11.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

“Παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνίας”: Φοιτητές και καθηγητές στους δρόμους των Χανίων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας | Φωτός

Ημερομηνία:

Μαζική και δυναμική η κινητοποίηση φοιτητών και καθηγητων στα Χανιά όπως και σε όλη τη χώρα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε περίπου στις 1 το μεσημέρι με τους πολίτες να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Εκεί ήταν και μαθητές αλλά και καθηγητές λυκείων και γυμνασίων που διαμαρτύρονται για την έλλειψη σχολικής στέγης και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το Πειραματικό Λύκειο.

Η πορεία διέσχισε όλους τους κεντρικούς δρόμους, ανέβηκε την Αποκορώνου και τελικώς κατέληξε ξανά στη Δημοτική Αγορά.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ο Βασίλης Λιόντος εκ μέρους της ΕΛΜΕ Χανίων είπε:

“Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αυτό το οποίο θα γίνει θα είναι να ενισχυθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που οδηγούν στη διάλυση του δημόσιου.

Έτσι κι αλλιώς εμείς ως εκπαιδευτικοί δίνουμε μάχη για να κρατηθεί όρθιο το δημόσιο σχολείο, μίας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το επόμενο διάστημα να πάμε σε μία πολύ σκληρή αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική αλλά και με όλους αυτούς που σφυρίζουν αδιάφορα υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Να μην επιτρέψουμε δηλαδή να αλωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης διεκδικώντας πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους χωρίς δίδακτρα, χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα, για τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών και της κοινωνίας.”

Η Τζένη Σκεύη, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής είπε:

“Ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης έχει πάρει απόφαση μετά από μαζική γενική συνέλευση για το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κατάληψη του ιδρύματος.

Στηρίζουμε όλη την κινητοποίηση. Σήμερα λοιπόν παλεύουμε για δημόσια παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Όχι για τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς. Θέλουμε παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνίας. Μία παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Εχουμε δει τι γίνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως έγινε και με τα Τέμπη.

Βλέπουμε και ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια αγαθά. Ξέρουμε πώς θα πάει λοιπόν όλο αυτό. Θέλουμε ελεύθερο πανεπιστήμιο ακριβώς επειδή η παιδεία και η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Θα είμαστε εδώ πέρα και θα παλεύουμε για να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει, μια εκπαίδευση στη βάση των αναγκών μας”.

Ο Βαγγέλης Πρασόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης είπε:

Xθές, ο ενιαίος σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησε σε μία πολύ μαζική γενική συνέλευση για να συζητήσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μιλάμε για μία αντισυνταγματική τομή που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από την κυβέρνηση με τον Υπουργό Παιδείας Πιερρακάκη πρωτεργάτη. Ερχεται πραγματικά να κάνει μία Συνταγματική τομή για να δημιουργηθούν για πρώτη φορά στη Χώρα πανεπιστήμια επί πληρωμή.

Είναι μία κίνηση λοιπόν η οποία όχι μόνο θα υποβαθμίσει τα πτυχία μας αλλά θα έρθει να καταστήσει τα γνωστικά αντικείμενα και τα προγράμματα σπουδών με μικρούς κύκλους σπουδών σε πλήρη αντίθεση με το τι συμβαίνει στα ελληνικά πολυτεχνεία και το πενταετές ενιαίο και ισχυρό πτυχίο.

Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, για να υπερασπιστούμε την αξία των πτυχίων μας και την επαγγελματική μας προοπτική. Είναι δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία είναι στο πλάι μας, οι εκπαιδευτικοί, το τεχνικό προσωπικό, οι διοικητικοί υπάλληλοι, είναι σήμερα εδώ με αποφάσεις καθηγητές πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός θα είναι στη μάχη ενάντια σε αυτό σχέδιο το οποίο επί της ουσίας καταργεί δικαιώματα της νεολαίας, των παιδιών στο να μπορούν να σπουδάζουν ακριβώς. Γιατί ως προϋπόθεση πλέον θα μπαίνουν τα δίδακτρα. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι υπό κατάληψη και προχωράμε.  Σας περιμένουμε όλους στην κατάληψη και σε συμμετοχή στις δράσης που έχουμε δημοσιεύσει”

Ο Γιάννης Κυριακάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων είπε σχετικά με το ζήτημα της σχολικής στέγης και του Πειραματικού Λυκείου::

“Είναι γνωστό ότι στη δημόσια συζήτηση δεν έχει υπάρξει ούτε ένας που να πει ότι πρέπει να υπάρξει μετατροπή σχολείου άρα θα ξεκινήσουμε από αυτό το δεδομένο. Και οι βουλευτέςμ πρώην υπουργοί, ο δήμος Χανίων με τον τρόπο που το έκανε χθες και όλοι οι υπόλοιπο, οι γονείς οι καθηγητές, οι πάντες λένε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μετατροπής ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

Διότι σε ένα χρόνο δεν θα έχει χτιστεί κανένα σχολείο. Από κει και πέρα λοιπόν το ερώτημα παραμένει. Οι γονείς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Και από κοντά και οι μαθητές.

Και πρέπει ο νέος προϊστάμενος μόλις αναλάβει να δώσει εξηγήσεις και να κάνει μία σοβαρή δήλωση ώστε να ηρεμήσουν όσο γίνεται τα πράγματα. Εμείς θα είμαστε εδώ γιατί έχουμε την υποψία ότι γίνονται διάφορες μεθοδεύσεις και πολλοί στο δημόσιο διάλογο λένε το ένα αλλά εννοούν άλλα.  Είμαστε σε επαγρύπνηση και περιμένουμε”

Σημειώνουμε ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης τελεί υπό κατάληψη μέχρι την Τρίτη με δράσεις να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση ενώ θα υπάρξουν και νεότερες ανακοινώσεις για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ