Κινητοποίηση ετοιμάζουν πολίτες στο λιμάνι της Σούδας την Δευτέρα 4 Μαϊου στις 12 το μεσημέρι ενάντια στην έλευση μεταναστών από τη Λιβύη στα πλαίσια της συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση “Ειρήνη”.
Βεβαίως, δεν πρόκειται για μετανάστες αλλά για πρόσφυγες από τον εμφύλιο πολεμο που διεξάγεται στη Λιβύη.
Η επιχείρηση IRINI, (από την ελληνική λέξη «ειρήνη»), θα έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.
Δευτερεύοντα καθήκοντα της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI θα είναι επίσης:
- να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές ορυκτού πετρελαίου, αργού πετρελαίου και διυλισμένου πετρελαίου από τη Λιβύη
- να συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης σχετικά με τα καθήκοντα επιβολής του νόμου στη θάλασσα
- να συμβάλει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων μέσω της συλλογής πληροφοριών και της αεροπορικών περιπολιών
Της επιχείρησης IRINI θα ηγείται ο υποναύαρχος Fabio Agostini ως διοικητής επιχειρήσεων της ΕΕ, και η έδρα της θα βρίσκεται στη Ρώμη, της Ιταλίας.
Η εντολή της επιχείρησης IRINI θα διαρκέσει αρχικά έως τις 31 Μαρτίου 2021 και θα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία θα ασκούν τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.
Γιατί η Ελλάδα συμμετέχει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης
Όπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή της σε αυτή την επιχείρηση ώστε να συμμετέχει στην περιοχή που έχει δημιουργήσει η Τουρκία πρόβλημα με τη συμφωνία της με την Λιβύη για την αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στον Real Fm η επιχείρηση δεν αφορά την διάσωση μεταναστών, η οποία όμως θα γίνεται σε περίπτωση που τα πλοία που επιχειρούν συναντήσουν βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες.
Μιας και το πιο κοντινό λιμάνι μεταξύ Κρήτης και Λιβύης είναι αυτό της Σούδας, το οποίο συμμετέχει στην επιχείρηση, θα μεταφέρονται εκεί με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται μετά η κατανομή των ανθρώπων και σε άλλα κράτη που συμμετέχουν στην επιχείρηση.
Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Για τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης έχουν υπάρξει αντιδράσεις και από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικά είναι και οι από κοινού δήλωση των Δημήτρη Βίτσα και Γιάννη Μουζάλα, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με το θέμα. Στη δήλωση τους αναφέρουν:
“Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζουμε την αποδοχή από την Κυβέρνηση -μόνη αυτή- της διάθεσης λιμένων για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη που θα διασώζονται στο πλαίσιο της επιχείρησης I.R.I.N.I (ευρωπαϊκή επιχείρηση ελέγχου του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη). Φημολογείται δε, ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό λιμάνια της Κρήτης.
Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση ανατρέπει την στάση που τήρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ΟΧΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού εκτός από τα υπάρχοντα. Αντίστοιχες προτάσεις από Ε.Ε είχαν υποβληθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ και αποσύρθηκαν με την «απειλή» βέτο.
Η κυβέρνηση δημιουργεί έτσι τον κίνδυνο να γίνει η χώρα μας πύλη εισόδου και για το προσφυγικό –μεταναστευτικό ρεύμα από την Λιβύη, την στιγμή που η πίεση από την Τουρκία παραμένει απειλητική.
Η συμφωνία έγινε εν κρυπτώ χωρίς καμία ενημέρωση ή δε γνωστοποίηση της έγινε όχι επίσημα αλλά από «διαρροές».
Εφ όσον ισχύει εμπλέκει την χώρα μας σε νέες, άσχημες, περιπέτειες.
Θέλουν να στείλουν “ηχηρό μήνυμα”
Σύμφωνα με ενημέρωση που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα κοινωνικά μέσα στην κινητοποίηση οι συμμετέχοντες πολίτες εναντιώνονται στην “αποβίβαση λαθρομεταναστών” και θέλουν να στείλουν ένα “ηχηρό μήνυμα… πριν να είναι αργά κ το νησί μας καταντήσει όπως κάποια νησιά της Ελλάδας”
Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται:
4 Μαΐου 12:00 – Λιμάνι Σούδας
Όλοι οι Κρητικοί γινόμαστε ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην αποβίβαση λαθρομεταναστών! Δεν θυσιάζουμε το νησί μας! Δεν θα γίνουμε άλλη μία Λέσβος!
Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση!
Κινούμαστε όλοι μαζί πριν να είναι αργά κ το νησί μας καταντήσει όπως κάποια νησιά της Ελλάδας!