12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Περισσότερα παιδιά από ποτέ ζουν σε εμπόλεμες ζώνες – Κινδυνεύουν 350.000.000

Ημερομηνία:

Περισσότερα παιδιά παρά ποτέ ζουν σήμερα σε εμπόλεμες ζώνες και διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους ή να υποστούν ακραία βία, τονίζει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children), που χαρακτηρίζει τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά.

Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 357 εκατομμύρια παιδιά –δηλαδή το ένα στα έξι παγκοσμίως– ζουν σε περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις, ένας αριθμός αυξημένος κατά 75% σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η εντονότερη αστικοποίηση, το γεγονός ότι οι συρράξεις διαρκούν περισσότερο και η αύξηση του αριθμού των σχολείων και των νοσοκομείων που γίνονται στόχοι αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για τα παιδιά, επισημαίνει η διεθνής οργάνωση αρωγής.

Τα παιδιά και οι νέοι διατρέχουν κι άλλους κινδύνους: μπορεί να απαχθούν ή να υποστούν σεξουαλική βία, μεταξύ άλλων.

«Βλέπουμε μια σοκαριστική αύξηση του αριθμού των παιδιών τα οποία μεγαλώνουν σε περιοχές που πλήττονται από συρράξεις κι εκτίθενται στις χειρότερες μορφές της πιο αδιανόητης βίας», υπογραμμίζει η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ανώτατο στέλεχος της ΜΚΟ, σε ένα δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

«Τα παιδιά υφίστανται πράγματα που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να υφίσταται ποτέ· από σεξουαλική βία ως τον εξαναγκασμό τους να γίνουν βομβιστές και βομβίστριες καμικάζι. Τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, οι παιχνιδότοποί τους έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών», συνεχίζει η Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας.

Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι πάνω από 73.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί σε 25 ένοπλες συρράξεις από το 2005, όταν ο ΟΗΕ άρχισε να συλλέγει, να συγκρίνει και να ταξινομεί τέτοιες στατιστικές, σημειώνεται στην έκθεση της Σώστε τα Παιδιά.

Από το 2010, ο αριθμός των –επαληθευμένων από τον ΟΗΕ– περιπτώσεων παιδιών που έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί αυξήθηκε κατά σχεδόν 300%.

Οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλός, καθώς υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες ως προς την επαλήθευση στοιχείων αυτού του είδους στις εμπόλεμες ζώνες.

Για τη Σώστε τα Παιδιά, η επιδείνωση της κατάστασης στις εμπόλεμες ζώνες οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των μαχών μέσα σε αστικές περιοχές και στην κλιμάκωση της χρήσης βομβών ή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Τα παιδιά μπαίνουν στο στόχαστρο όλο και πιο βάρβαρων τακτικών: χρησιμοποιούνται ως βομβιστές καμικάζι, ή πέφτουν θύματα όπλων όπως οι αυτοσχέδιες βόμβες με βαρέλια ή δοχεία με εκρηκτικές ύλες, τονίζει ακόμα η ΜΚΟ.

Τα παιδιά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύ πιθανό να ζουν σε εμπόλεμη ζώνη (τα δύο πέμπτα) ενώ επόμενη στο επίπεδο του κινδύνου είναι η Αφρική, με το 20% των παιδιών της ηπείρου να ζει σε περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συρράξεις.

«Τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο γίνονται στόχος επιθέσεων εύρους που προκαλεί σοκ, με τα αντιμαχόμενα μέρη να επιδεικνύουν απόλυτη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο», κατά τον Μανουέλ Φοντέν, επικεφαλής των προγραμμάτων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ