Στη λίστα του Μνημονίου, υπό τον τίτλο «Περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση»περιλαμβάνονται συνολικά 19 επιχειρήσεις και ακίνητα του Δημοσίου, εκ των οποίων κάποια έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της πώλησης, κάποια άλλα μεταβιβάζονται ήδη στο Υπερταμείο και για ορισμένα, όπως η ΔΕΗ, το τοπίο παραμένει θολό.
Με βάση την επικαιροποιημένη συμφωνία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τους θεσμούς, μέσα στο επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση και οι δανειστές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο ποια θα είναι η δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων του Δημοσίου που θα περάσει στο Υπερταμείο (την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).
‘Ηδη, με την πρώτη ομάδα, μεταφέρονται στο υπερταμείο οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΟΑΚΑ, ενώ θα ακολουθήσουν τα ΕΛΤΑ.
Το Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και μεταβίβαση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων –πέραν των 14 που περνούν στην Fraport – στο Υπερταμείο, ενώ τον ίδιο μήνα θα πρέπει να προκηρύξει και το διαγωνισμό για την παραχώρηση (για 35 χρόνια) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.
Όπως ξεκαθαρίζεται, εντός του Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ το δεύτερο χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ, από το 10% που κατέχει συνολικά το Δημόσιο.
Εντός του Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να προκηρύξει το διαγωνισμό για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων, αλλά και να έχει συμφωνήσει το μοντέλο συντήρησης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει επίσης να προχωρήσει η τελική διαδικασία του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ από το Σεπτέμβριο προβλέπεται το άνοιγμα των διαδικασιών για τις στρατηγικές ανάπτυξης και αξιοποίησης της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ.
Συνολικά, μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταρτίσει την πλήρη λίστα και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο, ενώ στο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι για οποιαδήποτε εξαίρεση απαιτείται συμφωνία με τους πιστωτές: «Έχει γίνει κατανοητό», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «πως οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές».
«Για ποιά συμφωνία χρέους μιλάτε;»
Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι
- Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
- Υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό
- Πιθανότητα επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου
- Πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους
- Έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών
Το «συμπληρωμένο» Μνημόνιο
Sympliromatiko mou by Iosif Victoratos
Το νέο Μνημόνιο, μέσα σε 41 σελίδες, προσδιορίζει στα 5,6 δισ. ευρώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ διευκρινίζει πως ο «κόφτης» δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η έκθεση συμμόρφωσης:
Έκθεση συμμόρφωσης by Iosif Victoratos
Ιδιωτικοποιήσεις προς εκτέλεση:
Ιδιωτικοποιήσεις by Iosif Victoratos
Νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων: