Στα 65 δισ ευρώ υπολογίζεται η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με νέα μελέτη της PwC. Το ποσοστό των «κόκκινων δανείων είναι μεγαλύτερο του 30% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο τέλος του 2012 και του 2011 ήταν περίπου 25% και 18%».
Το μέγεθος των NPLs συγκριτικά και με τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών -περίπου 30 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση στις 30 Ιουνίου- καταδεικνύει τη σημασία της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ίδιων των τραπεζών όσο και για την εγχώρια οικονομία. Αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η διαχείριση των NPLs σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013 έφθασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2012.
Από τα 46 δισ. ευρώ των NPLs που άλλαξαν χέρια εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013, 15 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια επαγγελματικής στέγης και 10 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια άνευ εξασφαλίσεων. Επίσης, 13 δισ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες για όλο το 2012 είχαν περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ.
Οι αγοραπωλησίες χαρτοφυλακίων NPLs πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πιέσεων που ασκούνται σεσημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών τραπεζών για μείωση του ενεργητικού τους (deleveraging).
Είναι αυτά τα δάνεια, τα οποία όπως έχει αποκαλύψει το HOT DOC επιχειρούν να «ξεφορτωθούν» τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά συστήματα πουλώντας τα σε ξένες τράπεζες και hedge funds μέχρι και στο 30% της ονομαστικής τους αξίας.