Στις Βρυξέλλες παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης το εμβληματικό, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο INTERACT in Crete που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ). Το έργο υλοποιείται εδώ και 3 χρόνια από το Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης με συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας.
Το έργο αναδείχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως η βέλτιστη πρακτική για την αποτελεσματική αξιοποίηση της χρηματοδότησης ουσιαστικών δράσεων βιώσιμης ενέργειας και κλίματος και ως επιτυχημένο παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες και άλλους σημαντικούς φορείς στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια αξιοποίησε τη χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ € που έλαβε από τον μηχανισμό ΕLΕΝΑ της ΕΤΕπ και της ΕΕ για την προετοιμασία έργων προϋπολογισμού κατασκευής 40εκ €. Τα έργα αφορούν στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης των δικτύων δημοτικού οδοφωτισμού, της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων και της ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων Δήμων και ΤΟΕΒ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
Η Περιφέρεια Κρήτης, κατάφερε να κινητοποιήσει, να οργανώσει και να συνεργαστεί με 30 ΤΟΕΒ της Κρήτης, 8 Δήμους, την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης προκειμένου να ωριμάσει στα στενά χρονικά περιθώρια που έθετε η ελληνική νομοθεσία και ο μηχανισμός ELENA, έργα απαραίτητα για τη μείωση του ενεργειακού και του ανθρακικού αποτυπώματος, φέροντάς τους ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΤΕπ και του συνεδρίου Covenant of Mayors Investment Forum – Energy Efficiency Finance Market Place, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Οκτωβρίου, ο Νίκος Καλογερής, εκπροσωπώντας την πολιτική ηγεσία της Κρήτης και η Μαρία Αποστολάκη, υπεύθυνη υλοποίησης του έργου, παρουσίασαν στους ευρωπαϊκούς φορείς τον τρόπο επιτυχούς υλοποίησης του έργου και τη συντονισμένη στρατηγική για την μόχλευση νέων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.
Μεγάλο ενδιαφέρον εκφράστηκε από τους συνέδρους για τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να ενεργοποιήσει, να συνεργαστεί και να δεσμεύσει τόσους πολλούς και ετερόκλητους φορείς της Κρήτης σε ένα κοινό στόχο ενώ οι ίδιοι επέμειναν σε λεπτομέρειες γύρω από τις αδυναμίες και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν σε όλη τη διαδρομή και ο τρόπος αντιμετώπισής τους.
Παράλληλα, δόθηκε μεγάλη σημασία από τους συνέδρους στην πρακτική εμπειρία της Περιφέρειας Κρήτης κατά την υλοποίηση του έργου και ιδιαίτερα στις αδυναμίες και τα εμπόδια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διοργανωτές έδωσαν το βήμα στην Περιφέρεια να προτείνει στους υφιστάμενους και δυνητικούς δικαιούχους του ELENA χρήσιμες συμβουλές και αποδοτικούς τρόπους εκτέλεσης του προγράμματος.
Στο πλαίσιο των δυο συνεδρίων τονίστηκε η προστιθέμενη αξία αυτού του έργου για την Περιφέρεια, που αφορά στην εξειδικευμένη εμπειρία και στην αναβάθμιση των γνώσεων και ικανοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, σηματοδοτώντας έτσι ένα σημαντικό ορόσημο στην ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης, ενώ η αναμενόμενη υλοποίηση των ώριμων έργων θα συμβάλει περαιτέρω στη προστασία του περιβάλλοντος στο νησί μας, αλλά και στην οικονομική στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων όπως ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης.