H κοινή γνώμη παγκοσμίως παραμένει σοκαρισμένη από τη σύλληψη μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks που συντέλεσε σε σειρά πολύ σημαντικών αποκαλύψεων μεταξύ άλλων για ζητήματα όπως τι συνέβαινε μέσα στο Γκουαντάναμο, ο πόλεμος στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, για τις μεγάλες παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες και τα συμφέροντα πίσω από αυτές, τον πόλεμο στη Συρία, σημαντικές αποκαλύψεις σε σχέση με τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA)
O Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.
Σε δηλώσεις της έξω από το δικαστήριο όπου ο Ασάνζ δικάστηκε για παραβίαση της εγγύησής του το 2012 η Τζένιφερ Ρόμπινσον, μέλος της νομικής ομάδας του Τζούλιαν Ασάνζ, τόνισε:
“Οι σημερινές εξελίξεις δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλους τους μιντιακούς οργανισμούς και τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη αλλά και αλλού στον κόσμο. Αυτό το προηγούμενο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος μπορεί να εκδοθεί για να διωχθεί στις ΗΠΑ επειδή έχει δημοσιεύσει αληθινές πληροφορίες σχετικά με τις ΗΠΑ.
Μόλις μίλησα με τον κ. Ασάνζ μέσα από τα κρατητήρια της αστυνομίας. Θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους τον υποστηρίζoυν.
Είπε:
“Σας το είχα πει””
Δηλώσεις έκανε και ο Kristinn Hrafnsson ο οποίος κριτίκαρε την απόφαση να συλληφθεί ο Ασάνζ για δουλειά που έγινε 9 χρόνια πριν:
“Είναι μια σκοτεινή ημέρα για τη δημοσιογραφία. Η κυβέρνηση της Αγγλίας πρέπει να διασφαλίσει ότι ουδείς δημοσιογράφος δε θα εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή δημοσιεύσε κάποιο κείμενο.
Ο Ασάνζ εκδίδεται επειδή δημοσίευσε υλικό, βίντεο που αποτελούσαν ντοκουμέντα για τους θάνατους αθώων πολιτών.
Εκδίδεται επειδή αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου.
Αυτό είναι δημοσιογραφία αλλά οι διώκτες του το αποκαλούν συνωμοσία. Είναι συνωμοσία να μένεις αφοσιωμένος στη δημοσιογράφια;
Αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα! Καλούμε τους πάντους να υποστηρίξουν τον Τζούλιαν Ασάνζ στη μάχη που δίνει ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ”.
Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ
Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ δημιούργησε το 2006 τη σελίδα Wikileaks.
Ενώ οι εφημερίδες τον περιγράφουν ως “διευθυντή” ή «ιδρυτή» του Wikileaks, ο ίδιος δεν αποκαλεί έτσι τον εαυτό του, αλλά λειτουργεί ως αρχισυντάκτης του, ενώ έχει δηλώσει ότι έχει την τελική απόφαση στη διαδικασία της εξέτασης των εγγράφων που υποβάλλονται στο site.
Όπως και όλοι οι άλλοι που εργάζονται για το site, είναι εθελοντής, άνευ πληρωμής.
To 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008.
Το 2010 σε ψηφοφορία του Βρετανικού περιοδικού New Statesman ψηφίστηκε στο νούμερο 23 ανάμεσα στα «50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον Κόσμο το 2010».
Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο Σαμ Ανταμς, από την Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence, μια ομάδα πρώην αξιωματικών της CIA σχετικά με την ακεραιότητα και την ηθική στον τομέα της πληροφοριοδότησης.
Επίσης ψηφίστηκε από το περιοδικό Utne Reader (τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2010) ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο σας» ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς» για το 2010.
Το 2010 υπήρξε ανάμεσα στους υποψήφιους για το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time για το 2010. Στην διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού μάλιστα κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν
Η επιλογή από το περιοδικού όμως ήταν ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος στη ψηφοφορία είχε έρθει 10ος. Το αποτέλεσμα ενόχλησε πολύ τους αναγνώστες του περιοδικού που με μαζικά μηνύματα στην ιστοσελίδα του εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ενώ ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ρίτσαρντ Στένγκελ, αμυνόμενος για την απόφαση του περιοδικού, εξέφρασε την άποψη πως «σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα είναι παρά μια υποσημείωση στην Ιστορία».