Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών. Η Αγκυρα απειλεί ότι θα επενεξετάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μετά το «όχι» που είπε ο Αρειος Πάγος στην έκδοσή τους στην Τουρκία.
Ο Αρειος Πάγος, γνωμοδότησε για όλους κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία, διέταξε την απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία και απορρίπτει την έφεση του εισαγγελέα.
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του του τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί ευθέως ότι θα επανεξεταστούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και υποστηρίζει ότι πρόκειται για παράνομη απόφαση. Προειδοποιεί δε ότι θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για την κράτησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης.εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ερήμων των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Ενώ οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης των «8».
Η αντίδραση της Αγκυρας δείχνει ότι η υπόθεση των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει για την κυβέρνηση Ερντογάν.
Ηδη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ έκανε λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο» της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Οι 8 Τούρκοι θα κρατηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου
Έως 18 μήνες προβλέπεται από τον νόμο περί ασύλου η κράτηση των 8 Τούρκων αξιωματικών, μία απόφαση που θα ληφθεί από τον αστυνομικό διευθυντή.
Η εισαγγελέας εκδόσεων πάντως, κ. Μαρία Μαλούχου με παραγγελία της- η οποία θα κοινοποιηθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης- θα ζητήσει, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης- την άρση της κράτησης τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.
Ομως, οι 8 κρατούνται διοικητικά, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου, η οποία παραμένει εκκρεμής. Σύμφωνα με Πληροφορίες ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής είχε ζητήσει να τους επιβληθεί 6μηνη κράτηση, από την οποία έχουν ήδη εκτίσει τους 3 μήνες.
Ο νόμος περί ασύλου, δίνει αυτή τη δυνατότητα κράτησης έως 18 μήνες για λόγους εθνικού ή δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων άσυλο.
Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Πάντως, η απόφαση και των τριών τμημάτων για τους 8 εκζητούμενους ήταν ομόφωνη.
Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Συνήγορος των 8 Τούρκων: Η χώρα μας διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Ομηρος Ζέλιος, συνήγορος των 8 Τούρκων αξιωματικών δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε άλλα διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Μυλωνόπουλος: Μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη
Ως μία μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου και ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοσή τους στην Τουρκία.
Ο κ. Μυλωνόπουλος σημείωσε ότι στην πραγματικότητα σήμερα «διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος» και τόνισε ότι «η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Οργή Αγκυρας για τη μη έκδοση των 8
Η Αγκυρα αντέδρασε με έντονο τρόπο στην απόφαση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια σκληρή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παράνομη απόφαση» και απειλεί ότι θα επανεξεταστούν πλέον οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πολιτικά υποκινούμενη η απόφαση
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.
Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.
Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.
Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».