Μαζικό ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και η πορεία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, με τη συμμετοχή δασκάλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθηγητών της Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης αλλά και φοιτητών.
Οι διαδηλωτές διεκδικούν το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, αλλά και την κατάργηση μία σειρά νομοθετημάτων που έχει περάσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με τους καθηγητές και τους μαθητές κλεισμένους στα σπίτια τους, τα οποία αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης οδηγώντας στον αποκλεισμό χιλιάδες νέους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται και για τη δημιουργία ειδικής μονάδας της αστυνομίας για τα πανεπιστήμια το οποίο αποτελεί τμήμα, σύμφωνα με αυτούς, μίας γενικότερης αλλαγήες που στον πυρήνα της έχει τον αποκλεισμό από την εκπαιδευση.
Ο Παντελής Βρασόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πολυτεχνείου Κρήτης είπε χαρακτηριστικά:
“Σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα ο Φοιτητικός Σύλλογος τού Πολυτεχνειου Κρήτης μαζί με τον Σύλλογο Φοιτητών Μεσογειακού Πανεπιστήμιου κατεβαίνουν στο δρόμο κόντρα στο νομοσχέδιο της Κεραμέως που έρχεται να φέρει μπάτσους μέσα στις σχολές μας, που έρχεται να φέρει διαγραφές φοιτητών και ερχεται να αποκλείσει χιλιάδες παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πάμε κόντρα σε αυτο το νομοσχέδιο γιατί δε θέλουμε να ζούμε με την απειλή της διαγραφής, γιατί δε θέλουμε μπάτσους και πειθαρχικές διώξεις μέσα στις σχολές, γιατί θέλουμε ολα τα παιδιά να έχουν δικαίωμα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”.
Ο Γιάννης Κυριακάκης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων είπε:
“Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των φοιτητών για το τεράστιο ζήτημα της εισόδου της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Ενω οι φοιτητές εδω και ένα χρόνο απουσιάζουν από τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση σκαρφίστηκε την ιδέα να βάλει μέσα αστυνομικούς. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα παράδοξο και ιστορικό – δεν υπάρχει προηγούμενο σε άλλες χώρες – άρα είναι φυσιολογικό να αντιδρούμε σε αυτή την επιλογή η οποία είναι ακραία αντιδημοκρατική και ταυτοχρόνως έχει ένα βαθύτερο σκοπό να εκδιώξει τους φοιτητές από τα πανεπιστήμια όπως έχει ως βαθύτερο σκοπό να εκδιώξει τους μαθητές από τα σχολεία και να τους οδηγήσει ως πελάτες στα ιδιωτικά κολλέγια και στους σχολάρχες.
Εμείς στη δευτεροβάθμια εκπαιδευση έχουμε 100 λόγους για να κινητοποιηθούμε σήμερα.
Να ξεκινήσω από τα κλειστά σχολεία τα οποία παραμένουν παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες παραπέμπεται το άνοιγμά τους ακόμη και μετά τα χιονοδρομικά κέντρα.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα ούτε για τεστ για μας της Δευτεροβάθμιας, πόσο μάλλον για εμβόλια. Άρα, πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία όπως ακριβώς τα κλείσαμε, αν ανοίξουμε ποτέ. Και ταυτοχρόνως η κυβέρνηση προχωρά σε ένα όργιο νομοθετικών αλλαγών με κλειστά σχολεια.
Καθηλώνει τους μαθητές και τους καθηγητές στα σπίτια τους και προχωρά σε αλλεπάλληλες αλλαγές. Στη μέση της χρονιάς αλλάζει το εξεταστικό σύστημα και άνθρωποι που είχαν κάνει ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό θα βρεθούν εκτός πανεπιστημίου και αν έχουν λεφτά θα μπορέσουν να πληρώσουν τα διδακτρα να πάνε σε ιδιωτικό κολλέγιο.
Έχει αλλαξει τον νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση και οδηγεί τους μαθητές σε σχολές κατάρτισης. Και τώρα απειλεί ότι θα φέρει νόμο για την Αξιολόγηση. Όλα με κλειστά σχολεία, ακραία αντιδημοκρατικά, ακραία αντιδραστικά.”
Η Μαρία Γιαννάκη, Ειδική Γραμματέας του ΣΕΠΕ Χανίων:
“Σήμερα σε συνθήκες όπου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας λειτουργούν με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν το δεύτερο κύμα ενω τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας παραμένουν κλειστά με τα παιδιά να δίνουν έναν αγώνα δρόμου μέσα από μια οθόνη να καλύψουν χωρίς καμία υποστήριξη τα τεράστια κενά που έχουν συσσωρευθεί και να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένα προβλήματα σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, τη στιγμή που στο χώρο των εκπαιδευτικών αντιμετωπίζουμε μια σειρά αντι-εκπαιδευτικές αλλαγές όπως τις απολύσεις των συναδέλφων με τις τρίμηνες συμβάσεις, τη διαρκής ομηρία των αναπληρωτών και την αλλαγή ωραρίου στα νηπιαγωγεια, έρχεται μια νέα επίθεση, μια νέα αντι-εκπαιδευτική ρύθμιση με τις αλλαγές που επιφέρει στην εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.
Πρόκειται για μία προσπάθεια που μοιάζει πολύ στην προηγούμενη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα πράσινα και τα κόκκινα τμήματα, θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών μαθητών από την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και το κλείσιμο και τη συγχώνευση τμημάτων – όπως προβλέπεται και από το Σχέδιο Πισσαρίδη – και δίνεται με το απαράδεκτο επιχείρημα ότι δε μπορούν μαθητές με χαμηλές βαθμολογίες να εισάγωνται στα πανεπιστήμια.
Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να πάρει ολα εκείνα τα μέτρα ώστε να βοηθήσει επί της ουσίας τα παιδιά στη μάχη που δινουν ααυτό το διάστημα. Να ψάξει την ευθύνη στον εαυτό της για το περιοχόμενο, τη δομή και τη λειτουργία του σχολείου, που οδηγεί σήμερα τους μαθητές σε εξεταστικά κέντρα, πραγματικές αρένες, με κατάληξη να γράφουν 2 και 3.
Ζητάμε την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Τους προειδοποιούμε ότι όπως και τα προηγούμενα, θα μείνουν στα χαρτιά”
Σημειώνουμε ότι οι διαδηλωτές, σε αντίθεση με όσα έχουν συμβεί σε προηγούμενες προσπάθειες πραγματοποιησης πορείας, δεν αντιμετώπισαν κάποια αντίσταση από την αστυνομία. Διέσχισαν όλους τους κεντρικούς δρόμους ακολουθώντας την καθιερωμένη διαδρομή από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς στην Πλατεία 1866 έως το Δημαρχείο Χανίων για να επιστρέψουν μετά ως τη Δημοτική Αγορά όπου και η πορεία διαλύθηκε.
Πάντως εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ακολουθήσουν πολλές άλλες διαμαρτυρίες το επόμενο διάστημα.