπεδα διακυβέρνησης από την ευθύνη τους. Περιμένω από όλα τα ομοσπονδιακά τμήματα, τις περιφέρειες και τους δήμους να συνεχίσουν να δείχνουν απόλυτη προσοχή στους βετεράνους, τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους. Και από αυτή την άποψη θέλω να ευχαριστήσω τους επικεφαλής των οντοτήτων της ομοσπονδίας, τους δημάρχους και τους επικεφαλής των περιφερειών που συναντώνται τακτικά με τους ανθρώπους, ταξιδεύουν στη γραμμή επαφής και υποστηρίζουν τους συμπατριώτες τους.

Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το εξής. Σήμερα, τα στελέχη, οι επιστρατευμένοι και οι εθελοντές σηκώνουν όλοι μαζί τις κακουχίες του μετώπου. Πρόκειται για τις προμήθειες και τον εξοπλισμό, για τις χρηματικές αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές για τα τραύματα, για την ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, τα αιτήματα που δέχομαι εγώ και οι διοικητές, οι οποίοι εισηγούνται σχετικά και σε μένα, που δέχεται η στρατιωτική εισαγγελία, ο Συνήγορος του Πολίτη, δείχνουν ότι δεν όλα αυτά τα ζητήματα κάθε άλλο παρά έχουν επιλυθεί. Είναι απαραίτητο σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση να δοθεί λύση.

Επίσης, η υπηρεσία στην ΕΣΕ συνδέεται με κολοσσιαίες σωματικές και ψυχολογικές πιέσεις, με καθημερινό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί μια κανονική άδεια διάρκειας τουλάχιστον 14 ημερών για τους κινητοποιημένους, γενικά για όλους τους στρατιωτικούς, για όλους τους συμμετέχοντες στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών, τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες, εξαιρουμένου του χρόνου ταξιδιού. Έτσι ώστε κάθε μαχητής να έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται την οικογένειά του/της, να βρίσκεται κοντά στους συγγενείς και τους αγαπημένους του/της.

Ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων

Αξιότιμοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, υφίσταται το Σχέδιο Ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων 2021-2025, εγκεκριμένο με προεδρικό διάταγμα. Οι εργασίες για την υλοποίησή του βρίσκονται σε εξέλιξη. Γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές. Και θέλω να τονίσω ότι η πραγματική εμπειρία μάχης που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των Στρατηγικών Αμυντικών Δυνάμεων θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσει τη βάση για τα μελλοντικά μας βήματα για την ενίσχυση του στρατού και του ναυτικού, για την τρέχουσα και μελλοντική ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Περισσότερο από αυτό, είναι απολύτως ανεκτίμητη.

Απλά για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Επί του παρόντος, το επίπεδο εξοπλισμού των πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων της Ρωσίας με τα πιο σύγχρονα συστήματα είναι πάνω από 91%, για την ακρίβεια 91,3 %. Και τώρα, επαναλαμβάνω, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, πρέπει να επιτύχουμε το ίδιο υψηλό επίπεδο ποιότητας σε όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Οι αξιωματικοί και οι λοχίες, πάρα πολλοί από τους οποίους έχουν αποδειχθεί εγγράμματοι, σύγχρονοι και αποφασιστικοί διοικητές, θα προαχθούν κατά προτεραιότητα στους ανώτερους βαθμούς, θα σταλούν στα στρατιωτικά πανεπιστήμια και τις ακαδημίες και θα αποτελέσουν ισχυρή στελεχιακή εφεδρεία για τις ένοπλες δυνάμεις. Και, φυσικά, πρέπει να είναι περιζήτητοι στις πολιτικές υπηρεσίες, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Θέλω να επιστήσω την προσοχή των συναδέλφων μου σε αυτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα εκτιμά τις υπηρεσίες τους για την υπεράσπισή της.

Θα δουλέψουμε εντατικά για την ενσωμάτωση των πιο προηγμένων τεχνολογιών που θα αναβαθμίσουν το ποιοτικό δυναμικό του στρατού και του ναυτικού. Έχουμε τέτοιες τροποποιήσεις, οπλικά μοντέλα και τεχνολογίες. Σε κάθε τομέα. Πολλά από αυτά υπερτερούν σημαντικά των ξένων αναλόγων τους. Το καθήκον μας τώρα είναι να αυξήσουμε τη μαζική βιομηχανική παραγωγή τους. Και το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ρυθμός του αυξάνεται συνεχώς. Και χρησιμοποιούμε τη ρωσική επιστημονική και βιομηχανική βάση και εμπλέκουμε ενεργά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην κρατική αμυντική τάξη.

Σήμερα, στα εργοστάσιά μας, στα γραφεία σχεδιασμού και στις ερευνητικές ομάδες μας εργάζονται έμπειροι ειδικοί, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων (ταλαντούχων, εξειδικευμένων, που στοχεύουν στην εξέλιξη και είναι πιστοί στις παραδόσεις των Ρώσων οπλοποιών) να κάνουν τα πάντα για τη νίκη.

Θα ενισχύσουμε οπωσδήποτε τις εγγυήσεις για το εργατικό δυναμικό. Αυτό αφορά επίσης τους μισθούς και την κοινωνική ασφάλιση, προτείνω τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος προνομιακού ενοικίου για τους εργαζόμενους της αμυντικής βιομηχανίας. Η τιμή του ενοικίου γι’ αυτούς θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς, επειδή το κράτος θα αναλάβει σημαντικό μέρος της πληρωμής για τη στέγαση. Συζητήσαμε βεβαίως το θέμα αυτό με την κυβέρνηση, δίνω εντολή να επεξεργαστούμε όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος και να αρχίσουμε άμεσα την κατασκευή τέτοιων ενοικιαζομένων κατοικιών, ιδιαίτερα βέβαια στις πόλεις όπου βρίσκονται τα σημαντικά κέντρα της αμυντικής μας βιομηχανίας και έρευνας.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Όπως ήδη ανέφερα, η Δύση έχει αναπτύξει εναντίον μας όχι μόνο ένα στρατιωτικό ή επικοινωνιακό, αλλά και ένα οικονομικό μέτωπο. Αλλά δεν έχει πετύχει και δεν πρόκειται να πετύχει τίποτε πουθενά. Επιπλέον, οι εμπνευστές των κυρώσεων τιμωρούν οι ίδιοι τον εαυτό τους: προκάλεσαν αύξηση τιμών στις χώρες τους, απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο επιχειρήσεων και ενεργειακή κρίση, ενώ λένε στους πολίτες τους – το ακούμε – ότι για όλα φταίνε οι Ρώσοι.

Ποια μέσα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας σε αυτή την επίθεση με τις κυρώσεις; Προσπάθησαν να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με τις ρωσικές εταιρείες, να αποκόψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα κανάλια επικοινωνίας, προκειμένου να συμπιέσουν την οικονομία μας, να μας στερήσουν την πρόσβαση στις εξαγωγικές αγορές ώστε να πλήξουν τα έσοδά μας. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την κλοπή – δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πούμε – των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων, τις προσπάθειες να καταρρεύσει το ρούβλι και να προκληθεί καταστροφικός πληθωρισμός.

Θα επαναλάβω: οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι μόνο ένα μέσο για επίτευξη του σκοπού. Και ο στόχος, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι δυτικοί ηγέτες – παραθέτω επιλέξει – είναι να «εξαναγκάσουν τους πολίτες μας να υποφέρουν». «Να τους κάνουμε να υποφέρουν»  τέτοιοι ανθρωπιστές είναι. Θέλουν να εξαναγκάσουν το λαό να υποφέρει, αποσταθεροποιώντας έτσι την κοινωνία μας εκ των έσω.

Άντεξε και αντέχει η οικονομία της Ρωσίας

Αλλά οι υπολογισμοί τους δεν επαληθεύτηκαν – η ρωσική οικονομία και το σύστημα διακυβέρνησης αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερα από ό,τι πίστευαν στη Δύση. Χάρη στις κοινές προσπάθειες της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, της Τράπεζας της Ρωσίας, των περιφερειών-μελών της Ομοσπονδίας και, φυσικά, της επιχειρηματικής κοινότητας και των εργατικών συλλογικοτήτων, εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα της οικονομικής κατάστασης, προστατεύσαμε τους πολίτες, διαφυλάξαμε θέσεις εργασίας, αποτρέψαμε ελλείψεις στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των αγαθών πρώτης ανάγκης, στηρίξαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους επιχειρηματίες, που επένδυσαν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και, ως εκ τούτου, στην ανάπτυξη της χώρας.

Έτσι, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο δρομολογήσαμε δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ρουβλίων. Θέλω να επισημάνω: δεν πρόκειται για πολιτική με εκτύπωση χρήματος, όχι, όχι, όλα στη χώρα μας γίνονται στη σταθερή βάση της αγοράς.

Βάσει των αποτελεσμάτων του 2022 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε. Ο Μιχαήλ Βλαντίμιροβιτς [σ.τ.μ. Μισούστιν, ο πρωθυπουργός] μου τηλεφώνησε και είπε ότι θα ήθελε εγώ να το πω αυτό. Νομίζω ότι αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και ορθώς, στην ώρα τους, όπως πρέπει, όλα είναι σύμφωνα με το σχέδιο.

Είχαν προβλέψει, θυμάστε, πτώση της οικονομίας σε ποσοστό  20-25%, άλλος 10%. Μόλις πρόσφατα λέγαμε 2,9%, εγώ το έλεγα. Λίγο αργότερα, 2,5%. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2022 μειώθηκε κατά 2,1% – αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Ταυτόχρονα, σας υπενθυμίζω ότι ήδη από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όπως είπα, προέβλεπαν κυριολεκτική κατάρρευση της οικονομίας.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις ανασυγκρότησαν την εφοδιαστική τους αλυσίδα και ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με υπεύθυνους, προβλέψιμους εταίρους – και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, αυτή είναι η πλειονότητα στον κόσμο.

Πρέπει να σημειώσω ότι το μερίδιο του ρωσικού ρουβλίου στις διεθνείς συναλλαγές μας διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 και έφτασε το ένα τρίτο, ενώ μαζί με τα νομίσματα των φιλικών χωρών είναι ήδη πάνω από το μισό.

Θα συνεχίσουμε και στο εξής να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για τη δημιουργία ενός σταθερού, ασφαλούς συστήματος διεθνών διακανονισμών, ανεξάρτητου και από το δολάριο και από άλλα δυτικά αποθεματικά νομίσματα, τα οποία αναπόφευκτα θα χάσουν τον οικουμενικό τους χαρακτήρα, δεδομένης της πολιτικής των δυτικών ελίτ και των ηγετών τους. Μόνοι τους με τα ίδια τους τα χέρια κάνουν τα πάντα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που περικόπτουμε τις συναλλαγές σε δολάρια ή άλλα λεγόμενα παγκόσμια νομίσματα – οι ίδιοι τα κάνουν όλα με τα δικά τους χέρια.

Ξέρετε, υπάρχει αυτή η καθιερωμένη έκφραση: κανόνια αντί για βούτυρο. Η άμυνα της χώρας είναι, φυσικά, η πιο σημαντική προτεραιότητα, αλλά αντιμετωπίζοντας τις στρατηγικές προκλήσεις στον τομέα αυτό, δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ίδια μας την οικονομία. Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να κατοχυρώσουμε και την ασφάλεια και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη της χώρας. Ακριβώς με αυτή τη λογική ενεργούμε και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε περαιτέρω.

Για παράδειγμα, πέρυσι, πολλοί βασικοί, θα ήθελα να το τονίσω, ειδικά μη στρατιωτικοί τομείς της εθνικής οικονομίας όχι μόνο δεν μείωσαν, αλλά αύξησαν σημαντικά την παραγωγή τους. Ο όγκος κατασκευής νέων κατοικιών ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά στην αγροτική μας παραγωγή, παρουσίασε διψήφια αύξηση πέρυσι. Σας ευχαριστώ πολύ, υποκλινόμαστε βαθιά στους παραγωγούς της αγροτικής οικονομίας. Οι Ρώσοι αγρότες συγκέντρωσαν μια σοδειά ρεκόρ: πάνω από 150 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εκ των οποίων πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους σιταριού. Μέχρι το τέλος του γεωργικού έτους, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, θα είμαστε σε θέση να ανεβάσουμε τον συνολικό όγκο εξαγωγών σιτηρών στα 55-60 εκατομμύρια τόνους.

Πριν από 10-15 χρόνια αυτό έμοιαζε απλώς σαν παραμύθι, ένα απολύτως ανέφικτο σχέδιο. Αν θυμάστε – και σίγουρα κάποιοι εδώ θυμούνται, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γεωργίας είναι εδώ – πριν από λίγο καιρό είχαμε συγκομιδή 60 εκατομμύρια συνολικά, για κάθε χρόνο, και τώρα θα έχουμε μόνο δυνατότητα εξαγωγής 55-60 εκατομμύρια. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε κάθε δυνατότητα για ένα παρόμοιο άλμα και σε άλλες κατευθύνσεις.

Δεν επιτρέψαμε ύφεση στην αγορά εργασίας, αντιθέτως πετύχαμε μείωση της ανεργίας στο σημερινό περιβάλλον. Σήμερα – σε συνθήκες τόσο μεγάλων δυσκολιών από όλες τις πλευρές – η αγορά εργασίας μας είναι πιο άνετη από ό,τι ήταν πριν. Θυμηθείτε, πριν από την πανδημία, το ποσοστό ανεργίας μας ήταν 4,7%, ενώ τώρα είναι 3,7%, νομίζω. Μιχαήλ Βλαντίμιροβιτς [σ.τ.μ. απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μισούστιν] πόσο είναι, 3,7; 3,7, πρόκειται για ιστορικό χαμηλό.

Λέω και πάλι, η οικονομία της Ρωσίας ξεπέρασε τους κινδύνους, που προέκυψαν – τους ξεπέρασε. Ναι, πολλοί από αυτούς τους κινδύνους ήταν αδύνατο να υπολογιστούν εκ των προτέρων, χρειάστηκε να ανταποκριθούμε κυριολεκτικά εν κινήσει, καθώς προέκυπταν τα προβλήματα. Τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι αποφάσεις λαμβάνονταν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Σημειώνω ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έπαιξαν τεράστιο ρόλο εδώ, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αποφύγαμε την υπερβολική διοικητική ρύθμιση, τη στρέβλωση της οικονομίας υπέρ του κράτους.

Τι άλλο είναι σημαντικό; Πέρυσι, οικονομική ύφεση καταγράφηκε μόνο το δεύτερο τρίμηνο, ήδη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε ανάπτυξη, άνοδος. Στην πραγματικότητα έχουμε εισέλθει σε έναν νέο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μοντέλο και η δομή του αποκτούν ποιοτικά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Νέες και πολλά υποσχόμενες παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της APAC [περιοχή Ασίας-Ειρηνικού], η δική μας εγχώρια αγορά, η επιστημονική, τεχνολογική και ανθρώπινη βάση πόρων έρχονται στο προσκήνιο: όχι η εξαγωγή πρώτων υλών στο εξωτερικό, αλλά η παραγωγή αγαθών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτό μας επιτρέπει να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό της Ρωσίας σε όλες τις σφαίρες και τους τομείς δραστηριότητας.

Μια σεβαστή αύξηση της εγχώριας ζήτησης προβλέπεται ήδη από φέτος. Είμαι βέβαιος ότι οι εταιρείες μας θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να αυξήσουν την παραγωγή, να παράγουν τα πιο περιζήτητα προϊόντα και να καταλάβουν τις θέσεις που έμειναν κενές ή απελευθερώνονται μετά την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών.

Σήμερα βλέπουμε την πλήρη εικόνα, κατανοούμε τα διαρθρωτικά προβλήματα, που είναι απαραίτητο να επιλύσουμε στην εφοδιαστική αλυσίδα, την τεχνολογία, τη χρηματοδότηση και το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε μιλήσει πολύ και διαρκώς τα τελευταία χρόνια για την ανάγκη αλλαγής της δομής της οικονομίας μας και τώρα αυτές οι αλλαγές αποτελούν ζωτική ανάγκη, και αυτό το γεγονός αλλάζει τα δεδομένα, και σε αυτή την περίπτωση προς το καλύτερο. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά και μάλιστα με μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη ανάπτυξη, που αψηφά κάθε εξωτερική πίεση και απειλή, με αξιόπιστη εγγύηση της ασφάλειας και των συμφερόντων του κράτους.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή και ιδιαιτέρως να το τονίσω αυτό: ότι το ζητούμενο της δουλειάς μας δεν είναι να προσαρμοστούμε στις σημερινές συνθήκες. Ο στρατηγικός στόχος είναι να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε νέα ύψη. Τα πάντα αλλάζουν τώρα και αλλάζουν πολύ, πολύ γρήγορα. Είναι μια εποχή όχι μόνο προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών – σήμερα είναι πραγματικά έτσι, και η μελλοντική μας ζωή εξαρτάται από το πώς θα τις αξιοποιήσουμε. Πρέπει να εξαλείψουμε – θέλω να το υπογραμμίσω αυτό – όλες τις υπηρεσιακές αντιθέσεις, τις τυπικότητες, τις μνησικακίες, τις παρεξηγήσεις και άλλες ανοησίες. Όλα γίνονται για το σκοπό, όλα για το αποτέλεσμα – σε αυτό πρέπει να στοχεύουν τα πάντα.

Η επιτυχής έναρξη ρωσικών εταιρειών και μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων είναι ήδη μια νίκη. Τα εγκαίνια σύγχρονων εργοστασίων και χιλιομέτρων νέων δρόμων – και αυτό είναι νίκη. Ένα νέο σχολείο ή νηπιαγωγείο είναι μια νίκη. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις και η τεχνολογία – αυτό, φυσικά, είναι επίσης μια νίκη. Η συμβολή του καθενός στη συνολική επιτυχία, αυτό είναι το σημαντικό.

Σε ποιες κατευθύνσεις χρειάζεται να εστιάσουμε την συνεργατική εργασία του κράτους, των περιφερειών και των εγχώριων επιχειρήσεων;

Πρώτον. Θα διευρύνουμε τις πολλά υποσχόμενες εξωτερικές οικονομικές σχέσεις και θα διαμορφώσουμε νέους διαδρόμους μεταφορών. Έχουμε ήδη αποφασίσει να επεκτείνουμε τον αυτοκινητόδρομο υψηλών ταχυτήτων Μόσχας-Καζάν έως το Αικατερινμπούργκ, το Τσελιάμπινσκ και το Τιουμέν και προοπτικώς έως το Ιρκούτσκ και το Βλαδιβοστόκ με έξοδο στο Καζακστάν, τη Μογγολία και την Κίνα, γεγονός που θα διευρύνει σημαντικά τις οικονομικές μας σχέσεις με τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Θα αναπτύξουμε τα λιμάνια της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον διεθνή διάδρομο Βορρά-Νότου και ήδη δίνουμε όσοι ασχολούνται με αυτόν σε καθημερινή βάση. Ήδη φέτος, πλοία με βύθισμα τουλάχιστον 4,5 μέτρων θα μπορούν να διέρχονται από το κανάλι Βόλγα-Κασπίας. Αυτό θα ανοίξει νέους δρόμους για επιχειρηματική συνεργασία με την Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν, τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτόν τον διάδρομο.

Τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν τον επιταχυνόμενο εκσυγχρονισμό της ανατολικής κατεύθυνσης των σιδηροδρόμων, του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου και του Σιδηροδρόμου Μπαϊκάλης-Αμούρ, καθώς και την αύξηση της χωρητικότητας της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού. Πρόκειται όχι μόνο για πρόσθετες εμπορευματικές ροές, αλλά και για τη βάση επίτευξης των εθνικής σημασίας στόχων για την ανάπτυξη της Σιβηρίας, της Αρκτικής και της Άπω Ανατολής.

Οι περιφερειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των συγκοινωνιών, των τηλεπικοινωνιών και των οδικών δικτύων, θα λάβουν σημαντική ώθηση. Από το επόμενο κιόλας έτος, το 2024, όχι λιγότερο από το 85% των δρόμων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ρωσίας και πάνω από το ήμισυ των περιφερειακών και διαδημοτικών δρόμων θα βρίσκονται στην προβλεπόμενη ποιοτικά κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε.

Θα συνεχίσουμε επίσης και το πρόγραμμα δωρεάν παροχής συνδέσεων φυσικού αερίου. Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκτασή του σε κοινωνικές εγκαταστάσεις: παιδικούς σταθμούς και σχολεία, πολυκλινικές και νοσοκομεία, ιατρικές και μαιευτικές μονάδες. Και για τους πολίτες αυτό το πρόγραμμα θα λειτουργεί πλέον σε μόνιμη βάση: θα μπορούν πάντα να υποβάλλουν αίτηση για σύνδεση με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.

Από φέτος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την κατασκευή και επισκευή των συστημάτων στέγασης και κοινής ωφέλειας. Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπεται να επενδυθούν τουλάχιστον 4,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια στον τομέα αυτό. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους πολίτες, πόσο παραμελημένος είναι αυτός ο τομέας – πρέπει να εργαστούμε και θα το κάνουμε. Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να ξεκινήσει δυναμικά, γι’ αυτό ζητώ από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη σταθερή χρηματοδότησή του.

Δεύτερον. Πρέπει να επεκτείνουμε σημαντικά τις τεχνολογικές δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας και να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της ισχύος της εγχώριας βιομηχανίας.

Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα βιομηχανικών υποθηκών και από τώρα και στο εξής, τα ευνοϊκά δάνεια θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο για την αγορά παραγωγικών εγκαταστάσεων, αλλά και για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό τους. Το ποσό αυτών των δανείων έχει συζητηθεί πολλές φορές και θέλαμε να το αυξήσουμε – ως πρώτο βήμα, είναι ένα πολύ καλό ποσό: έως τα 500 εκατομμύρια ρούβλια [σ.τ.μ. 6,25 εκ. ευρώ]. Χορηγείται με επιτόκιο τρία ή πέντε τοις εκατό για έως και επτά έτη. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Από φέτος, τέθηκε επίσης σε εφαρμογή ένα νέο καθεστώς για τα βιομηχανικά clusters, το οποίο μείωσε το φορολογικό και διοικητικό βάρος στις εγχώριες εταιρείες, ενώ η ζήτηση για τα καινοτόμα προϊόντα τους, που μόλις εισέρχονται στην αγορά, υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμες παραγγελίες και επιδοτήσεις από την κυβέρνηση.

Εκτιμάται ότι, έως το 2030, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εξασφαλίσουν την υλοποίηση έργων με μεγάλη ζήτηση αξίας άνω των δέκα τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, με αναμενόμενες επενδύσεις ύψους περίπου δύο τρισεκατομμυρίων ρουβλίων ήδη από φέτος. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτά δεν είναι απλώς προβλέψεις, αλλά σαφώς καθορισμένα σημεία αναφοράς.

Γι’ αυτό ζητώ από την κυβέρνηση να επιταχύνει στο μέγιστο την έναρξη αυτών των έργων, να «βάλει πλάτη» στην επιχειρηματική κοινότητα και να προσφέρει συστημικά μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών κινήτρων. Γνωρίζω πώς η οικονομική πτέρυγα της κυβέρνησης δεν αγαπά να χορηγεί παροχές και εν μέρει συμμερίζομαι αυτή τη θέση: το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι ενιαίο, χωρίς κόγχες, απαλλαγές – αλλά στην περίπτωση αυτή απαιτείται μια δημιουργική προσέγγιση.

Έτσι, από φέτος, οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να μειώσουν τις πληρωμές φόρου επί των κερδών τους, εάν αγοράζουν προηγμένες εγχώριες λύσεις πληροφορικής και προϊόντα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, οι δαπάνες αυτές λαμβάνονται υπόψη με υψηλότερο συντελεστή, μιάμιση φορά της πραγματικής δαπάνης. Με άλλα λόγια, για κάθε ρούβλι που επενδύει η εταιρεία στην αγορά τέτοιων προϊόντων, όπως μόλις ανέφερα, υπάρχει έκπτωση φόρου ενάμισι ρούβλι.

Προτείνω την επέκταση αυτού του είδους φοροαπαλλαγής στην αγορά ρωσικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας εν γένει. Ζητώ από την κυβέρνηση να υποβάλει προτάσεις για τον κατάλογο του εν λόγω εξοπλισμού ανά κλάδο, όπου χρησιμοποιείται και για τη διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής. Πρόκειται για μια καλή λύση, που θα αναζωογονήσει την οικονομία.

Τρίτον. Το πιο σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι οι νέες πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων, μιλάμε και γι’ αυτό πολύ.

Χάρη στο ισχυρό ισοζύγιο πληρωμών, η Ρωσία δεν χρειάζεται να δανείζεται στο εξωτερικό, να κάνει υποκλίσεις, να εκλιπαρεί για χρήματα και στη συνέχεια να συζητά επί μακρόν για το πόσα και με ποιους όρους θα αποπληρώσει. Οι εγχώριες τράπεζες λειτουργούν σταθερά και βιώσιμα, διαθέτουν αξιόπιστο περιθώριο ασφαλείας.

Το 2022, ο όγκος των τραπεζικών δανείων προς τον επιχειρηματικό τομέα αυξήθηκε, βλέπετε, αυξήθηκε. Υπήρχαν πολλοί φόβοι γι’ αυτό, αλλά η αύξηση καταγράφηκε και ήταν μάλιστα κατά 14%, δηλαδή περισσότερο από ό,τι το 2021, όταν δεν υπήρχε καμία στρατιωτική επιχείρηση. Το 2021 ήταν 11,7% η αύξηση και τώρα είναι 14%. Το χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων έχει επίσης αυξηθεί κατά 20,4%. Η ανάπτυξη λοιπόν εξελίσσεται.

Ο τραπεζικός τομέας στο σύνολό του σημείωσε κέρδη βάσει των αποτελεσμάτων της περασμένης χρονιάς. Ναι, δεν ήταν τόσο μεγάλα όσο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ήταν αξιοπρεπή: κέρδος 203 δισ. ρούβλια. Αυτό αποτελεί επίσης δείκτη της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός στη Ρωσία θα πλησιάσει το επίπεδο-στόχο του 4% ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Να σας θυμίσω ότι σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός είναι 12, 17 ή και 20 τοις εκατό, ενώ στη χώρα μας είναι τέσσερα, ας πούμε πέντε τοις εκατό, η Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών το ξεκαθαρίζουν μεταξύ τους, πάντως θα είναι κοντά στο στόχο. Δεδομένης της θετικής δυναμικής αυτής και άλλων μακροοικονομικών παραμέτρων, διαμορφώνονται οι αντικειμενικές συνθήκες για τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού στην οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι η πίστωση για τον πραγματικό τομέα θα πρέπει να γίνει πιο προσιτή.

Οι μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις των πολιτών αποτελούν σημαντική πηγή επενδυτικών πόρων παντού στον κόσμο και πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη ροή τους στον επενδυτικό τομέα. Ζητώ από την κυβέρνηση να επισπεύσει την εισαγωγή στην Κρατική Δούμα σχεδίων νόμων για την έναρξη ενός αντίστοιχου κρατικού προγράμματος ήδη από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν πρόσθετες συνθήκες για τους πολίτες να επενδύουν χρήματα και να κερδίζουν στο σπίτι τους, εντός της χώρας. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να παρασχεθεί εγγύηση της προστασίας των επενδύσεων των πολιτών σε εθελοντικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις. Θα πρέπει να υπάρξει εδώ ίδιος μηχανισμός, όπως στο σύστημα ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων. Σας θυμίζω ότι τέτοιες καταθέσεις μέχρι ένα εκατομμύριο και 400 χιλιάδες ρούβλια ασφαλίζονται από το κράτος και η επιστροφή τους είναι εγγυημένη. Προτείνω να διπλασιαστεί το ποσό για τις εθελοντικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις – μέχρι δύο εκατομμύρια 800 χιλιάδες ρούβλια. Πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τις επενδύσεις των πολιτών σε άλλα μακροπρόθεσμα επενδυτικά μέσα, μεταξύ άλλων και από πιθανή πτώχευση των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών.

Χρειάζονται ξεχωριστές λύσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Για αυτές, θα προβλεφθεί στήριξη για την εισαγωγή των μετοχών τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών κινήτρων τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τους αγοραστές τέτοιων μετοχών.

Σημαντικότατο στοιχείο της οικονομικής κυριαρχίας είναι η ελευθερία της επιχειρηματικότητας. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: ειδικά η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, εν μέσω εξωτερικών προσπαθειών για ανάσχεση της Ρωσίας, απέδειξε ότι γνωρίζει πώς να προσαρμόζεται στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να εξασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην ωφέλεια της χώρας πρέπει να υποστηρίζεται.

Από την άποψη αυτή, θεωρώ ότι είναι σωστό να επανεξετάσουμε το θέμα της αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων του ποινικού δικαίου όσον αφορά το λεγόμενο οικονομικό corpus delicti. Φυσικά, το κράτος πρέπει να ελέγχει τι συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανοχή στα πάντα σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν χρειάζεται από την άλλη να υπερβάλλουμε. Είναι απαραίτητο να κινηθούμε πιο ενεργά προς την κατεύθυνση της αποποινικοποίησης που ανέφερα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, μαζί με το κοινοβούλιο, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τις επιχειρηματικές ενώσεις, θα πραγματοποιήσουν αυτό το έργο με συνέπεια και σχολαστικότητα.

Παράλληλα, ζητώ από την κυβέρνηση, σε στενή επαφή με το κοινοβούλιο, να προτείνει πρόσθετα μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλαγής της οικονομίας από τις υπεράκτιες ζώνες. Οι επιχειρήσεις, κυρίως σε βασικούς τομείς και βιομηχανίες, πρέπει να λειτουργούν υπό ρωσική δικαιοδοσία – αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή.

Και εν προκειμένω, αγαπητοί συνάδελφοι, μια μικρή φιλοσοφική παρέκβαση. Τι θα ήθελα να αναφέρω ιδιαιτέρως;

Θυμόμαστε ποια προβλήματα και ανισορροπίες αντιμετώπισε η ύστερη σοβιετική οικονομία. Γι’ αυτό μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, του σχεδιασμένου συστήματός της, στις συνθήκες τους χάους της δεκαετίας του 1990, η χώρα άρχισε να δημιουργεί μια οικονομία που βασίζεται στις σχέσεις της αγοράς, την ατομική ιδιοκτησία – σε γενικές γραμμές ορθώς. Σε μεγάλο βαθμό, οι δυτικές χώρες λειτούργησαν ως παράδειγμα εδώ – όπως γνωρίζετε, είχαμε εδώ δεκάδες συμβούλους – και έμοιαζε αρκετό να αντιγράψουμε απλώς τα μοντέλα τους. Διαφωνούσαν βέβαια ακόμη μεταξύ τους, θυμάμαι: οι Ευρωπαίοι διαφωνούσαν με τους Αμερικανούς σχετικά με το πώς να αναπτύξουν τη ρωσική οικονομία.

Και τι συνέβη ως αποτέλεσμα; Η εθνική μας οικονομία προσανατολίστηκε σε μεγάλο βαθμό ειδικά προς τη Δύση και μάλιστα πρωτίστως ως πηγή πρώτων υλών. Υπήρχαν διαφορετικές αποχρώσεις, φυσικά, αλλά σε γενικές γραμμές, ως πηγή πρώτων υλών. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι επίσης σαφείς: οι νέες, αναδυόμενες ρωσικές επιχειρήσεις ήταν, φυσικά, όπως όλες οι επιχειρήσεις σε όλες τις άλλες χώρες, επικεντρωμένες κυρίως στην επίτευξη κερδών, και μάλιστα γρήγορων και εύκολων. Και τι θα μπορούσε να τα φέρει; Αυτή ακριβώς η πώληση πόρων: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα, ξυλεία.

Λίγοι άνθρωποι το σκέφτηκαν, ή ίσως δεν υπήρχε και η δυνατότητα να επενδύσουν μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό και άλλοι, πιο σύνθετοι τομείς της οικονομίας ελάχιστα αναπτύσσονταν. Και για να σπάσει αυτή η αρνητική τάση – όλοι το έβλεπαν πολύ καλά, σε όλες τις κυβερνήσεις – χρειαστήκαμε χρόνια, προσαρμογή του φορολογικού συστήματος και μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.

Εδώ πετύχαμε πραγματική, ορατή αλλαγή. Ναι, υπάρχει αποτέλεσμα, αλλά και πάλι επαναλαμβάνω, πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην οποία αναπτύχθηκε η επιχειρηματικότητά μας, ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις μας. Η τεχνολογία βρισκόταν στη Δύση, οι φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης και οι προσοδοφόρες αγορές λιανικής βρίσκονταν στη Δύση, και φυσικά, το κεφάλαιο άρχισε να ρέει επίσης προς τα εκεί. Δυστυχώς, αντί να στρέφεται στη διεύρυνση της παραγωγής, στην αγορά εξοπλισμού και τεχνολογίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εδώ στη Ρωσία, ξοδεύονταν σε ξένα αγροκτήματα, θαλαμηγούς και πολυτελή ακίνητα.

Ναι, στη συνέχεια άρχισαν να επενδύουν, φυσικά, και στην ανάπτυξη, αλλά σε πρώτη φάση, όλα πήγαν εκεί σε μεγάλο βαθμό για αυτούς τους σκοπούς – προς κατανάλωση. Και όπου είναι ο πλούτος, φυσικά, εκεί είναι και τα παιδιά, η εκπαίδευσή τους, η ζωή τους, το μέλλον τους. Και ήταν πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο για το κράτος να παρακολουθήσει και να αποτρέψει αυτή την ανάπτυξη, ζούσαμε με το υπόδειγμα της ελεύθερης αγοράς.

Τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν πειστικά: η εικόνα της Δύσης ως ασφαλούς λιμανιού και καταφυγίου για το κεφάλαιο αποδείχθηκε φαντασία, πλαστή λύση. Και όσοι δεν το συνειδητοποίησαν εγκαίρως, όσοι έβλεπαν τη Ρωσία μόνο ως πηγή εισοδήματος και σχεδίαζαν να ζήσουν κυρίως στο εξωτερικό, έχασαν πολλά: απλά τους λήστεψαν εκεί, και τους πήραν ακόμη και τα νόμιμα κερδισμένα χρήματά τους.

Κάποτε, ως αστείο – πολλοί από εσάς μπορεί να το θυμάστε – απευθυνόμενος σε Ρώσους επιχειρηματίες, είπα: θα κουραστείτε να καταπίνετε σκόνη, να τρέχετε στα δικαστήρια και στα γραφεία των δυτικών αξιωματούχων για να σώσετε τα χρήματά σας. Και έτσι ακριβώς έγινε.

Ξέρετε, θα ήθελα να προσθέσω ένα πολύ σημαντικό – απλό, αλλά πολύ σημαντικό – πράγμα: κανένας από τους απλούς πολίτες της χώρας, πιστέψτε με, δεν λυπήθηκε αυτούς που έχασαν τα κεφάλαιά τους στις ξένες τράπεζες, δεν λυπήθηκε αυτούς, που έχασαν τις θαλαμηγούς τους, τα παλάτια τους στο εξωτερικό, και ούτω καθεξής, ενώ στις συζητήσεις στις κουζίνες των σπιτιών τους οι άνθρωποι σίγουρα θυμήθηκαν και τις ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990, όταν επιχειρήσεις που χτίστηκαν από ολόκληρη τη χώρα πουλήθηκαν σχεδόν για το τίποτα, και την επιδειξιομανή, προκλητική πολυτέλεια των λεγόμενων νέων ελίτ.

Τι άλλο είναι καταρχήν κρίσιμο; Όλα αυτά τα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Δύση δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειές της να πυρπολήσει τα μετασοβιετικά κράτη και, κυρίως, να αποτελειώσει οριστικά τη Ρωσία ως το μεγαλύτερο επιζών τμήμα του ιστορικού μας κρατικού χώρου. Ενθάρρυναν και έστρεψαν εναντίον μας διεθνείς τρομοκράτες, προκάλεσαν περιφερειακές συγκρούσεις στην περίμετρο των συνόρων μας, αγνόησαν τα συμφέροντά μας και χρησιμοποίησαν μέσα οικονομικής ανάσχεσης και πίεσης.

Όμως οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις – για τις οποίες τα λέω όλα αυτά – είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία στρατηγικών επιχειρήσεων, για τις εργατικές συλλογικότητες πολλών χιλιάδων και καθορίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σε πολλές περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι όταν οι διευθυντές και οι ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων τελούν υπό εξάρτηση από κυβερνήσεις που ακολουθούν μη φιλικές πολιτικές προς τη Ρωσία, αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή για εμάς, κίνδυνο – κίνδυνο για τη χώρα μας. Αυτού του είδους η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Ναι, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει: κάποιος θα θελήσει να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του σε μια δεσμευμένη έπαυλη με μπλοκαρισμένους λογαριασμούς, κάποιος θα προσπαθήσει να βρει μια θέση, ως φαίνεται, σε μια ελκυστική δυτική πρωτεύουσα ή ένα θέρετρο, σε κάποιο άλλο ζεστό μέρος στο εξωτερικό – αυτό είναι το δικαίωμα κάθε ατόμου, δεν το καταπατούμε καν. Αλλά είναι καιρός να καταλάβουμε ότι για τη Δύση, οι άνθρωποι αυτοί ήταν και θα παραμείνουν δευτεροκλασάτοι παρείσακτοι με τους οποίους μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα, και τα χρήματα, και οι διασυνδέσεις και οι αγορασμένοι τίτλοι κόμηδων, επίτιμων και δημάρχων δεν θα βοηθήσουν καθόλου. Πρέπει να καταλάβουν ότι εκεί είναι δεύτερης κατηγορίας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη επιλογή: να είναι με την Πατρίδα τους, να δουλέψουν για τους συμπατριώτες τους, όχι μόνο για να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις, αλλά και για να αλλάξουν τη ζωή γύρω τους – στις πόλεις, στα χωριά, στη χώρα τους. Και έχουμε πολλούς τέτοιους επιχειρηματίες, τέτοιους πραγματικούς μαχητές στις επιχειρήσεις – είναι αυτοί που θα οδηγήσουν το μέλλον της επιχειρηματικότητας της πατρίδας μας. Όλοι πρέπει να καταλάβουν: τόσο οι πηγές της ευημερίας, όσο και το μέλλον πρέπει να βρίσκονται εδώ, στην πατρική γη, στη Ρωσία.

Και τότε θα δημιουργήσουμε πραγματικά μια εύρωστη, αυτάρκη οικονομία που δεν θα αποκλείεται από τον κόσμο, αλλά θα χρησιμοποιεί όλα τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Το ρωσικό κεφάλαιο, τα χρήματα που παράγονται εδώ, πρέπει να δουλεύουν για τη χώρα, για την εθνική της ανάπτυξη. Σήμερα έχουμε μεγάλες προοπτικές στην ανάπτυξη των υποδομών, της μεταποίησης, του εγχώριου τουρισμού και πολλών άλλων τομέων.

Θα ήθελα να με ακούσουν όσοι αντιμετώπισαν τις συνήθειες των λύκων της Δύσης: είναι παράλογο και, κυρίως, ανώφελο να προσπαθούν να τρέχουν με απλωμένα χέρια, να ταπεινώνονται, ζητώντας τα χρήματά τους, ειδικά τώρα που γνωρίζετε καλά με ποιους έχετε να κάνεις. Τώρα, δεν έχει νόημα να προσκολληθείτε στο παρελθόν, προσπαθώντας κάτι να επιστρέψετε μέσω δικαστηρίων. Πρέπει να ξαναχτίσετε τη ζωή σας και τη δουλειά σας, πολύ περισσότερο, που είστε δυνατοί άνθρωποι – αναφέρομαι στους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητάς μας, πολλούς από αυτούς τους γνωρίζω προσωπικά και εδώ και πολλά χρόνια – που έχετε περάσει από το δύσκολο σχολείο της ζωής.

Ξεκινήστε νέα έργα, κερδίστε χρήματα, επενδύστε στη Ρωσία, επενδύστε σε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, βοηθήστε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, την επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο θα πολλαπλασιάσετε το κεφάλαιό σας και θα κερδίσετε την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων για μια ολόκληρη μελλοντική γενιά και το κράτος και η κοινωνία θα σας στηρίξουν αναμφίβολα.

Ας θεωρήσουμε ότι αυτή ήταν καθοδήγηση για τους επιχειρηματίες μας, για το πώς να εργαστούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η Ρωσία είναι μια ανοιχτή χώρα»

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Η Ρωσία είναι μια ανοιχτή χώρα και την ίδια στιγμή ένας πολιτισμός με τα δικά του χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση αποκλειστικότητας και ανωτερότητας σε αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά αυτός ο πολιτισμός είναι δικός μας – αυτό είναι το κυριότερο. Μας τον κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και πρέπει να τον διατηρήσουμε για τους απογόνους μας και να τον μεταδώσουμε παραπέρα.

Θα αναπτύξουμε τη συνεργασία με φίλους, με όλους όσοι είναι έτοιμοι για κοινή εργασία, θα υιοθετήσουμε το καλύτερο, αλλά πάνω απ’ όλα θα βασιστούμε στις δικές μας δυνατότητες, στη δημιουργική ενέργεια της ρωσικής κοινωνίας, στις δικές μας παραδόσεις και αξίες.

Και εδώ θα ήθελα να μιλήσω για τον χαρακτήρα του λαού μας: πάντα διακρινόταν για τη γενναιοδωρία, την ανοιχτή καρδιά, το έλεος και τη συμπόνια, και η Ρωσία, ως χώρα, αντανακλά πλήρως αυτά τα χαρακτηριστικά με την ύπαρξή της. Ξέρουμε πώς να είμαστε φίλοι, να κρατάμε το λόγο μας, κανέναν δεν θα απογοητεύσουμε και πάντα θα συμπαρασταθούμε στη δύσκολη στιγμή, χωρίς δισταγμό θα προστρέξουμε σε βοήθεια όσων υπέστησαν συμφορά.

Όλοι θυμούνται πως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήμασταν ουσιαστικά οι πρώτοι, που παρείχαμε υποστήριξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών της Ιταλίας, σε άλλα κράτη, κατά τις πιο δύσκολες εβδομάδες της έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως προσήλθαμε προς βοήθεια στην περίπτωση του σεισμού στη Συρία, στην Τουρκία.

Ο λαός της Ρωσίας είναι ακριβώς το θεμέλιο της κυριαρχίας της χώρας, η πηγή της εξουσίας. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών μας είναι απαραβίαστα, είναι εγγυημένα από το Σύνταγμα και παρά τις εξωτερικές προκλήσεις και απειλές, δεν θα υποχωρήσουμε από αυτά.

Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να τονίσω ότι οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και οι προεδρικές εκλογές το 2024 θα διεξαχθούν με αυστηρή τήρηση του νόμου και σύμφωνα με όλες τις δημοκρατικές, συνταγματικές διαδικασίες.

Οι εκλογές σημαίνουν πάντα διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, οι κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις είναι συνασπισμένες και ενωμένες ως προς το κύριο, και το κύριο, το θεμελιώδες για όλους μας είναι η ασφάλεια και η ευημερία του λαού μας, η κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την υπεύθυνη, σταθερή στάση και να σας θυμίσω τα λόγια ενός πατριώτη πολιτικού άνδρα, του Πιότρ Αρκάντιεβιτς Στολίπιν [σ.τ.μ. πρωθυπουργού της αυτοκρατορικής Ρωσίας 1906-1911], τα οποία ειπώθηκαν στην Κρατική Δούμα πριν από εκατό και πλέον χρόνια, αλλά ταιριάζουν πλήρως στην εποχή μας. Είχε πει: «Στην υπόθεση της υπεράσπισης της Ρωσίας πρέπει όλοι να ενώσουμε, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας για να υποστηρίξουμε ένα ιστορικό υπέρτατο δικαίωμα – το δικαίωμα της Ρωσίας να είναι ισχυρή».

Μεταξύ των εθελοντών, που βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, υπάρχουν και βουλευτές της Κρατικής Δούμας και των περιφερειακών κοινοβουλίων, εκπρόσωποι των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας διαφόρων επιπέδων, δήμων, πόλεων, περιφερειών και αγροτικών οικισμών. Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι κορυφαίες κοινωνικές οργανώσεις συμμετέχουν στη συλλογή ανθρωπιστικών φορτίων, βοηθούν το μέτωπο.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ για αυτή την πατριωτική στάση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, το επίπεδο δημόσιας εξουσίας, που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, παίζει τεράστιο ρόλο στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων. Από το έργο της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη στο κράτος στο σύνολό του, η κοινωνική ευημερία των πολιτών και η εμπιστοσύνη τους στην επιτυχή ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

Ζητώ από την προεδρική διοίκηση, από κοινού με την κυβέρνηση, να καταθέσουν προτάσεις για τη δημιουργία εργαλείων άμεσης στήριξης των καλύτερων ομάδων και πρακτικών διοίκησης σε μεγάλους, μεσαίους και μικρούς Δήμους.

Ελεύθερη ανάπτυξη της κοινωνίας σημαίνει ετοιμότητα να αναλάβουμε την ευθύνη για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας, για τη χώρα μας. Αυτές οι ιδιότητες καλλιεργούνται από την παιδική ηλικία, στην οικογένεια. Φυσικά, το εκπαιδευτικό σύστημα και ο εθνικός πολιτισμός είναι εξαιρετικά σημαντικά για την εδραίωση των κοινών αξιών και της εθνικής μας ταυτότητας.

Χρησιμοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Προεδρικών Χορηγιών, του Ταμείου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών, του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαδικτύου, άλλα εργαλεία, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει όλες τις μορφές δημιουργικής αναζήτησης, σύγχρονη και παραδοσιακή τέχνη, ρεαλισμό και πρωτοπορία, κλασική και καινοτομία. Το θέμα δεν είναι το είδος ή οι τάσεις. Ο πολιτισμός έχει ως αποστολή να υπηρετεί το καλό, την ομορφιά, την αρμονία, να προβληματίζεται για τα συχνά πολύ περίπλοκα και αμφιλεγόμενα ερωτήματα της ζωής, και κυρίως, να μην καταστρέφει την κοινωνία, αλλά να αφυπνίζει τις καλύτερες ανθρώπινες ιδιότητες.

Η ανάπτυξη της πολιτιστικής σφαίρας θα είναι μία από τις προτεραιότητες της αναβίωσης της ειρηνικής ζωής στο Ντονμπάς και τη Νοβορωσία. Εδώ θα απαιτηθεί να αποκατασταθούν, να επισκευαστούν και να εξοπλιστούν εκατοντάδες πολιτιστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των μουσειακών συλλογών και κτιρίων, γεγονός, που δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αισθανθούν τη διασύνδεση του παρελθόντος και του παρόντος, να το συνδέσουν με το μέλλον, να αισθανθούν ότι ανήκουν σε ένα ενιαίο πολιτιστικό, ιστορικό, εκπαιδευτικό χώρο της προαιώνιας, μεγάλης Ρωσίας.

Με τη συμμετοχή παιδαγωγών, επιστημόνων, άλλων ειδικών πρέπει να βελτιώσουμε σοβαρά την ποιότητα των σχολικών και πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κυρίως στις ανθρωπιστικές επιστήμες, ιστορία, κοινωνικές επιστήμες, λογοτεχνία, γεωγραφία, ώστε οι νέοι να μπορούν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τη Ρωσία και το μεγάλο παρελθόν της, για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.

Έχουμε μια πολύ λαμπρή, ταλαντούχα νέα γενιά, που είναι έτοιμη να εργαστεί για το καλό της χώρας στην επιστήμη, τον πολιτισμό, στις κοινωνικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Για αυτούς τους ανθρώπους ακριβώς ανοίγει νέους ορίζοντες για επαγγελματική ανάπτυξη ο διαγωνισμός «Ηγέτες της Ρωσίας», καθώς και ο διαγωνισμός «Ηγέτες της αναγέννησης», που διεξάγεται τώρα στις νέες συνιστώσες της Ομοσπονδίας.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι αρκετοί από τους νικητές και τους φιναλίστ αυτών των προγραμμάτων συμμετείχαν εθελοντικά σε μάχιμες μονάδες και πολλοί εργάζονται τώρα στα απελευθερωμένα εδάφη, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και μάλιστα ενεργούν επαγγελματικά, με αποφασιστικότητα και θάρρος.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει υποκατάστατο για το σχολείο των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι άνθρωποι βγαίνουν από εκεί διαφορετικοί και είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα, όπου κι αν εργάζονται.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ειδικά όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Ντονμπάς και τη Νοβορωσία και πολέμησαν γι’ αυτές θα είναι η κύρια στήριξη, θα πρέπει να είναι ο κύριος πυλώνας στο συνολικό έργο της ανάπτυξης αυτών των περιοχών. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς και να τους πω: η Ρωσία υπολογίζει σε εσάς.

Δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, πρέπει να επικαιροποιήσουμε σοβαρά την προσέγγισή μας στο σύστημα κατάρτισης των στελεχών και την επιστημονική και τεχνολογική μας πολιτική.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, μιλήσαμε για την ανάγκη να θέσουμε σαφείς προτεραιότητες και να συγκεντρώσουμε τους πόρους στην επίτευξη συγκεκριμένων, θεμελιωδώς σημαντικών επιστημονικών αποτελεσμάτων, κυρίως σε εκείνους τους τομείς στους οποίους έχουμε καλό υπόβαθρο και είναι κρίσιμοι για τη ζωή της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ενέργειας, του συστήματος κοινής ωφέλειας, της ιατρικής, της γεωργίας και της βιομηχανίας.

Οι νέες τεχνολογίες βασίζονται σχεδόν πάντα σε θεμελιώδεις έρευνες, στη βασική έρευνα που έχει γίνει κάποτε, και σε αυτόν τον τομέα, όπως και στον πολιτισμό – θέλω να το τονίσω αυτό – πρέπει να δώσουμε στους επιστήμονες, στους ερευνητές περισσότερη ελευθερία για δημιουργικότητα. Δεν είναι δυνατόν όλους να τους προσαρμόσουμε στην προκρούστεια κλίνη των αυριανών αποτελεσμάτων. Οι θεμελιώδεις επιστήμες έχουν τους δικούς τους νόμους.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο καθορισμός και η επίλυση φιλόδοξων καθηκόντων αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο για τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη, μια ευκαιρία να αποδείξεις ότι είσαι ηγέτης, ότι είσαι ο καλύτερος στον κόσμο. Και οι επιστημονικές μας ομάδες έχουν πολλά για τα οποία μπορούν να είναι υπερήφανες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο συναντήθηκα με νέους ερευνητές. Ένα από τα ερωτήματα που έθεσαν ήταν σχετικά με τη στέγαση. Είναι μια ρουτίνα, αλλά είναι σημαντική. Έχουμε ήδη πιστοποιητικά στέγασης για νέους επιστήμονες. Πέρυσι διατέθηκε επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ρούβλια για το σκοπό αυτό. Αναθέτω στην κυβέρνηση να εντοπίσει αποθεματικά για την επέκταση αυτού του προγράμματος.

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά το κύρος και η εικόνα της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η ζήτηση για αποφοίτους τεχνικών σχολών και κολλεγίων είναι τεράστια. Ξέρετε, αν το ποσοστό ανεργίας μας έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, 3,7%, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι εργάζονται και ότι χρειαζόμαστε νέο προσωπικό.

Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε σημαντικά το πρόγραμμα «Επαγγελματισμός», στο πλαίσιο του οποίου ιδρύονται εκπαιδευτικά και παραγωγικά clusters, αναβαθμίζονται οι εκπαιδευτικές υποδομές, ενώ οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, σε στενή επαφή με τα κολέγια και τις τεχνικές σχολές διαμορφώνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση τις ανάγκες της οικονομίας. Και, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να έρθουν σε αυτόν τον τομέα μέντορες με εργασιακή εμπειρία στην πραγματική και περίπλοκη παραγωγή.

Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να εκπαιδεύσουμε περίπου ένα εκατομμύριο εξειδικευμένους εργαζόμενους για την ηλεκτρονική και τη ρομποτική βιομηχανία, τη μηχανουργία, τη μεταλλουργία, τη φαρμακοβιομηχανία, τη γεωργία και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, τις κατασκευές, τις μεταφορές, τον πυρηνικό και άλλους κλάδους, που αποτελούν κλειδί για την κατοχύρωση της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ανταγωνιστικότητας της Ρωσίας.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσής μας. Σημαντικές αλλαγές ωρίμασαν και εδώ, δεδομένων των νέων απαιτήσεων για ειδικούς στην οικονομία, στους κοινωνικούς τομείς και σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Είναι απαραίτητη μια σύνθεση των καλύτερων στοιχείων του σοβιετικού εκπαιδευτικού συστήματος και της εμπειρίας των τελευταίων δεκαετιών.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε τα εξής.

  • Πρώτον – να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή για τη χώρα μας βασική κατάρτιση ειδικών με ανώτατη εκπαίδευση. Η διάρκεια των σπουδών θα μπορούσε να είναι από τέσσερα έως έξι χρόνια. Ακόμη και εντός μιας ειδικότητας και ενός ΑΕΙ, θα μπορούσαν να προσφέρονται προγράμματα με διαφορετική διάρκεια σπουδών, ανάλογα με το συγκεκριμένο επάγγελμα, τον τομέα και τη ζήτηση της αγοράς εργασίας.
  • Δεύτερον – εάν ένα επάγγελμα απαιτεί πρόσθετη κατάρτιση ή πιο στενή εξειδίκευση, τότε ο νέος σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνεχίσει την εκπαίδευσή του σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ή ειδίκευσης.
  • Τρίτον – οι μεταπτυχιακές σπουδές θα αποτελέσουν ξεχωριστό επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης, σκοπός της οποίας είναι η κατάρτιση στελεχών για επιστημονικό και διδακτικό έργο.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα πρέπει να είναι ομαλή. Η κυβέρνηση, μαζί με τους βουλευτές, θα πρέπει να εισαγάγει πολυάριθμες τροπολογίες στους νόμους για την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας κ.ο.κ. Εδώ πρέπει να σκεφτούμε τα πάντα και να επεξεργαστούμε κάθε λεπτομέρεια. Οι νέοι, οι πολίτες μας, πρέπει να έχουν νέες ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση, απασχόληση και επαγγελματική ανάπτυξη. Επαναλαμβάνω: ευκαιρίες, όχι προβλήματα.

Και θα τονίσω ιδιαιτέρως: όσοι φοιτητές σπουδάζουν τώρα θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων. Και το επίπεδο κατάρτισης και τα διπλώματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των πολιτών που έχουν ήδη ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα Bachelor, Specialist ή Master δεν θα υποβληθούν σε αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χάσουν τα δικαιώματά τους. Ζητώ από το Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο να θέσει υπό ειδική επιτήρηση όλα τα ζητήματα, που αφορούν τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το τρέχον έτος έχει ανακηρυχθεί στη Ρωσία Έτος Παιδαγωγού και Μέντορα. Ο δάσκαλος, ο καθηγητής συμμετέχει άμεσα στην οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας και είναι σημαντικό να αυξηθεί η κοινωνική σημασία του έργου της διδασκαλίας, έτσι ώστε οι γονείς να μιλούν περισσότερο στα παιδιά τους για ευγνωμοσύνη προς τον δάσκαλο και οι δάσκαλοι να μιλούν περισσότερο για σεβασμό και αγάπη προς τους γονείς. Ας το θυμόμαστε πάντα αυτό.

Θα σταθώ ξεχωριστά στη στήριξη της παιδικής ηλικίας και των ρωσικών οικογενειών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο λεγόμενος παιδικός προϋπολογισμός, ή το ποσό των δημοσιονομικών δαπανών για τη στήριξη των οικογενειών, έχει αυξηθεί στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια όχι κατά κάποια ποσοστά, αλλά πολλαπλασιάστηκε. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του κεντρικού οικονομικού εγγράφου της χώρας, του προϋπολογισμού, του νόμου περί προϋπολογισμού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές και την κυβέρνηση για αυτή την ενιαία, συντονισμένη κατανόηση των εθνικών μας προτεραιοτήτων.

[…]

Περαιτέρω: η ευημερία και η ποιότητα ζωής των ρωσικών οικογενειών, και ως εκ τούτου η δημογραφική κατάσταση, εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση πραγμάτων στην κοινωνική σφαίρα.

Γνωρίζω ότι πολλές συνιστώσες οντότητες της Ομοσπονδίας είναι έτοιμες να επιταχύνουν σημαντικά την ανακαίνιση των κοινωνικών υποδομών, των πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, την μετεγκατάσταση από υποβαθμισμένες κατοικίες και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Αυτές οι διαθέσεις αναμφίβολα θα υποστηριχθούν.

Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε τον ακόλουθο μηχανισμό: οι περιφέρειες μπορούν να λάβουν και να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια για εθνικά έργα που έχουν δεσμευτεί στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το 2024 μέσω άτοκων δανείων του Δημοσίου – τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα αποπληρωθούν αυτόματα. Αυτό είναι ένα καλό εργαλείο.

Θα διατηρήσουμε το θέμα αυτό υπό συνεχή και άμεσο έλεγχο και ζητώ από την Επιτροπή Οικονομίας και Οικονομικών του Κρατικού Συμβουλίου να εμπλακεί σε αυτό το έργο.

Ταυτόχρονα, δεν χρειαζόμαστε «ορμητικά αποτελέσματα» και κυνήγι ποσοτήτων, πολύ περισσότερο όχι σε βάρος της ποιότητας των εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται. Οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι πρέπει να λειτουργούν με υψηλή αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας που ξεκινήσαμε το 2021. Ζητώ από την κυβέρνηση και τους κυβερνήτες των περιφερειών να μην ξεχνούν ότι βασικό κριτήριο – έχω μιλήσει γι’ αυτό πολλές φορές – δεν είναι οι αριθμοί στους απολογισμούς, αλλά οι συγκεκριμένες, ορατές, αισθητές αλλαγές στη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης.

Δίνω επίσης εντολή στην κυβέρνηση να προσαρμόσει το κανονιστικό πλαίσιο για την προμήθεια ασθενοφόρων μαζί με τον συνοδευτικό διαγνωστικό εξοπλισμό. Επιτρέπουν τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων και προληπτικών εξετάσεων απευθείας σε επιχειρήσεις, σχολεία, ιδρύματα και σε απομακρυσμένες κοινότητες.

Έχουμε δρομολογήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ανακαίνιση των σχολείων. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχουν ανακατασκευαστεί συνολικά σχεδόν τρεισήμισι χιλιάδες σχολικά κτίρια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, και το έχουμε κάνει αυτό επίτηδες. Φέτος τέτοιες εργασίες πραγματοποιούνται επίσης στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στις περιφέρειες Χερσώνας και Ζαπορόζιε. Είναι ουσιαστικό και ορατό, οι άνθρωποι βλέπουν πραγματικά τι συμβαίνει. Αυτό είναι πολύ καλό.

Από το 2025, τα ομοσπονδιακά κονδύλια για την επισκευή και ανακαίνιση των παιδικών σταθμών, των σχολείων, των τεχνικών σχολών και των κολλεγίων θα κατανέμονται στις περιφέρειες σε τακτική και συστηματική βάση, προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις όπου τα κτίρια καταλήγουν σε κατάσταση εγκατάλειψης.

Επιπλέον, έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για την κατασκευή περισσότερων από 1.300 νέων σχολείων μεταξύ 2019 και 2024. Τα 850 από αυτά έχουν ήδη λειτουργήσει. Άλλα 400 έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία φέτος. Ζητώ από τις περιφέρειες να τηρήσουν αυτά τα σχέδια. Το ποσό της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα αυτό, από το 2019 έως το 2024, ανέρχεται σε σχεδόν 490 δισεκατομμύρια ρούβλια. Δεν μειώνουμε αυτές τις δαπάνες, θα τις διατηρήσουμε όλες.

Φέτος, αυξήσαμε το ποσό των δανείων του προϋπολογισμού για τις υποδομές. Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται να διαθέσουμε επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ρούβλια – όχι με τον τρόπο που σχεδιάζαμε νωρίτερα, αλλά επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ρούβλια – για την ανάπτυξη των μεταφορικών, κοινωφελών και λοιπών υποδομών στις περιφέρειες.

Αναθέτω στην κυβέρνηση να διαθέσει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ρούβλια συμπληρωματικά στο υπάρχον ποσό, ώστε στοχευμένα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν κατά το τρέχον έτος για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας στις περιφέρειες της Ομοσπονδίας, χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ζητήσω να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές πόλεις και τις αγροτικές περιοχές.

Έχουμε ήδη αποφασίσει να παρατείνουμε το πρόγραμμα «Καθαρός αέρας» μέχρι το 2030 για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των βιομηχανικών εταιρειών και των περιφερειακών και τοπικών Αρχών στο γεγονός ότι το έργο της ουσιαστικής μείωσης των επιβλαβών εκπομπών παραμένει στην ημερήσια διάταξη.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στη μεταρρύθμιση της βιομηχανίας διαχείρισης αποβλήτων. Αναπτύσσουμε την ικανότητα ανακύκλωσης και διαλογής προκειμένου να κινηθούμε προς μια οικονομία κλειστού κύκλου. Προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση της εξάλειψης των παλαιών χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και των επικίνδυνων χώρων συσσωρευμένων επιβλαβών αποβλήτων. Καλώ την κυβέρνηση, μαζί με τις περιφέρειες, να καταρτίσει ήδη τώρα έναν κατάλογο με τις εγκαταστάσεις συσσωρευμένων αποβλήτων που θα καταργηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Θα συνεχίσουμε επίσης την αποκατάσταση των μοναδικών υδάτινων σωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Βαϊκάλης και του Βόλγα, και μεσοπρόθεσμα θα επεκτείνουμε το έργο αυτό σε ποταμούς μας όπως ο Δον, ο Κάμα, ο Ίρτις, ο Ουράλ, ο Τέρεκ, ο Βόλχοφ και ο Νιεβά, καθώς και η λίμνη Ίλμεν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους μεσαίους και μικρούς μας ποταμούς. Εφιστώ την προσοχή όλων των επιπέδων της διοίκησης σε αυτό.

Σε συνέχεια των οδηγιών που δόθηκαν προηγουμένως, έχει επίσης ετοιμαστεί σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές. Το συζητήσαμε πρόσφατα με συναδέλφους από την κυβέρνηση. Πρέπει να ορίζει σαφώς τι και πού μπορούμε και τι δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε και γενικά τις αρχές της οικοτουριστικής βιομηχανίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη χώρα μας. Θα ήθελα να ζητήσω από την Κρατική Δούμα να επιταχύνει την εξέταση αυτού του σχεδίου νόμου.

Τώρα λίγα ακόμη λόγια για το τι συμβαίνει γύρω μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να σταθώ σε ένα ακόμη θέμα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, υπήρξε μια δήλωση από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία ουσιαστικά απαιτούσε από τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τη Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Επιθετικών Εξοπλισμών [σ.τ.μ. New START, START-3], όπως το έθεσαν, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιθεωρήσεων των πυρηνικών αμυντικών μας εγκαταστάσεων. Δεν ξέρω καν πώς να το χαρακτηρίσω αυτό. Είναι ένα είδος θεάτρου του παραλόγου.

Γνωρίζουμε ότι η Δύση έχει άμεση εμπλοκή στις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να πλήξει τις στρατηγικές αεροπορικές μας βάσεις. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό εξοπλίστηκαν και αναβαθμίστηκαν με τη βοήθεια ειδικών του ΝΑΤΟ. Και τώρα θέλουν να επιθεωρήσουν κιόλας τις αμυντικές μας εγκαταστάσεις; Στις σύγχρονες συνθήκες της σημερινής αντιπαράθεσης, αυτό ακούγεται σαν ένα παραλήρημα.

Ταυτόχρονα – και εφιστώ ιδιαίτερα την προσοχή σε αυτό – δεν μας επιτρέπεται να διεξάγουμε πλήρεις επιθεωρήσεις βάσει αυτής της Συνθήκης. Τα επανειλημμένα αιτήματά μας να επιθεωρήσουμε αυτές ή άλλες εγκαταστάσεις μένουν αναπάντητα ή απορρίπτονται για τυπικούς λόγους, και δεν είμαστε σε θέση τίποτε να ελέγξουμε σωστά από την άλλη πλευρά.

Θα ήθελα να τονίσω: οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία. Και τι, μετά από αυτό, σαν να μην τρέχει τίποτα σκοπεύουν να περιφέρονται στις αμυντικές μας εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλέον σύγχρονων; Πριν από μια εβδομάδα λ.χ. υπέγραψα διάταγμα για να τεθούν σε μάχιμη υπηρεσία νέα επίγεια στρατηγικά συστήματα. Σκοπεύουν να χώσουν και εκεί τη μύτη τους; Και νομίζουν ότι έτσι απλά θα τους επιτρέψουμε να μπουν μέσα;

Με την έκδοση της συλλογικής του δήλωσης, το ΝΑΤΟ υπέβαλε στην πραγματικότητα αίτημα να γίνει συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για τη μείωση των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων. Συμφωνούμε με αυτό, παρακαλώ. Πολύ περισσότερο θεωρούμε ότι έχει προ πολλού ωριμάσει η διατύπωση του ζητήματος κατ’ αυτόν τον τρόπο, διότι το ΝΑΤΟ, σας θυμίζω, αποτελείται όχι από μία πυρηνική δύναμη, τις ΗΠΑ, πυρηνικά οπλοστάσια έχουν επίσης η Βρετανία και η Γαλλία, τελειοποιούνται και αναπτύσσονται και επίσης στρέφονται εναντίον μας, εναντίον της Ρωσίας. Οι τελευταίες δηλώσεις των ηγετών τους το επιβεβαιώνουν – ακούστε.

Δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να το αγνοήσουμε αυτό, ιδίως σήμερα, ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η πρώτη Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων συνήφθη αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ το 1991 σε μια θεμελιωδώς διαφορετική κατάσταση: υπό συνθήκες μείωσης της έντασης και εδραίωσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια οι σχέσεις μας έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο όπου η Ρωσία και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πλέον ο ένας τον άλλον αντίπαλο. Εξαιρετικά, όλα ήταν πολύ καλά.

Η εν ισχύ Συνθήκη του 2010 περιέχει κρίσιμες διατάξεις για το αδιαίρετο της ασφάλειας, για την άμεση διασύνδεση μεταξύ των στρατηγικών επιθετικών και των αμυντικών όπλων. Όλα αυτά έχουν ξεχαστεί εδώ και καιρό, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για την απαγόρευση των αντιπυραυλικών ασπίδων (ΑΒΜ), όπως γνωρίζετε, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Οι σχέσεις μας, πράγμα πολύ σημαντικό, έχουν επιδεινωθεί, και αυτό είναι εξ ολοκλήρου «κατόρθωμα» των ΗΠΑ.

Ήταν αυτοί ακριβώς, που μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης άρχισαν να αναθεωρούν τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να οικοδομούν έναν κόσμο αμερικανικού τύπου, όπου υπάρχει μόνο ένας κύριος, ένας αφέντης. Για να το πετύχουν αυτό, άρχισαν να καταστρέφουν απροκάλυπτα όλα τα θεμέλια της παγκόσμιας τάξης, που τέθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να ακυρώσουν την κληρονομιά τόσο της Γιάλτας όσο και του Πότσνταμ. Βήμα προς βήμα άρχισαν να αναθεωρούν την καθιερωμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, διέλυαν τα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου των εξοπλισμών, σχεδίασαν και υλοποίησαν ολόκληρη σειρά πολέμων σε όλο τον κόσμο.

Και όλα αυτά, επαναλαμβάνω, με έναν και μοναδικό στόχο: να καταστρέψουν την αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων, που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου – έτσι συμβαίνουν όλα στην πράξη, στη ζωή: μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους για πάντα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της σύγχρονης Ρωσίας, αλλά και τα συμφέροντα άλλων επίσης χωρών.

Φυσικά, η κατάσταση στον κόσμο μετά το 1945 έχει αλλάξει. Νέα κέντρα ανάπτυξης και επιρροής έχουν διαμορφωθεί και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για μια φυσική, αντικειμενική διαδικασία, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι όμως ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων μόνο για τον εαυτό τους, αποκλειστικά για τα δικά τους, εγωιστικά συμφέροντα.

Τώρα στέλνουν μηνύματα μέσω των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, και στην πραγματικότητα παραδίδουν ένα τελεσίγραφο: Εσύ, Ρωσία, κάνε ό,τι έχεις συμφωνήσει, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης START, χωρίς όρους, και εμείς θα συμπεριφερόμαστε όπως μας αρέσει. Λένε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του θέματος της START και, ας πούμε, της σύγκρουσης στην Ουκρανία και άλλων εχθρικών ενεργειών της Δύσης εναντίον της χώρας μας, όπως και δεν υπάρχουν οι ηχηρές δηλώσεις ότι θέλουν να μας προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα. Αυτό είναι είτε το αποκορύφωμα της υποκρισίας και του κυνισμού, είτε το αποκορύφωμα της βλακείας, αλλά δεν θα τους έλεγε κανείς ηλίθιους – δεν είναι τελικά ηλίθιοι άνθρωποι. Θέλουν να μας νικήσουν στρατηγικά και να διεισδύσουν στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων

Ως εκ τούτου αναγκάζομαι λοιπόν να δηλώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων. Επαναλαμβάνω: η Ρωσία δεν αποσύρεται από τη Συνθήκη, όχι, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της. Όμως πριν επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του θέματος, πρέπει να καταλάβουμε οι ίδιοι τι διεκδικούν τελικά χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως η Γαλλία και η Μ.Βρετανία, και πώς θα υπολογίσουμε τα στρατηγικά τους οπλοστάσια, δηλαδή τη συνολική ικανότητα κρούσης της συμμαχίας.

Έχουν τώρα, με τη δήλωσή τους, υποβάλει ουσιαστικά αίτηση για συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία. Δόξα τω Θεώ, ελάτε, δεν είμαστε αντίθετοι. Δεν χρειάζεται όμως να προσπαθήσετε ξανά να πείτε ψέματα σε όλους και να προσποιηθείτε ότι είστε πρωταθλητές της ειρήνης και της αποκλιμάκωσης. Γνωρίζουμε όλο το παρασκήνιο: γνωρίζουμε ότι λήγουν για ορισμένους τύπους πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ οι προθεσμίες εγγυημένης μάχιμης χρήσης. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι στο πλαίσιο αυτό κάποιοι στην Ουάσιγκτον σκέφτονται ήδη τη δυνατότητα για κάποιες κανονικές δοκιμές των πυρηνικών τους όπλων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέους τύπους πυρηνικών κεφαλών. Υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και η ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) πρέπει να διασφαλίσουν την ετοιμότητα για δοκιμή των ρωσικών πυρηνικών όπλων. Φυσικά, δεν θα είμαστε πρώτοι που θα το κάνουμε αυτό, αλλά αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν δοκιμές, τότε θα κάνουμε κι εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις ότι η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία μπορεί να καταστραφεί.

Αξιότιμοι συνάδελφοι, σεβαστοί πολίτες της Ρωσίας!

Σήμερα, διερχόμαστε μαζί από ένα δύσκολο, επίπονο μονοπάτι και ξεπερνάμε όλες τις δυσκολίες επίσης μαζί. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι διαπαιδαγωγηθήκαμε με το παράδειγμα των μεγάλων προγόνων μας και είμαστε υποχρεωμένοι να αποδειχθούμε αντάξιοι στις παρακαταθήκες τους, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Προχωράμε μόνο μπροστά χάρη στην αφοσίωσή μας στην πατρίδα μας, χάρη στη θέληση και την ενότητά μας.

Αυτή η ενότητα εκδηλώθηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης: εκατοντάδες εθελοντές, εκπρόσωποι όλων των λαών της χώρας μας προσήλθαν στα στρατολογικά γραφεία και πήραν την απόφαση να σταθούν δίπλα στους υπερασπιστές του Ντονμπάς, να αγωνιστούν για την πατρική γη τους, για την Πατρίδα, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Στρατιώτες από όλες τις περιοχές της πολυεθνικής μας πατρίδας πολεμούν δίπλα δίπλα τώρα στην πρώτη γραμμή. Οι προσευχές τους ακούγονται σε διαφορετικές γλώσσες, αλλά όλες είναι για τη νίκη, για τους συντρόφους τους στη μάχη, για την πατρίδα.

(Χειροκροτήματα.)

Η σκληρή δουλειά του πολεμιστή, ο άθλος τους βρίσκει ισχυρή απήχηση σε ολόκληρη τη Ρωσία. Οι άνθρωποι υποστηρίζουν τους μαχητές μας, δεν θέλουν, δεν μπορούν να μείνουν στην άκρη. Το μέτωπο περνάει τώρα μέσα από τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων μας, στέλνουν στο μέτωπο φάρμακα, μέσα επικοινωνίας και εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα, ζεστά ρούχα, δίχτυα παραλλαγής κ.ο.κ. – ό,τι βοηθά να διασωθεί η ζωή των παλικαριών μας.

Ξέρω πώς τα γράμματα παιδιών, μαθητών ζεσταίνουν τους στρατιώτες στο μέτωπο. Τα παίρνουν ως το πιο πολύτιμο πράγμα μαζί τους στη μάχη, γιατί η ειλικρίνεια και η αγνότητα των παιδικών επιθυμιών τους συγκινεί μέχρι δακρύων, εδραιώνουν στους στρατιώτες τη συνείδηση γιατί πολεμούν και ποιον προστατεύουν.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τους  πολεμιστές και τις οικογένειές τους, για τους αμάχους, η φροντίδα με την οποία τους περιβάλλουν οι εθελοντές. Από την αρχή της ειδικής επιχείρησης δρουν γενναία και αποφασιστικά: κάτω από πυρά και βομβαρδισμούς απομακρύνουν από τα υπόγεια παιδιά, ηλικιωμένους, όλους όσοι βρέθηκαν σε κίνδυνο, τους μεταφέρουν στην εμπόλεμη ζώνη και το κάνουν μέχρι σήμερα τρόφιμα, νερό, ρούχα, δημιούργησαν κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες, βοηθούν στα νοσοκομεία ανοιχτού πεδίου και στη γραμμή θερμής επαφής, διακινδυνεύοντας οι ίδιοι, έσωσαν και συνεχίζουν να σώζουν άλλους.

Μόνο το Λαϊκό Μέτωπο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ρούβλια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλα για τη Νίκη!». Αυτή η ροή δωρεών είναι συνεχής. Η συμβολή όλων είναι εξίσου σημαντική εδώ: τόσο των μεγάλων εταιρειών, όσο και των επιχειρηματιών – αλλά είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και εμπνέει το γεγονός, όταν άνθρωποι με μικρά εισοδήματα στέλνουν μέρος των αποταμιεύσεών τους, των μισθών και των συντάξεών τους. Αυτή η ενότητα για να βοηθήσουμε τους πολεμιστές μας, τους αμάχους στην εμπόλεμη ζώνη και τους πρόσφυγες αξίζει πολλά.

Σας ευχαριστούμε για αυτή την ειλικρινή υποστήριξη, την ενότητα και την αλληλοϋποστήριξη. Δεν μπορεί κανείς να μειώσει τη σημασία τους.

Η Ρωσία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, γιατί είμαστε όλοι μια χώρα, ένας μεγάλος και συσπειρωμένος λαός. Είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, είμαστε πεπεισμένοι για τις δυνάμεις μας. Η αλήθεια είναι μαζί μας.

(Χειροκροτήματα.)

Σας ευχαριστώ.

kosmodromio.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...