Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε η εκθεσιακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus, που προσέγγισαν με μια διαφορετική δημιουργική ματιά τον υλικό πολιτισμό της Κρήτης σε συνδυασμό με την κυκλική οικονομία, την 11η και 31η Ιουλίου 2024 στο φιλόξενο περιβάλλον του Γυμνασίου Αλικιανού.
Στην ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας κατοικία Αντωνακάκη, που είχε παραχωρηθεί για τον λόγο αυτόστον Αλικιανό, πραγματοποιήθηκαν για διάστημα τριών εβδομάδων τα εντατικά εργαστήρια επιτόπιας έρευνας από τους 50 ταλαντούχους φοιτητές σχεδιασμού/design, αρχιτεκτονικής, καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, που επελέγησαν από 37 από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Για να αναζητηθούν καινοτομικές δυνατότητες που προέρχονται από την κυκλική οικονομία. Με κεντρικό άξονα τη δημιουργία πρωτότυπων νέων υλικών από υποπροϊόντα της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, παραμελημένα υλικά της φύσης και απορρίμματα.
Στοχεύοντας στην εμπειρική συνειδητοποίηση ότι ο υλικός κόσμος που μας περιβάλλει
δεν είναι ανεξάντλητος αλλά μέσω διαφορετικών λογικών και προσεγγίσεων μπορεί να μας προσφέρει νέες υλικές και επιχειρηματικές προοπτικές, διευρύνοντας τη γνώση σχετικά με τις δυνατότητες του τόπου που ζούμε.
Τα εργαστήρια έγιναν από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Periplus Project με την πολύπλευρη και συστηματική υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά. Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον Δήμαρχο Μαλανδράκη Γιάννη και τους συνεργάτες του αντιδημάρχους, καθώς και τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου Μαλανδράκη Μάρκο, για τη σταθερή υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της καινοτόμου δράσης.
Τα αποτελέσματα στηρίχτηκαν στα υλικά που γενναιόδωρα προσέφεραν κυρίως τοπικές επιχειρήσεις, όπως οι Agrocreta, Bιοχύμ, ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, Ελαιουργείο Κ.Γαλανός, Ever Crete, Falcon ΑΕΒΕ, Μύλλοι Κρήτης, Ξυλεία Παναγιωτάκης, Οινοποιείο Μανουσάκης, Terra Creta, επιχειρηματίες και ιδιώτες.
Η έκθεση στο γυμνάσιο του Αλικιανού διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά, το γυμνασιάρχη Γιώργο Καρκάνη και τους συνεργάτες του εκπαιδευτικούς, καθώς και ομάδα μαθητών Γυμνασίου, οι οποίοι, στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου που διοργανώθηκε παράλληλα, παρουσίασαν και την επιμέρους έκθεση πάνω στην σύνδεση του ξεχασμένου εθίμου του συμβολικού Περισχοινισμού με τη φροντίδα για το περιβάλλον.
Επόμενος στόχος της δράσης των εργαστηρίων Periplus είναι, όπως αναφέρεται, “η βιωματική διάχυση της γνώσης που προέκυψε σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα κάθε βαθμίδας και στην τοπική πρωτογενή επιχειρηματικότητα, καθώς και η προετοιμασία του επόμενου κύκλου.
Ιδανικά σε μονιμότερη βάση, που θα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη σύνδεση τους με τον τοπικά διαθέσιμο αγροτικό υλικό πλούτο και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση μέσω καινοτομικών προσεγγίσεων όπως το σύγχρονο design, του πολύτιμου λαογραφικού πολιτισμού της Κρήτης”.