Εκκινούν οι διαδικασίες για την επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» μετά από την αποδοχή από το ΤΑΙΠΕΔ της βελτιωμένης προσφοράς, που κατέθεσε η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) χθες το βράδυ.
Η βελτιωμένη προσφορά προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ. Προκειμένου το Ταμείο να καταλήξει στην αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς, έλαβε υπόψη δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.
Πάντως, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το συνολικό όφελος για το Δημόσιο από την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είναι πολλαπλάσιο του ανωτέρω τιμήματος. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της -ήδη προβλεπόμενης στη σύμβαση παραχώρησης- ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν για το σύνολο της εικοσαετούς παράτασης στο ποσό των περίπου 894 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,47 δισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης, ότι το Δημόσιο προσδοκά, λόγω της επέκτασης, και τη μελλοντική καταβολή επιπλέον μερισμάτων περίπου 835 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, λόγω της εκτιμώμενης ανοδικής πορείας της επιβατικής κίνησης και της εν γένει αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού, προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου επέκτασης η ΔΑΑ θα κληθεί να πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις περίπου 2,35 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό, επισημαίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το γεγονός ότι η παράταση της λειτουργίας της ΔΑΑ θα έχει και πολλά άλλα έμμεσα οφέλη, όπως τη διατήρηση και πιθανότατα την αύξηση στις έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και την αύξηση της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας που συνδέεται με τη λειτουργία της εταιρείας.
Ο φάκελος της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού. Επίσης, η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τη Βουλή.
ΑΠΕ ΜΠΕ