Στην «εντατική» βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό η Υγεία στην Κρήτη εφόσον τα περιφερειακά νοσοκομεία με αργά αλλά σταθερά και καλά μελετημένα βήματα υποβαθμίζονται με τμήματα τους να κλείνουν ή και να υπολειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει πλέον να δίνει τη ψυχή του για να κρατήσει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η ζοφερή κατάσταση ξεκίνησε με το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, συνεχίστηκε με το πιο ιστορικό νοσοκομείο του νησιού, το Βενιζέλειο, ενώ το βάρος πλέον της υγείας των Κρητικών αλλά και πολλών κατοίκων στα νησιά του νότιου Αιγαίου πέφτει πλέον στο ΠΑΓΝΗ.
Το ζήτημα όμως είναι όμως εάν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με τα πολλά και γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδιο μπορεί να σηκώσει το βάρος όλων αυτών των χιλιάδων ασθενών με το ελάχιστο προσωπικό.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Κρήτη μέχρι τον Αύγουστο 2024 εργάζονταν στα νοσοκομεία 3.361 μόνιμοι εργαζόμενοι. Οι κενές μόνιμες θέσεις είναι 2.920 με ποσοστό κάλυψης 53%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με τον πρόεδρο του, Δημήτρη Βρύσαλη, στα κύρια οι οργανικές μόνιμες θέσεις είναι 1.226 ενώ οι κενές μόνιμες θέσεις είναι 690 με ποσοστό κάλυψης 43%.
Στο ΠΑΓΝΗ, από τις 19 Απριλίου έως σήμερα με παύση τον μήνα Αύγουστο, έγιναν 490 επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και εισπράχθηκαν περίπου 400.000 την ίδια στιγμή που η λίστα για χειρουργεία στα πρωινά ανέρχεται στους 9.100 ασθενείς! Από τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή έχουν εισπραχθεί περίπου 1.400.000.
600 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας
Η δύναμη των κλινών σε όλη την Κρήτη είναι 2.455 κρεβάτια με βάση τους παλιούς οργανισμούς του 2012. Στο ΠΑΓΝΗ οι οργανικές μόνιμες θέσεις είναι 1.719, οι μη καλυμμένες 784 ενώ υπηρετούν 934. Πάνω από 600 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
«Με νέα απόφαση ο υφυπουργός Υγείας δίνει διευκρινίσεις για ζητήματα που αφορούν τους ειδικευόμενους νοσηλευτές που τελούν σε παράταση. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι συμβάσεις ΙΔΟΧ διάρκειας 18 μηνών είναι χρόνος εργασιακός με εκπαιδευτικό σκοπό για την απόκτηση ειδικότητας. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ να τοποθετούνται ως υπεύθυνοι βάρδιας, ενώ ορίζει το καθήκον αυτό μόνο για ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ» τονίζει ο Δημήτρης Βρύσαλης..
«Αυτή η διευκρινιστική απόφαση του υφυπουργού είναι ομολογία της μεγάλης υποστελέχωσης που υπάρχει στα νοσοκομεία (και στο ΠΑΓΝΗ πάνω από 400 κενές μόνιμες θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία» καταλήγει ο ίδιος.
Με αυτά ως δεδομένα τα Σωματεία Υγείας καλούν για συμμετοχή στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας στις 6/11, 17:30 στην πλατεία Ελευθερίας και στην πανελλαδική απεργία στις 20 Νοεμβρίου.
Η προαναφερόμενη απόφαση του Υπουργού: