Έφυγε από την ζωή ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ηλικία 81 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, ο Γερμανός πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, την Τρίτη το βράδυ.
Κατά την διάρκεια της καριέρας του, ο Σόιμπλε υπήρξε υπουργός, αρχηγός του CDU, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος της γερμανικής Bundestag. Οπως σημειώνει η γερμανική «Die Welt», κανείς δεν παρέμεινε βουλευτής για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι εκείνος.
Ποιος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασε Νομική, αλλά σύντομα επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής. Εντάχθηκε στο CDU το 1965. Το 1972 ανέλαβε για πρώτη φορά θητεία στην Bundestag, όπου υπηρέτησε χωρίς διακοπή μέχρι τον θάνατό του.
Η γερμανική πολιτική συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με το όνομα του Σόιμπλε για δεκαετίες. Ήταν αρχικά επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και από το 1989 έως το 1991 Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών.
Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα τον Οκτώβριο του 1990, ο Σόιμπλε είχα καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά η πολιτική του καριέρα συνεχίστηκε. Αφού ο εν λόγω συνασπισμός έχασε την εξουσία το 1998, ο Σόιμπλε έγινε ηγέτης του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιάταξης του CDU. Γενική Γραμματέας έγινε η Ανγκελα Μέρκελ.
Στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο CDU, στο οποίο ενεπλάκη και το όνομά του, ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2000. Τον διαδέχθηκε η Μέρκελ και το 2005, ως καγκελάριος, όρισε τον Σόιμπλε υπουργό Εσωτερικών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε εξελέγη Πρόεδρος της Bundestag, το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην πολιτεία, ως διάδοχος του Νόρμπερτ Λάμερτ. Ο Σόιμπλε αρνήθηκε το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, το οποίο είναι και το ανώτατο.
Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, τις οποίες έχασαν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο Σόιμπλε αποχώρησε από τις ηγετικές επιτροπές. Στην Bundestag, ο Μπέρμπερ Μπας έγινε πρόεδρος και ο Σόιμπλε ήταν πλέον μέλος του κοινοβουλίου έως και τον θάνατό του.
Οι σχέσεις του Σόιμπλε με την Ελλάδα και οι πολιτικές λιτότητας
Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και του Grexit το 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκόπευε να εξαναγκάζει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ακόμα και πριν την εκλογή της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Tim Geithner στις αρχές του 2014, αποκαλώντας το σχέδιο του Σόιμπλε «τρομακτικό», ο Geithner κατέγραψε ότι ο Σόιμπλε πίστευε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ωθούσε άλλες χώρες ώστε να ευθυγραμμιστούν.
Ο Σόιμπλε επικρίθηκε επίσης για τις συστάσεις του περί λιτότητας. Τέτοιου είδους επικριτικά σχόλια επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η επιμονή του Σόιμπλε στις πολιτικές λιτότητας έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις εμπειρικές αποδείξεις πως οι πολιτικές στις οποίες επέμενε είχαν συρρικνώσει την ελληνική οικονομία κατά 25% όσο και από τις εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες επέμεναν ότι μόνο μια μαζική ελάφρυνση του χρέους, και όχι μια περαιτέρω λιτότητα, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η γερμανική Bild που λοιδώρησε τους Έλληνες -καθιστώντας έναν ολόκληρο λαό υπεύθυνο για την οικονομική τραγωδία που ζήσαμε την εποχή των μνημονίων- πλέον μιλάει για «ένα ελληνικό, γαλανόλευκο θαύμα». Και μάλιστα συνδέει το σημερινό αποτέλεσμα αναφέροντας πως είναι προϊόν της σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων και της τρόικας, και «οφείλεται μεταξύ άλλων στους χειρισμούς του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κι ο ίδιος, όμως, με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Τα Νέα» τον Ιούλιο του 2022, είχε πει: «Πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα (…). Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί».